Порекло становништва > Србија

Одакле су се Срби досељавали на Власину и шта су уствари шопови?

<< < (3/58) > >>

bolepk:
Моји су са Власине дошли у Пусту реку, кажу негде крај језера, из неког села Божице, мислим да је већи део села а да су на Власину дошли из Рашке прогоном турака.

OlovniCovek:
Sopi su jednostavno govoreci prelaz iz Srba u Bugare, mnogi Sopi u zapadnoj Bugarskoj su se osecali vise Srbima no Bugarima, ali eto, istorijski momenat je ovako odlucio.

НиколаВук:

--- Цитат: OlovniCovek  Јул 31, 2016, 09:27:03 поподне ---Sopi su jednostavno govoreci prelaz iz Srba u Bugare, mnogi Sopi u zapadnoj Bugarskoj su se osecali vise Srbima no Bugarima, ali eto, istorijski momenat je ovako odlucio.

--- Крај цитата ---

Шопови су прелазна популација између Срба и Бугара, са јаким романским (средњовековним влашким) супстратом. Они су све до 19. века и конституисања српске и бугарске државе били много више религијски свесни (православни насупрот Турцима муслиманима) него национално, да би се након ослобођења од Турака утопили у српски, бугарски, а после 1945. и македонски етнос, у зависности од тога у чијим границама су се затекли.

rugovac:
Bravo Nidzo, tacna definicija Sopova, jedino da dopunim jos i ovo. Nije zabelezen slucaj islamizacije medju Sopovima.

OlovniCovek:

--- Цитат: Rugovac  Јул 31, 2016, 10:38:01 поподне ---Bravo Nidzo, tacna definicija Sopova, jedino da dopunim jos i ovo. Nije zabelezen slucaj islamizacije medju Sopovima.

--- Крај цитата ---

Hah, pa sta je on rekao sto ja nisam? :D

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију