Аутор Тема: Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу  (Прочитано 13557 пута)

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу
« Одговор #20 послато: Фебруар 09, 2014, 10:58:59 поподне »

 Ово је занимљива мапа из књиге пољског историчара Томажа Левицког под насловомKonstantego Porfirogenety i Biali Srbowie w polnocnej Polsce. Ово је управо део Пољске око реке Висле где је убедљиво највећа концентрација нашег L1280 а уједно и помињање Сарб и Серб у именима места. Иначе тај део се сматра колевком Пољске као државе а у само средини где је густина серб сарб назива највећа је место Gniezno практично прва престоница.

Такође упада у очи да се карта распростирања нашег L1280 поклапа са распростирањем такозване Суковско-Дзедзицке културе па би можда међу ондашњим племенима требало тражити тачан одговор. локацијски гледано упоређивањем карте L1280 са племенима која су заузимала та нека подручја имамо горе лево код Данске Бодрићи, код Висле са леве стране Поморци испод њих Пољани а са десне стране Пруси са више племена распоређени као на овој мапи

Антониje

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу
« Одговор #21 послато: Март 03, 2014, 08:05:52 пре подне »
Всем доброго здоровья!

Первый лужицкий серб (сорб) в L1280 - 42344 (kit number in FTDNA) - Schulze (Prietitz (Protecy)).

Отсюда: http://de.wikipedia.org/wiki/Elstra
« Последња измена: Март 03, 2014, 10:17:07 пре подне Антониje »

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу
« Одговор #22 послато: Март 09, 2014, 01:10:18 поподне »
M458 је можда типична за део простора где су данас Пољаци, али не за све делове тог простора и не за све етничке групације које чине данашњу Пољску нацију. Заправо, M458 је најкарактеристичнија за Лужичке Србе. Немам неке јаке аргументе за ово што тврдим, али чини ми се да M458 код Пољака потиче од прибалтичких Венедских племена, а да су  Z280 донели Ленђани - Лехи, који су дошли са позиција које су нешто источније.

Видећеш да однос M458 и остатка R1a  (а то је углавном Z280) није исти код свих пољских етничких групација, а да је најизраженији у корист M458 код Лужичких Срба.


Генетичким испитивањима у самој Пољској и источној Немачкој се утврдило потпуно супротно тој теорији, наиме приликом испитивања конкретно Помераније и Мекленбурга односно делова Мале Пољске и Мазурије на другој страни се утврдила јасна разлика у присуству Z280 и M458. У Мекленбургу и Померанији који и јесу оригиналне земље Венда је утврђено далеко веће присуство Z280 а опет доле у Мазурији и Малој Пољској исто то важи за M458. Такође огромна већина М458 на северу око Гдањска и у источној и западној Померанији потиче од миграција после 2. светског рата а по неким истраживањима у тим пределима је пре тог рата живело само 5 % укупне популације који су припадали M458. Што се тиче старости самог М458 он се на подручјима данашње Пољске барем западно од Висле појављује најкасније од свих и доста је узак у смислу да су то све потомци само пар породица, тако да не би могли бити носиоци неке културе све до тренутка када генетички експлодирају у периоду V-VI века нове ере. За разлику од M458 који има практично само две гране Z280 их има двадесетак и са обзиром на све то може се оправдано сматрати да су Z280 стаореседеоци на подручјима где доминира и наш L1280 и да су дошли у некој ранијој миграцији са североистока Балтика кога још Птоломеј зове Вендско море.
Иначе јако занимљиво је поменути да у путопису Ласкариса Кананоса византијског историчара из прве половине XV века он каже да људи из Славоније и града Либека где су иначе обитавали Бодрићи Вагри причају потпуно истим језиком као и Зигиоти ( Језерци ) са Пелопонеза. Уколико погледамо карту распрострањености нашег L1280 видимо управо град Либек али и Пелопонез што потврђује речи Ласкариса Кананоса.

Ван мреже Jacim

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 107
Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу
« Одговор #23 послато: Април 16, 2016, 10:17:16 поподне »
Nešto sam pročitao o ovome, pa bih iznio jednu prilično smjelu špekulaciju.
Imamo te neke rodove R1a koji su prilično slabo zastupljeni u CG. Pri tome u CG nema većeg klastera, uglavnom su razbacani i uklopljeni u neke veće rodove. Ako sam dobro shvatio, to su jedan Bulatović iz Rovaca, Bjelić iz Zaostra kod Berana, Klikovac i Seknić iz Zete, Ivanišević iz Cetinja.
S druge strane, imamo veliki klaster ovog roda na obalama Drine.
Ove porodice imaju neka maglovita predanja o svom porijeklu koja pominju Zetu, Kuče i Kosovo.
Konačno, ako sam dobro vidio, slične haplotipove nalazimo u Albaniji.

Ovo bi moglo ukazivati na - Skadar. To bi mogli biti ostaci onih Srba koji su živjeli u Skadru. Dalje, ti skadarski Srbi bi onda bili potomci nekog slovenskog plemena koje se doselilo na Balkan prije Srba.

Izvinjavam se za ovako proizvoljnu špekulaciju, ali mi to trenutno izgleda kao teorija koja je uvjerljivija od drugih.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11878
Одг: Аврамијевштаци - претпоставке о поријеклу
« Одговор #24 послато: Јун 13, 2018, 12:44:25 поподне »
Код Радмиле Кајмаковић (Семберија) постоји податак о породици Ранкић (Јовичић), која слави Аврамијевдан, а има предање да је "од старине" у Даздареву. Ово може бити занимљиво с обзиром да већи део становништва тог краја долази из Херцеговине, и/или околних области. Требало би их наравно тестирати, пошто и међу Аврамијевштацима има више хаплогрупа, али су ипак највеће шансе за R1a-L1280.