ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту

<< < (1700/1705) > >>

vasil:

--- Цитат: drajver  Мај 23, 2022, 09:01:26 поподне ---Да, у праву си, сметнуо сам са ума ову двојицу Гојаковића. С обзиром на ово ново обновљено стабло, и они би се требали налазити испод BY171718. Засад су подједнако блиски и Вујовићу и Оџићима. При чему је кључни проблематични SNP управо онај по коме је именована грана Y267977. Овај SNP је из покривености Dante labsa и мислим да Y267977 није покривен ни Вујовићу ни Оџићима. Управо би он могао бити одређујући да се види ко је од ове тројице тестираних коме ближи. Под претпоставком да су и Оџић и Вујовић позитивни на Y267977 (што не знамо), збирно стабло гране I2-BY169079 би требало да изгледа  овако:--- Крај цитата ---

BY171718 определено прилича на някакъв Средновековен Херцеговненски клон това което е странно е че BY169079 трябва да се е разделил някъде на изток или в Рашка или в Поморавието което означава че Славянското заселване в Херцеговина е станало от изток на запад а не директно от север докато в Босна има наченки на заселване директно от север с по-базовите проби които имаме под Y151633.

Uzi:

--- Цитат: Иван Вукићевић  Март 11, 2022, 11:14:11 поподне ---Комненовић, Јовањдан, Кленак (заселак Ластва), Никшић, E-V13>Z1057

Овај резултат је поприлично изненађење с обзиром да је за поједина братства из Билећких Рудина, која су према предању род са Комненовићима и такође потичу са Тупана у Бањанима, утврђено да припадају роду Копривица и Тупањаца. Иако овај род такође припада хаплогрупи E-V13, Комненовићи готово извесно не припадају том роду с обзиром на заиста велику разлику у хаплотиповима.


--- Крај цитата ---

Комненовићи се деле на два рода, Чивије и Тараши. Тестирани Комненовић је Чивијаш, било би добро да се тестира и неко из рода Тараша.

Зрно:
Короман (Ђурђевдан), Подграб, Пале

Тестирањем на ФТДНА установљена је припадност хаплогрупи R1b-Z2705, односно низводнијој грани BY38894, које нема на Yfull стаблу (не узимају у разматрање ту мутацију). Остаје на нивоу BY38894 (са звездицом) јер не припада нити једној од млађих грана које су одавно дефинисане.

Поређењем на 23 маркера са великим бројем наших тестираних припадника Z2705, не може се много закључити, јер су разлике мале. Једина ретка вредност коју поседује је DYS391=12, али њу имају и неки који су Y32147, а он та грана није. Вредност 12 има Стјепановић из Горског котара, а вероватно и Буњевац из истог краја (23andme), који исто славе Ђурђевдан, само што Короман и Стјепановић имају 9 разлике на 35 упоредивих маркера. Постоји могућност везе са Игленџом из околине Врлике (Јовањдан), јер имају само 1 разлике од 23 (на DYS391), а за Игленџу се наводи да се доселио из Босне пре 300 године. Ту су још као опција Гаргента из Цетине код Врлике  и Крчмар из околине Гламоча, пошто обојица славе Ђурђевдан, а разлика је 2 маркера од 23 са њим. Вероватно би неко од ових побројаних формирао грану са Короманом када би урадио дубински тест.

Короман има значење - препечени хлеб, па је презиме вероватно настало као надимак. У књизи "Рогатица" се Коромани из Подграба наводе као староседеоци.


Atlantische:
Лилић, Аранђеловдан, Пирот

Припада хаплогрупи G2a-L497>Y128028>Y128480.

Хаплотип Лилића карактеришу повишене 385b=15 и 458=17. Ове вредности нису толико ретке да би се појединачно могле сматрати уникатним, међутим, због њихове комбинације Лилић нема потпуних поклапања на 23 маркера. Заправо, велика већина их је на 2+ разлике. Једини тестирани са којим дели ове вредности а разликује се на 389II јесте Јовановић из Великог Орашја код Велике Плане који слави Пантелијевдан, чија породица по предању потиче са Косова. Врло је могуће да су ове вредности сасвим независно настале код Лилића и Јовановића, али не бих искључио ни могућност да њих двојица припадају истој подграни, нарочито имајући у виду да је Велика Плана примала становништво и из Шоплука.

Тестирани је у упитнику навео да су Лилићи градска пиротска породица која по једном од предања наводно потиче из Грчке. Резултат се свакако не уклапа у ту могућност, јер управо пиротска околина представља једну од оаза са повећаним присуством гране Y128028>Y128480, док је међу Грцима познат свега један хаплотип који јој припада.

Предлози за даље тестирање: FTDNA Big Y-700/Dante Labs WGS/Nebula WGS, или неки од два доступна низводна SNPa - Y60799 или BY195513.

Иван Вукићевић:
Копривица, Никољдан, Копривице, Никшић, E-V13>Z5018>S2979>L241>PH2180

Припада роду Копривица и Тупањаца и има модални хаплотип за овај род.
Ово је седми до сада тестирани Копривица, тако да смо о овом братству детаљно већ писали.


--- Цитат: Đorđo  Јул 27, 2016, 06:39:31 поподне ---          Копривице причају да је њихов прапрадеда био син Јеле Сандељевице. По удадби Јелиној за Сандаља Хранића она затрудни и побегне од мужа из Кључа у Гацку, преко Бањана за Зету. У путу роди мушко дете и баци га у Коприве покрај пута у Реновцу. Наиђу пролазници, узму дете и однегују га. Од овога детета из коприва веле да су Копривице. Друго предање вели да је Јела родила дете на путу близу садашњега засеока Кореновца и бацила га у коприве близу пута. Па се после сажалила на то дете и дала једној девојци дукат да јој прихвати дете. Девојка прими дукат (по томе дукату, веле, прозвало се једно село у Бањанима) и дете однегује. Пошто оно одрасте, врати се у село Реновац где се и родило и од тога су детета из коприва постали Копривице. Колевка Копривица је Реновац и Шаке. Одатле су се раселили по целим Бањанима. Има их око 110 кућа. Они се деле: на Поповиће, Ивановиће, Гројиће и Ћосиће. У целу се између себе тако зову: кад Поповић иде у Ивановиће вели идем у Ивановића, а тако и Тупањани кажу идемо на славу у Ћосића. Међутим изван села сви се кажу Копривице и воде се у званичним књигама сви као Копривице. Све Копривице славе Св. Николу (5.12.) а прислужују Николице (9.5.). Иако има међу њима и 15 колена, не узимају се међусобно. Ове године (1940) било је у селу 109 кућа Копривица. 
              Копривице на Мекој Груди у Билећским Рудинама су од Копривица из Бањана. По предању, у Бањанима, од Копривица су Обреновићи у Србији. Деда Кнеза Милоша ????? је у Србију. Кнез Милош звао је Благоја Копривицу рођаком и као таквог га је дочекивао и сти?авао. Генеалогија Копривица је : поп Никола - поп Иван - поп Станиша - кнез Јевто - поп Сава - поп Крсто - Андрија - поп Спасоје - поп Иво - Андрија (1940 г. младић од 17 год.).

Светозар Томић - Бањани

--- Крај цитата ---

Имамо и тему посвећену овом генетичком роду на форуму:
https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3019.0

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију