Пошто живим у Холандији, међу "највишим људима на свету", ево како то мени изгледа.
Као прво, имају они својих разллика. На југу су Франци, који су често стаменији и нижи. На северу има више скандинавског I1 и они су виши и мршавији.
Моја теорија је да је њихов нагли скок у висини, после Другог светског рата, углавном узрокован употребом хормона у производњи меса. Они сами кажу да је узрок у употреби млечних производа и бољој здравственој заштити. Наравно, ти исти хормони су и млеку. Не знам да ли им се здравствена заштита побољшала много, у односу на пре Другог светског рата, али мислим да нису били гладни пре рата, само у току рата, кад су им Немци односили скоро сву храну
У сваком случају, Холанђани су подигли стандарде градње, тако да је сада минимална висина у стамбеним објектима 2.6 метара, а отвор врата је сада минимално 2.3 метра. Можда нешто што би и код нас могло да се поправи.
А моје породично искуство је да су прва деца виша, а она млађа су нижа. То је вероватно узроковано "замором" мајки, због тешког рада и лоше исхране.
Једно енглеско истраживање каже такође да је најважнији фактор за дуг живот, да је мајка била млада на порођају. Што је исти аргумент, као овај претходни, само мало другачије речен.