Изгледа да је још једна дилема близу разрјешавања, и то она која се односи на Черане из Велике.
Прије него, што поставим резултат, постављам пост Чере од прије неког времена који добро сажима главну дилему: да ли су Черани I2a или N1a
"Поштовање свима. Форум пратим од 2014 године, а пријавио сам се скоро кад се ситуација са Чером почела компликовати. Предпостављате зашто ми је корисничко име Чера. Припадам братству Кнежевића и Черин сам потомак.
Крајем септембра 2015 године објавили сте резултат Шаљића из Машнице (мени интересантан зато што је братство Шаљића огранак Кнежевића) да припада хаплогрупи Н1а. Тада је речено да се Јокићи из Сивца и Шаљићи поклапају у свим упоредивим маркерима. Шаљићи су као и Јокићи део истог братства, пореклом од Чере. Преко Шаљићевог резултата довели сте Јокиће из Сивца у директну везу са Јокићима из Велике. По тим резултатима потврђено је да су Јоко и Иван (Черини синови) браћа. Од Јока су настали Јокићи, а од Ивана Кнежевићи. Шаљићи,Симоновићи, Радуловићи и Ракуши су огранак Кнежевића. У том тренутку то је изгледало тако.
А онда као гром из ведра неба, у марту 2016 године на порталу је објављен резултат анализе Јанковића из Велике, а чији је резултат за мене тотално неочекиван. По резултату Јанковић припада Динарском типу (хаплогрупа И2а). Иначе Јанковићи, Брковићи и Микићи су огранак братства Гојковића, а настали су од Чериног трећег сина Крста (Крта).
Када сам то прочитао као Черин потомак био сам затечен и тотално збуњен. По овоме испада да два Черина потомка Шаљић и Јанковић имају различите резултате. Шта ови резултати значе за нас Черине потомке. Да Черини синови Иван, Јоко и Крсто (Крто) нису браћа него је то само још неко предање или машта? Да ли је унутар неког братства дошло до прекида по мушкој линији заједничког порекла? Или се како сте рекли ради о томе да су породице накнадно изводиле порекло од једног заједничког претка да би држали једни до других. Барем у Црној Гори таквих предања има колико хоћете. У зла времена људи су се довијали да смисле неки додатак предању да би иначе разнородне породице биле што блискије у заједничкој невољи или су се слабији да би опстали приклањали уз јача братства и издавали се за иста.
Мишљења сам да смо ми Черини потомци ближи групи којој припадају Јокић и Шаљић (Н1а) него овој другој групи којој припада Јанковић (И2а). Видећемо време је пред нама. Што се мене тиче шта ми предлажете да даље предузмем."
Тестирани Кнежевић из Велике,Никољдан, хаплотипа блиског раније тестираном Јанковићу, који је из друге гране Чериних потомака припада хаплогрупи I2a Динарик Југ. На основу овог могли бисмо закључити да су Черани ипак I2a Динарик Југ. Остаје и даље нејасно поријекло Шаљића, па у једну руку и Јокића из Сивца.
Такође овакав резулатат је у прилог тезе да Черани ипак нису поријеклом из сјверне Албаније, већ можда као што предање и ријетка прислава Св. Симеон Богопиримац упућује на бјелопавлићке Лужане.
Било би добро да се тестирају велички старосједиоци, стари Срби Живаљевићи. Познато је да су Черани родбински женидбама повезани са њима, па се питам да ли је и ту могло доћи до каквог сплемењивања.