ДНК порекло > Аутосомална ДНК

Нова истраживања аутосомалне ДНК

(1/5) > >>

Синиша Јерковић:
Текст на Б92 о новој интерактивној карти везаној за аутосомалну днк. Исто тако и карта и линк на истраживачки дио.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&dd=14&nav_id=812206
http://admixturemap.paintmychromosomes.com/
http://admixturemap.paintmychromosomes.com/

Александар Невски:
Морам признати да ово мени бѣше веома користно.  :) Йош истога дана, видѣвши ово, пронађох на мрежи нову збирку узорака койу су ови користили, поред осталих.

Hellenthal G, et al. 2014 Science

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/geo/query/acc.cgi?acc=GSE53626

Ту истога дана бѣше обявљена збирка са узорцима пет нових европских становништава:
Гркъ, Пољакъ, Норвежана, Йужних Италиянъ и Сицилиянаца. И уз њих су и Тунижани, као мени занимљиви. Има и йош неколиких становништава койих има и у других збирках, рецимо Шпанаца и Бугара.

У суботу бѣху доступни и прѣостали подаци необявљени у петак, те их я скидох, повезах са мойим збирним складиштем података и прорачунах прве четири осе Европе са Блиским Истоком. Имам тренутно невоља око качења слика, али се надам да ћу найкаснийе у суботу то обявити. Вѣруйем да ће ве положай Йужних Италиянъ и Сицилиянаца изненадити.

Небојша:
Ажуриране мапе аутосомалне днк:

http://www.eupedia.com/europe/autosomal_maps_dodecad.shtml

Поред сваке постоји и објашење, а занимљива је и веза појединих Y-днк хаплогрупа са означеним подручјима

...:

--- Цитат: Небојша  Новембар 13, 2016, 10:06:12 пре подне ---Ажуриране мапе аутосомалне днк:

http://www.eupedia.com/europe/autosomal_maps_dodecad.shtml

Поред сваке постоји и објашење, а занимљива је и веза појединих Y-днк хаплогрупа са означеним подручјима

--- Крај цитата ---

Занимљиве мапе! Посебно су ми интересантне задње две.
Distribution of the East Asian admixture in Europe and the Middle East


На слици се види присуство источноазијске генетике код неких словенских народа уз истовремено одсуство исте код Грка и Албанаца. Такође проценат ове генетике је доста висок у Малој Азији. На први поглед се чини да је то утицај из Анадолије. Међутим негде сам прочитао да овај утицај код словенских народа долази за мајчине стране, па је самим тим логичније да је на северном Балкану, Панонској низији и Чешкој стигла словенским миграцијама из Украјине, а пре тога из Русије.
Можда неко зна рећи нешто више о томе.


Небо_Сав:
Interesantna je  nedavna  diskusija  na:
http://www.forum.hr/showthread.php?s=ff2359c5de34bcd146f15b1657ea0725&t=935701&page=27
Citat:
"Mađari su opet nešto zanimljivo pronašli. Analizirani su ostaci s grobalja za koje se pretpostavlja da su pripadala prvoj generaciji mađarskih osvajača iz 9. odnosno 10. stoljeća, koji su prvotno zauzeli područje današnje sjeveroistočne Mađarske (oko grada Užgoroda):

https://en.wikipedia.org/wiki/Karos

Imamo četiri Y-DNA haplogrupe (konačno!) koje su neobično zanimljive. Dva nalaza pripadaju haplogrupi R1b-U106, dok su druga dva I2a. Na forumima se neslužbeno govori o I2a-CTS10228 što znači - Dinaric.
Izvor: http://link.springer.com/article/10....438-016-1267-z

Nalaz je neočekivan budući da su navedene haplogrupe "previše zapadne" da bi došle s Urala, iako ni to nije isključeno. Razumno je pretpostaviti da su dotični bili dio heterogene skupine koja se pridružila Mađarima u njihovom pohodu, ali za sada ne znamo kada i gdje niti kojem narodu su pripadali."
****
Ne da je zanimljivo, nego potencijalno senzacionalna vijest.

Totalno neočekivani rezultati, grob. br 12 je mtdna A ! To je Sibirska haplogrupa, česta u Indijanaca Amerike....a YDNA I2 našeg tipa, kada ubacim markere u kalkulator.

Grob br.1 je mtdna B (isto Sibirska kao A) a haplogrupa je Germanski tip R1b. Druga dva nalaza I2 i R1b imaju ''zapadnoeuropsku'' mtdna nekog tipa H.

Najčudnije je što je ovo elitni ukop pa je teško očekivati da su u grobovima lokalci. Piše da se radi o prvoj generaciji osvajača. Naravno da su putem preko istoka mogli asimilirati hg poput ova 2, samo što je obično YDNA strani, a mtdna lokalni. Muškarci osvajači u pravilu žene lokalne žene (npr. slučaj Islanda, ili Kazakhstana), a ovdje je YDNA ''lokalan'' a ženska linija azijatska.

Teško je zamisliti da bi nekakav Slaven ili German bio pokopan kao Mađar, no možda su ljudi ukopani u tim grobovima bili rezultat braka neke Mađarice i Europljana koji im se putem pridružio (Užgorod, Bijeli Hrvati primjer, i drugi....Goti za R1b ?)

Najneobičnija opcija bi bila da su te dvije HG došle sa Urala. Kako istraživanja napreduju, sve se više nalazi neobičnih hg diljem srednje azije. J2 npr, a neki Skit je bio i semitski tip J1 ako se ne varam. Zasad ne vjerujem da su ovo HG osvajača no neobično je da među te četiri baš niti jedna nije N1 ili R1a. Prijašni elitni ukopi Mađara su bili N1c, ali ovo je zasada najbogatije groblje iz perioda doseljenja prema wiki.

Što misliti ? Jedino da zapravo jako malo znamo o porijeklu haplogrupa i da nas čeka još puno iznenađenja. Ja ipak mislim da nisu ovi I2/R1b Mađari 100% sa Urala . Da je barem izvučen adna, puno bi se više znalo.
*****
"Dakle, Panoniju nisu pokorili Mađari već Mađarice ))"...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију