Науке и научне дисциплине > Хералдика

Srpska zastava i moneta

<< < (2/2)

сɣнце:

--- Цитат: Trubadur  Октобар 21, 2021, 08:40:42 пре подне ---Okey, licno sam misljenja da ove dve stvari trebaju da imaju izvorno srpsko poreklo.
Pozz

--- Крај цитата ---

Поздрав Трубадур,
А што сматраш изворно србским?
Треба имати у виду и поријекло заставе уобће. Никада није заставу имао народ него властеоска племенштина која држи одређен крај. И сама ријеч држава означава првобитно крај који држи одређени властео. А властела је ствар за себе са посебном културом у односу на народ. Зато и Немањићи имају византски знамење а Котроманићи фрушко-угарско итд.
А и што је изворно србскому народу? Је ли нешто словјенско или нешто римско? Ако ли римска опет сва симболика римска је опет само римске властеле, а ако је словјенска онда опет само властеле, која је најчешће по поријеклу туђа, германска, турачка, мађарска итд.

Када је настала ре публика ( ствар народа ), онда су увели заставе с разним бојама које представљају разне идеје. Ако србски народ има неку колективну идеју за коју се бори и коју почтује, онда ето наведи је, па ћемо лахко склопити заставу. Ето има ли србски народ ишта о чем је једногласан и сложан и што би представљало србство?

Trubadur:
Mnogo si napisao a nista nisi rekao.
Ako mora da se uzima zastava zasto mora Francuska.
Zar pored nase istorije nismo mogli da sklepamo nesto jedinstveno.

Po tvojoj logici nista nije nicije i svako je niko.
Previse armchair filozofije druze.

Nebo:
https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/4754933/srpska-zastava-anketa-najlepsa.html

https://bizlife.rs/najlepsa-zastava-je-srpska/

Vlax:

--- Цитат: Nebo  Март 30, 2022, 04:25:57 поподне ---https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/4754933/srpska-zastava-anketa-najlepsa.html

https://bizlife.rs/najlepsa-zastava-je-srpska/

--- Крај цитата ---

Типични медијски сензационализам и преношење непроверених вести ради броја кликова

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију