Вјера и култура Срба > Православље

Православно црквено појање

(1/9) > >>

Nebo:
Стихира Србским светитељима (18. век), поју монаси Манастира Дечани:

https://www.youtube.com/v/PfUPbuY5e0E

(ова стихира је лек за сваку србску душу)

Amicus:
Кад је Небо покренуo тему којој је топос православно црквено појање, да се придружим са пар лепих извођења неких црвених певања, а која су мени посебно мила.

Неки од најбољих извођача ове врсте музике су без иквакве сумње Дивна Љубојевић и хор Мелоди. Оно што спада у ред њихових најбољих извођења је и песма Агни Партене (тј. Чиста Дјево), у прилогу, а којој се могу придружити и Христос Анести, Аглексиј Собор, Кирие Елеисон, Славословје, Песма над песмама.

https://www.youtube.com/v/AE1FzSC8DBs

Такође врло лепо поју неки наши хорови у Мађарској, нажалост тога појања на јутубу не налазим, а врло ми жао што и сам неке наше појце и појања нисам забележио, пре што је то за овај живот постало касно.

Бакс:
И, по мени, најлепше извођење песме "Тебе појем":

https://www.youtube.com/v/E-lJazaPjRk

Селаковић:
Од малена ми је на Мокрањчевој литургији најлепша песма била крајња, "Буди имја Господње". Најлепше извођење у животу ове песме чуо сам уживо у априлу 2010. у Сава Центру, у заједничком извођењу Обилића, Шпанца и Collegium Musicum-a. Срећом, постоји један снимак са овог догађаја (нажалост прилично лош) и препоручујем свим љубитељима да послушају. Можете и цео снимак, или само од 5 минута и 40 секунди, па до краја на 7 минута и 32 секунде.

https://www.youtube.com/v/pMILSJNmaEU

Nebo:
Да, овај Дивнин стил се зове Карловачко појање.
Мени је најлепше од ње и њеног хора тропар "Богородице Дјево". Небо на земљи.
Иначе, неколико година Дивна и Мелоди су били црквени хор у Манастиру Ваведење на Сењаку у Београду (не знам да ли и даље тамо певају, пошто ја више не идем тамо). То савршенство појања на Светој Литургији (све са Дивним изразом лица као да је то нешто најједноставније на свету) тешко је описати, то је требало доживети.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију