Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Турски пописи/дефтери, 18. век

<< < (13/13)

Platin:

--- Цитат: Антонин  Март 06, 2022, 11:40:02 пре подне ---Да, као што сам и претпоставио - само преглед.
Док сам радио у Архиву Србије, распитивао сам се за тај попис из 1741, колико сам схватио, архив га поседује, са све поименичним пописима по селима, али је у питању копија коју им је дала Турска. Мислим је да је нешто типа непреведен-полупреведен, и да се не издаје истраживачима.
Можда би нешто могло да се уради кад би нко испред Порекла тражио увид, мислим да не постоје неке законске ограде у том смислу

--- Крај цитата ---

Док у Архиву Србије то не буду средили (шта год да они мисле да раде са тиме) попис неће бити издаван истраживачима. То једнако важи и за друге примере.

Шта они раде, и зашто, не знам, нисам толико упућен.

Али могу да кажем да је неозбиљно (најблажи израз којег сам могао да се сетим) да се дигиталне копије не издају људима на гледање.

Иначе постоји још нека грађа која је дигиталзована, па чека годоа... Нешто се може прегледати на оним рачунарима у читаоници.

saledelagano:

--- Цитат: David Stoevski  Децембар 10, 2021, 11:42:33 пре подне ---Ja mislim da postoji jedan popis 1879 tako sam doduše video na netu ali piše da ga je napravila Srpska vojska i to mi je malo cudno,ali ipak samo kažem

--- Крај цитата ---

Gde bi mogla de se nalazi ?

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију