Порекло становништва > Опште

Локални надимци

<< < (2/8) > >>

Дробњак:
У мој град је '60-их година досељен одређен број људи из Врања, Врањске Бање, Трговишта... Код нас их зову Врцани. Наводно због њихове музике и народних игара (врањски чочек) где кад играју "врцкају". Врло често је од колективног изведен лични надимак - Врцан или Врцке.

Nebo:
Ово о чему до сада писасте су више географски надимци за људе пореклом из одређеног краја.
Далеко сликовитији су надимци који се дају родовима у једном крају. Они су, по правилу, веома сликовити, често јако забавни. У нека доба, неки од ових надимака су постали и званична презимена. Приликом пописивања становништва у БиХ од стране АУ власти, дешавало се да уместо презимена буде уписан надимак, отуд толико необичних и сликовитих презимена код тамошњег становништва.

Бакс:

--- Цитат: Небојша  Мај 01, 2017, 10:30:53 поподне ---Српска посла. :)

Знам да Срби за Македонце кажу "Чокалије", али никад нисам знао шта то значи.

--- Крај цитата ---

Занимљив чланак о томе, мада не знам колико је баш тачан.
http://www.naslovi.net/2014-04-26/vesti-online/makedonac-koji-je-nadmudrio-sultana/9729845

НиколаВук:
У Жаркову где ја живим, Жарковце староседеоце "дођоши" називају "Бугарашима" (кад желе да им се подсмевају), јер су наводно сви они дошли из крајева близу Бугарске, односно југоисточног дела Србије; међутим, проучавајући литературу о пореклу жарковачких староседелаца, увидео сам да су они један конгломерат досељеника из разних крајева, па их има из Срема ("од прека"), ужичког краја, Босне, Лике ("Рвати"), Космета/Старе Рашке ("Арнаути"), Македоније и ЈИ Србије (које су и у 19. и почетком 20. века звали "Бугарима"), а има и оних породица које не знају за ранији завичај, па се оне рачунају у праве старинце (мада су се и преци тих породица сигурно доселили у Жарково, али можда у неком периоду ранијем од 18. века). У сваком случају, када желите да увредите старог Жарковца, само му реците да је бугараш!  ;D

Небојша:

--- Цитат: Бакс  Мај 01, 2017, 10:42:15 поподне ---Занимљив чланак о томе, мада не знам колико је баш тачан.
http://www.naslovi.net/2014-04-26/vesti-online/makedonac-koji-je-nadmudrio-sultana/9729845

--- Крај цитата ---

Интересантно. :) Звучало је као нешто "погрдно".

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију