Порекло становништва > Србија

Одакле су се Срби досељавали на Власину и шта су уствари шопови?

<< < (2/58) > >>

Акса:

--- Цитат: Лука  Јул 30, 2016, 09:24:44 поподне ---Карта Шоплука према Јовану Цвијићу :--- Крај цитата ---

Ово карта би требала да показује стање са почетка 20. века. Данас је та граница свакако померена и линија иде више западније. Много се Пирочанаца, Бабушанаца, Црнотраваца током 20. века исељвало по нишким, лесковачким и у другим општинама западније од Ниша и Лесковца има и у источном делу Топлице. Највише има Власинаца, то су махом планинци и њих има много имају и своја села, негде су и надјачали староседеоце.

OlovniCovek:

--- Цитат: Акса  Јул 30, 2016, 09:29:01 поподне ---Они су данас углавном Бугари и Македонци? Ти очигледно ниси добро информисан.

--- Крај цитата ---

Nego? Imas i lepu cvijicevu kartu postavljenu gore.

Акса:

--- Цитат: OlovniCovek  Јул 30, 2016, 10:10:48 поподне ---Nego? Imas i lepu cvijicevu kartu postavljenu gore.

--- Крај цитата ---

To i nije originalna Cvijićeva karta, i mislim da je sam preslikana od strane nekog koji je nacrtao novu kratu Šopluka. I nisu Šopovi uglavnom Bugari i Makedonci kako ti tvrdiš. Ima i znatan broj Šopova Srba, više nego što Šopova ima u Makedoniji. Mogli bi da kažemo da je ono stanovništvo koje obuhvata Šopluku teritoriju većinom živi i Bugarskoj.

OlovniCovek:

--- Цитат: Акса  Јул 30, 2016, 10:35:22 поподне ---To i nije originalna Cvijićeva karta, i mislim da je sam preslikana od strane nekog koji je nacrtao novu kratu Šopluka. I nisu Šopovi uglavnom Bugari i Makedonci kako ti tvrdiš. Ima i znatan broj Šopova Srba, više nego što Šopova ima u Makedoniji. Mogli bi da kažemo da je ono stanovništvo koje obuhvata Šopluku teritoriju većinom živi i Bugarskoj.

--- Крај цитата ---

Pored okoline Pirota, za koji je i pitanje koliko pripada Sopluku, i mozda jos nekih pogranicknih fragmenata, Srba Sopa danas nema. Cekaj ti prvo negiras sto sam rekao da su vecina Sopa danas Bugari, pa onda potvrdjujes? :)

bolepk:

--- Цитат: Акса  Јул 30, 2016, 09:42:52 поподне ---Ово карта би требала да показује стање са почетка 20. века. Данас је та граница свакако померена и линија иде више западније. Много се Пирочанаца, Бабушанаца, Црнотраваца током 20. века исељвало по нишким, лесковачким и у другим општинама западније од Ниша и Лесковца има и у источном делу Топлице. Највише има Власинаца, то су махом планинци и њих има много имају и своја села, негде су и надјачали староседеоце.

--- Крај цитата ---
Власинци су кажеш планинци која је разлика од старинаца-шопова, мора да су на Власину дошли, у Топлицу (Пусту реку) из којих села дошли?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију