Аутор Тема: Светски ДНК дан 2016  (Прочитано 185007 пута)

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 970
 • I2-Z16982
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #60 послато: Мај 10, 2016, 10:13:15 поподне »
Посљедњи тестирани за данас Николић, Ђурђиц, Гркиња/Гаџина Хан/Заплање/СРБ

Припада хаплогрупи I2 Динарик Југ и то са вриједношћу 448=18 која је карактеристична за озриниће. Међутим по осталим маркерима прилично је далеко од Озринића, тако да вјероватно са њима нема везе. Блиски су му њемачки хаплотипови Radig(3/19) и Reitmayer(3/18). Од наших хаплотипова, чини се да су најближи из рода Ђ,Стефановић из Бијељине 2/18 и Омербашић 3/18.

Ауу! Доста близак. Да DYS 458=18. Сматра се да је тај DYS доста значајан. Штета што лабараторија не ради DYS 447.

Ван мреже Саша Драгојевић

 • Гост
 • *
 • Поруке: 20
 • R1a
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #61 послато: Мај 10, 2016, 10:15:59 поподне »
Вјероватно јесте. Ево гдје сам помињао Тешиће из Попадића.

http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=940.msg12836#msg12836
Дали се зна како су се презивали преци Раке Тешића? Ако су му се отац и деда презивали Тешић онда је могуће и да је мој предак Драгоје носио то презиме, односно могуће је да су били ближи рођаци. Обојица су живели у истом периоду а ДНК анализа је показала да смо сродни.
Можда је Драгоје отишао даље у сеоби са југа ка северу, а Ракин отац или деда остали у Ваљевској Мионици. Од Раке постали Ракићи а од Драгоја Драгојевићи.

Ван мреже Сремац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 536
 • Y-DNK: I2-PH908>Y81557 / mtDNK: H11a5
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #62 послато: Мај 10, 2016, 10:17:44 поподне »
Почињем са објављивањем резултата Светског ДНК дана. Вечерас ћемо објавити 6 резултата. Добро би било да тестирани сачекају да буду објављени па да тек онда постављају податке.

Хаплогрупи R1a, свакако једној од грана Z280, припадају двојица новотестираних:

Драгојевић, Горња Сипуља, Лозница, Јовањдан
Јаковљевић, Криваја, Шабац, Јовањдан

Ова двојица тестираних имају потпуно идентичне резултате на 23 маркера, из истог су краја Србије, славе исту славу и по свему судећи веома блиског су заједничког поријекла.
Потпуно идентичан им је и раније тестирани Јаковљевић из Криваје.

А веома близак је и такође раније тестирани Тешић из Попадића, Мионица, Јовањдан. Негдје у Српском ДНК дану коментарисали смо на форуму ове резултате.

Углавном нећу коментарисати поријекло породица, надам се да ће и остали на форуму узети учешћа, више ћу се освртати на генетички резулатат.
Изгледа да је R1a доста јака у Лозници/Јадру, не само због овог резултата, већ и због заступљености "Аврамијевштака" у самој Лозници и околини. Такође, у књизи "Етнологија и генетика", постоји тестирани Београђанин пореклом из Лознице, који такође припада овој групи. Уосталом, има још тестираних Јадрана у оквиру Светског ДНК дана, па ћемо видети.
Иначе, Драгојевића пореклом из Сипуље има и у самом Шапцу.

Ван мреже Bane

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 976
 • E-Z16988+BY99620+
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #63 послато: Мај 10, 2016, 10:24:31 поподне »
Ауу! Доста близак. Да DYS 458=18. Сматра се да је тај DYS доста значајан. Штета што лабараторија не ради DYS 447.

Интересантно да је DYS 447 веома значајан и за E-V13.
Испада да би познавање вредности тог маркера било од користи за две хаплогрупе које су (уз R1a) најзаступљеније на нашим просторима.

Ван мреже aleksandar I

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 970
 • I2-Z16982
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #64 послато: Мај 10, 2016, 10:27:51 поподне »
Интересантно да је DYS 447 веома значајан и за E-V13.
Испада да би познавање вредности тог маркера било од користи за две хаплогрупе које су (уз R1a) најзаступљеније на нашим просторима.

То је неко моје виђење ствари. За DYS 458 jе провјерено!

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #65 послато: Мај 10, 2016, 11:21:16 поподне »
Вељовић, Лучиндан, Попе/Тутин/Србија р. Трапези, Беране

Припада хаплогрупи I2 Динарик Сјевер. Најближи хаплотипови су Кучукилавуз (који је оставио податак да је поријеклом из Бихаћа) 2/23, Грк Гколиарас 2/23, Рус Власов 1/19. Власов је 4460+, Гколиарас је Z17855+, а Кучукилавуз је S17250-.

На основу само ових маркера не може се рећи којој специфичнијој грани Динарика Вељовић припада. Занимљиво је да има блиских поклапања и са неким Динарик Југ хаплотиповима, па остаје отвореним могућност и да је "крипто Динарик Југ". Бивало је таквих случајева. У сваком случају СНП тестирање је пожељно.

Није близак Вељовићу из Дубнице код Сјенице, који слави св. Враче, а Динарик југ је.

Постоји предање о томе да су два брата Ненад и Петар, синови Петронија Стајовића, након убиства неких Минића од стране њиховог брата Милете, и склањања из Мртвог Дубоког најпре у село Лозна на неку утрину коју су добили од Мустај бега Ћоровића, и све чешћих распитивања и потраге од стране осветника који су покушавали да освете крв својих рођака, одлучили да крену преко Пештера ка Србији. Ненад је на том путу умро а његов син Величко се настанио у селу Подврх, 20-ак км од Бијелог Поља, и од њега су Величковићи. Петар је наставио ка Новом Пазару и настанио се у селу Дојевиће, где је породица остала неколико година, након чега је један део породице одселио у село Попе код Годијева и од њега су Вељовићи, други део је одселио у Бијелу Цркву код Рожаја, а трећи у Ђураковац у Метохију. Ови који су одселили у Бијелу Цркву носили су презиме Вељовић све до 1920. год. када узимају за презиме Булатовић. Милета Петронијев, коме је претила највећа опасност јер је изгледа он извршио убиство два Минића, морао је да се склања и укрива своје име и порекло, тако да је провео непуних 17 година у околини Ужица, одакле се вратио у село Пода код Бијелог Поља где је наставио да живи у некој врсти кућне изолације због опасности која му је претила јер се изгледа сазнало да се вратио. Када су неки људи које су њихови крвници послали да испитају ситуацију дошли код бега Ћоровића и распитивали се за Милету, добили су одговор да таквог нема међу његовим слугама већ да има само неких Ера из ерског краја, јер је Милета очигледно по повратку добио такав надимак могуће смишљено да би сакрио свој прави идентитет. Увидевши поновну опасност отац његов Петроније одлучи да се одсели на Полицу код Берана, а Милета-Еро направи дете кћерки беговој која је била заљубљена у њега јер је како се каже Милета био веома леп и виђен човек. Бег одлучи да му понуди своју кћер за жену, али под условом да прими ислам, што он и учини јер очигледно није имао много избора. Од њега су муслимани Еровићи из Пода код Бијелог Поља.
Милетин отац Петроније је умро 1815 године, а од његових синова Вукајла и Вукашина су Пођани, затим Добросавци одсељени у Боку па у Хрватску, и Булатовићи из Брезојевице код Плава.
У целој овој причи пада у очи то да су се Ненад и Петар одвојили од оца и остале браће, али и од брата Милете, и отишли на трећу страну у правцу Пештера и Србије, што оставља помало сумњу да ли су они заправо и били синови Петронијеви, а резултат теста Вељовића из Попа код Новог Пазара (И2а Дин. Север) показује да он и тестирани Еровић из Пода код Бијелог Поља (И1-П109) нису сродни и да немају генетску везу, тако да се овде вероватно ради о каснијем неком повезивању ових родова које су вероватно неки истраживачи породичног порекла покушали да доведу у везу, а заправо можда се ради само о томе да су и они један од стариначких родова који је након убиства Минића и опасности од крвне освете морали бежати. Исти је случај и са Булатовићима који су одселили преко Кучког села Раћеха у Горњу Горицу код Подгорице јер тестирани Булатовић из ове породице припада хаплогрупи Р1а. И они су покушавали да доведу своје порекло у везу са Булатовићима-Стајовићима, који заправо ни сами нису ''прави'' Булатовићи већ старинци из Роваца који су се кроз неколико векова саплеменили са њима и од њих прихватили презиме и славу св. Лука. Било би пожељно да се још неко од ових Вељовића тестира, као и неко од Величковића из Подврха или од Булатовића из Бијеле Цркве код Рожаја или Ђураковца у Метохији.
Још једна ствар уноси сумњу у породично предање и иде у прилог тесту ДНК који показује да Вељовићи нису сродни са Стајовићима, а то је родослов Вељовића у коме стоји у наслову да је то родослов Веља из Тврдошева, а Тврдошево се нигде у предању не помиње као једно од места боравка Вељовића. Могуће да постоје неки други Вељовићи у тој области који су могуће сродни са Стајовићима, али то сигурно нису ови из Попа. Или су и они као посебан стариначки род из Роваца заједно са Стајовићима побегли из Роваца и из тог разлога што су и они вековима били саплемењени са Булатовићима, погрешно упамћени у предању да су сродни са Стајовићима, а касније вероватно повезани са њима као синови Петронијеви. 

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #66 послато: Мај 10, 2016, 11:30:26 поподне »
Ових дана очекујемо и резултате теста једног Обрадовића који своје порекло везује за Вељовиће, а у родослову од Веља из Тврдошева заиста постоји огранак Обрадовића. Да ли су то ти Обрадовићи сазнаћемо можда већ сутра.

Ван мреже коци

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #67 послато: Мај 10, 2016, 11:56:33 поподне »
Ко је правио тај родослов Веља из Тврдошева?

Ван мреже коци

 • Гост
 • *
 • Поруке: 10
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #68 послато: Мај 11, 2016, 12:35:43 пре подне »
Ко је правио тај родослов Веља из Тврдошева?
Ево и одговора:родослов је правио тестирани Обрадовић.Сви подаци који су у вези са Обрадовићима у родослову су проверено тачни(додуше непотпуни) док су подаци везани за Вељовиће и Булатовиће непроверени , а унети су зато што је то нека "радна верзија" родослова.За сада ти подаци су од користи једино Обрадовићима.

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 661
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #69 послато: Мај 11, 2016, 06:25:18 пре подне »
Помињу се три домаћинства Милошевих у Сонти (код Апатина) 1720. године. Тј. то су једини Милошеви пописани на том попису у Бачко-бодрошкој жупанији (а могуће и шире). Што значи да су ту највероватније од времена Сеобе Срба под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем, ако не и раније.

Одакле ти податак да је тестирани Милошев из Сонте код Апатина? Презиме Милошев је доста често код Срба у Војводини. Има доста несродних Милошева по Војводини, ево списак разних Милошевих у Банату из Ердељановићеве монографије http://www.poreklo.rs/tag/milosev/  Добро би било да се јави новотестирани Милошев из Суботице и да на каже одакле му је деда родом. 

Ван мреже Акса

 • Косовци
 • Познавалац
 • *
 • Поруке: 661
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #70 послато: Мај 11, 2016, 06:44:39 пре подне »
Николић, Ђурђиц, Гркиња/Гаџина Хан/Заплање/СРБ


Могуће је да је најстарији предак тестираног из Гркиња Милош који је имао шест синова, један од синова се звао Никола славе св. Ђорђа тј.  Ђурђиц. Симоновић наводи да је родоначелник Милош пореклом из оближњег села Горње Власе, досељен у Гркиње пре пар стотина година. (Верујем да је тестирани од ове фамилије)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9939
 • I2a S17250 A1328
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #71 послато: Мај 11, 2016, 08:50:15 пре подне »
Јел да се надамо данас  неком резултату?
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 587
 • I2-Y56203
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #72 послато: Мај 11, 2016, 09:24:57 пре подне »
Ако се по предању Драгоје доселио из села Лесковац у Гружи и ако се мој ДНК поклапа са ДНК Тешића из Ваљевске Мионице који су ту дошли из Косјеричког краја можда се миграција одвијала сукцесивно тј. из Груже у Косјерић, из Косјерића у Колубару и из Колубаре у Поцерину.

Послао сам линк ове преписке мом пријатељу Александру Драгојевићу из Шапца, који такође слави Јовањдан, пореклом из Криваје, одакле је и тестирани Јаковљевић.
И они имају предање да су однекуд из Црне Горе, али како је рекао, ово су неки нови моменти :)

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1357
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #73 послато: Мај 11, 2016, 09:42:58 пре подне »
Послао сам линк ове преписке мом пријатељу Александру Драгојевићу из Шапца, који такође слави Јовањдан, пореклом из Криваје, одакле је и тестирани Јаковљевић.
И они имају предање да су однекуд из Црне Горе, али како је рекао, ово су неки нови моменти :)
Полићу да ли славите Никољдан?

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 587
 • I2-Y56203
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #74 послато: Мај 11, 2016, 09:47:02 пре подне »
Полићу да ли славите Никољдан?
Славимо да. Као и Полићи пореклом из Прибоја и Подриња. Моји су пореклом од Бањалуке, а тестиран сам као Динарик Југ, буњевачки кластер.
Никако да се тестира неко од Полића из Србије, или однекуд друго, па да видимо да ли имамо заједничко порекло.

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1357
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #75 послато: Мај 11, 2016, 09:51:03 пре подне »
Славимо да. Као и Полићи пореклом из Прибоја и Подриња. Моји су пореклом од Бањалуке, а тестиран сам као Динарик Југ, буњевачки кластер.
Никако да се тестира неко од Полића из Србије, или однекуд друго, па да видимо да ли имамо заједничко порекло.
У селу Ускопљу, између Требиња и Дубровника живили су Полићи који славе Никољдан. Преживјели данас живе у Калифорнији и потомци су Тодора Полића најбогатијег Србина свих времена.

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 676
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #76 послато: Мај 11, 2016, 11:22:22 пре подне »
Славимо да. Као и Полићи пореклом из Прибоја и Подриња. Моји су пореклом од Бањалуке, а тестиран сам као Динарик Југ, буњевачки кластер.
Никако да се тестира неко од Полића из Србије, или однекуд друго, па да видимо да ли имамо заједничко порекло.
Полићи се 1882 године спомињу у парохији Пискавица и Лакташи у околини Бањалуке, у Грахову, парохији Поповићи код Гламоча и у граду Сарајево, који славе Никољдан. Можда би се могао неко од ових са простора Грахова, Гламоча и Сарајева тестирати.
Презимењаци Полић још су славили Ђурђевдан у Гламочу и Травнику, као и Јовањдан у парохијама Ваган код Дрвара, Видово код Крупе и Стрмница код Власенице.

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 587
 • I2-Y56203
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #77 послато: Мај 11, 2016, 11:34:06 пре подне »
Полићи се 1882 године спомињу у парохији Пискавица и Лакташи у околини Бањалуке, у Грахову, парохији Поповићи код Гламоча и у граду Сарајево, који славе Никољдан. Можда би се могао неко од ових са простора Грахова, Гламоча и Сарајева тестирати.
Презимењаци Полић још су славили Ђурђевдан у Гламочу и Травнику, као и Јовањдан у парохијама Ваган код Дрвара, Видово код Крупе и Стрмница код Власенице.
Поздрав и хвала Тимаре :)
Да, у шематизму се помињу у Пискавици и Лакташима, и моји су управо од тих, из села Борковићи више Бањалуке. Сишли су у Лијевче пред крај 19 века.
Ови из Грахова и Гламоча су ми интересантни, јер мислим да је миграција ишла правцем Херцеговина - Далмација - Босанска Крајина.
Али док се неко не тестира, ништа се не да закључити.

Ван мреже Gallavant

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 110
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #78 послато: Мај 11, 2016, 11:53:18 пре подне »
Čestitam testiranima i željno iščekujem nove rezultate!

Palo mi je samo na pamet, možda bi bilo svrshishodno, kada bi neko upućeniji u temu napisao šta zapravo broj (ne)poklapanja na X markera znači za udaljenost od najranijeg zajedničkog pretka. Koliko sam ja znam, na 23/23 markera to opet znači da je zajednički predak bio pre 200-300 godina, a svaka dalja mutacija znači dodatnih 100-150 godina. Naravno, postoji činjenica da neki markeri mutiraju brže a neki sporije, te mogućnost duple mutacije itd, ali neka opšta procena mora da postoji.

Po meni, na ovom nivou markera, test je korisni da pokaže sa kim testirani nije u srodstvu... što može isto biti jako važna informacija.

Ван мреже Полић

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 587
 • I2-Y56203
Одг: Светски ДНК дан 2016
« Одговор #79 послато: Мај 11, 2016, 11:57:49 пре подне »
Помињу се три домаћинства Милошевих у Сонти (код Апатина) 1720. године. Тј. то су једини Милошеви пописани на том попису у Бачко-бодрошкој жупанији (а могуће и шире). Што значи да су ту највероватније од времена Сеобе Срба под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем, ако не и раније.
Контактирао сам школску другарицу из Врбаса, која се презива Милошев. Староседеоци су и пореклом су из Равног Села код Врбаса. Славе Никољдан. Има их и око Бачке Паланке.
Као што Акса рече, Милошев је релативно често презиме код Срба у Војводини, и највероватније су разнородни.