ДНК порекло > Аутосомална ДНК

ЕВРОГЕНИ рачунач - Eurogenes

(1/29) > >>

Муњени Ћелић:
''Еврогени'' нуди већи број рачунача, а овде ће бити представљени К13 и HG vs. Farmers.
За почетак, исход 37 Западних Срба на К13:

29.3% - Baltic
25.5% - North Atlantic
16.9% - West Med
14.9% - East Med
  9.4% - West Asian
  1.8% - Red Sea
  0.6% - Siberian
  1.7% - Преосталих 6 популација укупно

Муњени Ћелић:
Други Еврогени рачунач, Hunter-Gatherers vs. Farmers, покушава утврдити удео старих европских Ловаца-скупљача, анадолских земљорадника и осталих.
Исход на 37 Западних Срба:

46.5% - Baltic Hunter Gatherer
29.2% - Mediterranean Farmer
16.7% - Anatolian Farmer
  6.1% - Middle Eastern Herder
  1.5% - Преосталих 8 популација укупно

Међу овим преосталима, највећи удео имају Северни Евроазијски ловци-скупљачи са 0.4%.
Скупина ''Средњи исток'' одговара популацији која се чешће назива и ''South-West Asian'' односно ''Југозападни Азијати''.
Врхунац (тзв. ''peak'') нама најважнијих популација је следећи:
1) Baltic Hunter Gatherer - Литванија      
2) Mediterranean Farmer - Сардинија         
3) Anatolian Farmer - Западни Кавказ   
4) Middle Eastern Herder - Бедуини (тј. југозападна Азија)         
5) North Eurasian Hunter Gatherer - средишњи Сибир         

Rigel:
Анализе аутозомалне ДНК су на порталу мало запостављене, па да оживим ову тему.  :)

Ради се о графичком приказу, у две димензије, резултата Eurogenes K15 прорачуна. Намењен је људима евроазијског и северноафричког порекла. Графички представљени, резултати су много једноставнији за упоређивање него у стандардној форми са процентима. Модел је, наравно, поједностављен и не пружа све информације које даје права PCA, али је и даље доста информативан. Свако ко има урађену анализу аутозомалне ДНК може лако да га испроба.  :)

Неопходно је прво преко GEDmatch-а (www.gedmatch.com) урадити Eurogenes K15 прорачун и унети добијене вредности овде:

http://gen3553.pagesperso-orange.fr/ADN/K15.htm

Потом се на горњој страници добију координате вашег резултата. Нажалост, наредни корак није аутоматски. Морате сачувати график на свој рачунар, отворити слику у неком програму који омогућава обраду слике и додати ознаку на позицију која одговара добијеним координатама.

График на који додајете своју позицију и који садржи велики број референтних популација изгледа овако:Rigel:
Популације су се на овим нашим просторима мешале вековима, па не очекујем да добијемо већа одступања од српског просека приказаног на графикону.

Ево примера мене и моје мајке, означено звездицом. Слика је скраћена да би се боље видело. Мама је из Срема, док је отац из југоисточне Србије, што је утицало на моје померање ка источнобалканским популацијама.  :D

Занимљиво је обратити пажњу на огроман диверзитет данашњих Италијана, што је већ потврђено и озбиљнијим анализама. Диверзитет неких других народа, као на пример Турака, овде није представљен већ је изабрана средња референтна вредност.
Мића:

--- Цитат: Rigel  Фебруар 07, 2017, 09:53:41 поподне ---Популације су се на овим нашим просторима мешале вековима, па не очекујем да добијемо већа одступања од српског просека приказаног на графикону.

Ево примера мене и моје мајке, означено звездицом. Слика је скраћена да би се боље видело. Мама је из Срема, док је отац из југоисточне Србије, што је утицало на моје померање ка источнобалканским популацијама.  :D

Занимљиво је обратити пажњу на огроман диверзитет данашњих Италијана, што је већ потврђено и озбиљнијим анализама. Диверзитет неких других народа, као на пример Турака, овде није представљен већ је изабрана средња референтна вредност.--- Крај цитата ---
Шта представљају X и Y оса?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију