Не спорим ја да је било плавих Римљана и осталих народа на медитерану (Нордид је иначе дериват Медитеранца) али волио бих да знам ко их тако потамни?
За овакве изјаве треба да имаш неку потпору, а не само "читао сам". Без увреде, немам ништа против тебе, само бих волио да имамо неку конструктивну расправу. Овдје је ипак ријеч о науци, колико год она била застарјела.
Италици су били индоевропљани и дошли су у Италију са севера око 1000 п.н.е.
Италија није била пуста него су у њој живели медитерански староседеоци, а најпознатији су Етрурци.
Италици који су били светлији људи су се временом измешали са медитеранским староседеоцима Италије, староседелаца је вероватно било више.
Период римског царства је око 1000 година после доласка Италика у Италију, а међу римских императорима и елитом је још увек било значајног нордидског уплива, док су широке народне масе у Италији у време Римског Царства биле вероватно тамније пигментације од римске елите, али још увек није преовладао медитерански фенотип као што је случај данас у Италији.
Зашто су Италијани тамнији од Римљана?
1. Италици су се измешали са Етрурцима и другим медитеранским староседеоцима и тако је формиран римски народ
2. На југу Италије је било пуно Грка који су тамо имали своје колоније
https://sr.wikipedia.org/wiki/Велика_Грчка3. Римљани су у Италију (поготово јужну) довели пуно робова са Блиског Истока и северне Африке као радну снагу
4. У средњем веку Сицилију и јужну Италију су једно време држали Арапи
Италијани су тамнији и од Римљана и од Италика (Римљани и Италици нису исто), као што су балкански Словени тамнији од старих Словена, паралеле постоје.
Ако поредимо Италијане и Србе, отприлике би Словени из раног средњег века би били еквивалент Италика или прото-Италика, Срби и други јужни Словени из негде 12-ог/13-ог века би били еквивалент Римљана, а данашњи Срби и други јужни Словени су нешто попут Италијана.