Порекло становништва > Србија

Одакле су се Срби досељавали на Власину и шта су уствари шопови?

(1/58) > >>

bolepk:
Одакле су се Срби досељавали на Власину и шта су уствари шопови?

OlovniCovek:
Sopi su danas uglavnom Bugari i Makedonci, a u redjim slucajevima i Srbi, nastali su negde izmedju ili na dodiru srpskih i bugarskih prostora i do pred kraj 20. veka imaju neku svoju posebnu etnicku svest, neki su se pak osecali blizi Srbima, neki blizi Bugarima.

Jelic:
Карта Шоплука према Јовану Цвијићу :

Акса:

--- Цитат: OlovniCovek  Јул 30, 2016, 09:22:22 поподне ---Sopi su danas uglavnom Bugari i Makedonci, a u redjim slucajevima i Srbi

--- Крај цитата ---

Они су данас углавном Бугари и Македонци? Ти очигледно ниси добро информисан.

Небојша:
Више података о становништву једног дела српског Шоплука (Сврљиг) постоји и на нашем сајту:

http://www.poreklo.rs/2015/03/19/poreklo-prezimena-svrljig/

О становништву:

"На територији општине Сврљиг живи око 99% становништва српске националности, и око 1% осталог становништва. Његов се број током историје мењао, варирајући од пописа до пописа, а могло би се рећи да је највише људи овде живело у време пописа из 1953. године. Наиме, тада је пописано 33.820 житеља. Од тога времена број становника опада, досад скоро за трећину.

Знатан део становништва Сврљишке котлине сматра се и издаје са старинце. То је уочио и Ј. Цвијић. Он је нагласио да старинци знатно учествују у композицији становништва јужно од Ртња, што ће рећи у Сврљишкој котлини."


"Најстарији слој становништва потиче од старобалканског и српског становништва. Становништво у овој области одржало је неке етно-фолклорне трагове праисторијског балканског становништва. У овој области постоји обичај овчарске славе (премлаз, премуз), чији поједини сточарско-певачки елементи подсећају на веома далека времена, када је игра и песма имала магијско-обредну функцију, што указује на то да су они реликти сгаробалканске традиције. У том обичају назиру се трагови старог оргијастичког култа којим се на магијски начин обезбеђивала стока и производња за време колективног бачијања. На давнашње порекло стариначког становништва указује и други веома познат обичај из овог краја тзв. ,,проклетије“.

"Са Романовласима у овој области цветала је култура сточарења читав миленијум. Између њих и предеоног становништва постојао је однос претакања лексике и обогаћивања романовлашке сточарске лексике нашим језиком.
Најстарији попис Видинског санџака из 1455. године обухватио је, поред других, и области: Бању (нахија Бања) и Сврљиг (нахија Сврљиг). Ове две територије имале су велики број селишта, која је турска власт давала тимарницима да их населе рајом. Ови су то и чинили
насељавајући и згушњавајући становништво без помињања села. Понајвише су засељени насељеници на простору између Сврљига и Пирота поред осталог и с дужношћу да привуку људе за дербенџиску службу."


Треба напоменути да је бугарски део Шоплука и генетски сасвим солидно обрађен у студији Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry. (софијска област + Монтана, узорак 394)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију