Анкета

Колико женских предака знате поуздано у директном низу?

3 или мање
7 (25%)
4
11 (39.3%)
5
6 (21.4%)
6
3 (10.7%)
7
1 (3.6%)
8
0 (0%)
9
0 (0%)
10 или више
0 (0%)

Укупно гласова: 28

Аутор Тема: Колико знате женских предака у низу?  (Прочитано 2726 пута)

Ван мреже Фубуки

• Почетник
  • **
  • Поруке: 28
Колико знате женских предака у низу?
« послато: Јул 13, 2024, 06:38:04 поподне »
Инспирисала ме је анкета о броју мушких предака у низу. Свесни смо сви колико зна бити теже пратити женске линије, колико због квалитета/особина самих докумената и извора, толико због префокусираности на мушку линију не само предања, већ и пажње истраживача. Решио сам да направим овакву анкету у нади да ће се покренути разговор и о женским линијама и видети какво је стање. Важност подједнаког истраживања свих линија већ су показале, мислим, подтеме "мапа рођака" и "колико укупно предака знате", између осталих.

Дакле, колико женских предака поуздано знате у директној женској линији (мајка - баба - прабаба итд), не рачунајући себе? Ја сам већ неко време заглављен на чукунбаби, која уопште није рођена толико давно, тек 1896. Рано је умрла и знамо врло мало, скоро ништа, о њеној породици.

У мом искуству, преци по директној женској линији, и генерално другим линијама, најлакше се прате у крајевима који су били под влашћу Хабзбурга, и делимично Млетачке републике, због релативно великог броја сачуваних матичних књига које су углавном бележиле довољно информација да би се линија испратила, док је у другим крајевима мало или знатно теже. Ово није апсолутно, наравно, и сама моја горепоменута чукунбаба рођена је у Аустроугарској, па опет (засад) не знам даље од ње.

Ван мреже Драган Обреновић

• Члан Управног одбора
  • Истраживач
  • *
  • Поруке: 1084
  • R1b-U152>FTA27217
Одг: Колико знате женских предака у низу?
« Одговор #1 послато: Јул 13, 2024, 07:07:41 поподне »
Ја на жалост само четири...

1) Мајка Милица Крупеж
2) Баба Бранка Комадинић
3) Прабаба Радмила Дакић
4) Чукунбаба Милица Јеремић

Даље на жалост не знају ни моји ујаци и тетке којима је Милица Јеремић била прабаба, тако да морам да потражим по црквеним књигама, не бих ли открио барем још једну генерацију више по директној женској линији.
« Последња измена: Јул 14, 2024, 01:31:28 поподне Драган Обреновић »

Ван мреже Селаковић

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2390
  • I-Z17855>>>FT173833
« Одговор #2 послато: Јул 13, 2024, 07:36:54 поподне »
Само пет:

1. мајка
2. баба
3. Марица Исаиловић р. Васић (1904-1982)
4. Јевросима Васић р. Мијаиловић (1864-?)
5. Мирићија Мијаиловић, р. ??

У принципу је немогуће ићи даље због "рупа" у матичним књигама.

Ван мреже Фубуки

• Почетник
  • **
  • Поруке: 28
« Одговор #3 послато: Јул 13, 2024, 07:52:58 поподне »
Занимљиво име -- Мирићија.
Да, некад стварно треба имати среће са матичним књигама. Некад је довољна мала рупа да онемогући даље трагање. Имао сам ситуацију истражујући да постоји рупа за отприлике период 1850-1852, а баш тада је рођена особа која ми је требала.

Ван мреже ВелиборЛазић13

• Уредник СДНКП
  • Писар
  • Поруке: 280
  • N2
« Одговор #4 послато: Јул 13, 2024, 11:27:33 поподне »
На жалост и ја знам свега пет генерација - мајка Весна Лазић, рођ. Јовић, баба Милена Јовић, рођ. Комарац, прабаба Милка Комарац, рођ. Тришић, чукунбаба Јелисавка Тришић, рођ. Благојевић и наврбаба Стана Благојевић (дјевојачко презиме не знам). Ипак, немогућност даљег проницања у прошлост можда сам дјелимично компензовао тиме што од 16 наврбаба знам 14: Анђа Лазић (рођ. Глишић), Ђука Симикић, Аница Преловац, Сара Крстић, Мара Благојевић, Петра Бојић, Петра Танацковић, Мара Божић, Крсманија Јовић (рођ. Јукановић), Бојана Ранкић, Вида Комарац, Милија Илић, Јока Тришић и Стана Благојевић. Све су рођене 1830их, 1840их и 1850их, једна 1860их. Најстарија је Крсманија Јовић, рођена 1833, а далеко најмлађа Јока Тришић, рођена чак 1869.

Блажен им покој и вјечан помен.

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
« Одговор #5 послато: Јул 14, 2024, 01:08:47 поподне »
Имам само четири генерације познато по тој линији, пуној женској. Зауставља ме недостатак књига (а и недостатак било каквог обавештења). Можда и постоје књиге, али не знам где треба гледати.
Низ почиње највероватније у Славонији, са презименом Јовановић.

Ван мреже Крсман

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 13
  • И мисао има боју - пронађи своју (Копривице ил'..)
« Одговор #6 послато: Јул 14, 2024, 02:25:48 поподне »
Истина да је знатно теже утврђивање предака по женској линији. Ту се итекако треба ослонити на споменике као и на књиге венчаних, брачно испитаних, умрлих... али и на породична предања уколико постоје.
Наравно да је истраживање један тежак и исцрпљујући посао. Зато је лепо и важно што се лако да уочити да у "Пореклу" делује пуно и све више младих људи. Говорим то јер је ова врста истраживања не само потреба освешћеног појединца, већ кроз време постаје и страст. То искуство ми казује да се временом не гаси снага жеље "да сазнамо ко смо", али наш потенцијал свакако.
Својим вишегодишњим истраживањима, сазнао сам много о својим прецима што претходно нисам знао. ДНК истраживање  је било само круна оних претходних. Мени се, рекао бих, посрећило! Не толико колико неким другим, али тај процес се вероватно може наставити и продубити. Сазнао сам ком роду припадам, иако о томе, да као становник средишне Србије имам Старохерцеговачко порекло, нисам могао ни да слутим.
Најважнији је на томе радити и не губити наду. Понекад ми се учини да кроз ту посвећеност своме циљу, добијамо и неко шесто чуло, донекле нам се прошлост наших предака сама отвара. Бар у тренутку је осећамо, и рекао бих, живимо. Можда сам овим речима подигао ваша очекивања у томе колико о прецима заиста знам. Дуга је то прича, а понешто сам о томе у литерарном смислу заиста и написао. Но, свакако, није то пуно. По женској линији, у мом случају их је нешто мање. Наравно да испред свих нас постоји један непремостив зид. Но, он је ту само за оне који на порекло гледају једино по вертикали и броју колена или пасова. Порекло је пре свега увид у дух, поступке, уопште живот и стремљења наших предака. Јер, у неку руку, то смо ми, зар, не?
За крај, и до неког новог виђења, ево мојих мачванских женских предака, Бог да им душу прости.
Мајка - Јелена Ракић 1924.
Баба - Милева Милосављевић 1898.
Прабаба - Марта Грујичић ?
Чукунбаба - Анђелија 1839.
Наврнбаба - Иконија 1812.

Ван мреже Wolf Sagash

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1366
« Одговор #7 послато: Јул 14, 2024, 04:20:08 поподне »
Voja Brstina
Petruša Budinčić
Jovanka Janjić
? Mijatović
Za Mijatušu mogu saznati ime, ali eto nisam

На мрежи Кековац

• Уредник СДНКП
  • Познавалац
  • Поруке: 734
  • I2-S25733>PH2670>Y200040
« Одговор #8 послато: Јул 14, 2024, 07:37:06 поподне »
1. мајка
2. баба
3. Симона (Видић) Илић
4. Олга (?) Видић

Хаплогрупа H7.

Ван мреже Vatasani

• Гост
  • *
  • Поруке: 1
« Одговор #9 послато: Јул 14, 2024, 11:43:58 поподне »
1.Milica Janković -1958-majka Vakup Aleksinac
2.Branislava Milosavljević-1933 baba Deligrad
3.Dragoslava Živanović-parababa 1908 Đunis
4.Nikolija Tomić-čukunbaba

Ван мреже Platin

• Одбор за архивистику
  • Истраживач
  • Поруке: 1007
« Одговор #10 послато: Јул 15, 2024, 12:59:28 пре подне »
Истина да је знатно теже утврђивање предака по женској линији. Ту се итекако треба ослонити на споменике као и на књиге венчаних, брачно испитаних, умрлих... али и на породична предања уколико постоје.
Наравно да је истраживање један тежак и исцрпљујући посао. Зато је лепо и важно што се лако да уочити да у "Пореклу" делује пуно и све више младих људи. Говорим то јер је ова врста истраживања не само потреба освешћеног појединца, већ кроз време постаје и страст. То искуство ми казује да се временом не гаси снага жеље "да сазнамо ко смо", али наш потенцијал свакако.
Својим вишегодишњим истраживањима, сазнао сам много о својим прецима што претходно нисам знао. ДНК истраживање  је било само круна оних претходних. Мени се, рекао бих, посрећило! Не толико колико неким другим, али тај процес се вероватно може наставити и продубити. Сазнао сам ком роду припадам, иако о томе, да као становник средишне Србије имам Старохерцеговачко порекло, нисам могао ни да слутим.
Најважнији је на томе радити и не губити наду. Понекад ми се учини да кроз ту посвећеност своме циљу, добијамо и неко шесто чуло, донекле нам се прошлост наших предака сама отвара. Бар у тренутку је осећамо, и рекао бих, живимо. Можда сам овим речима подигао ваша очекивања у томе колико о прецима заиста знам. Дуга је то прича, а понешто сам о томе у литерарном смислу заиста и написао. Но, свакако, није то пуно. По женској линији, у мом случају их је нешто мање. Наравно да испред свих нас постоји један непремостив зид. Но, он је ту само за оне који на порекло гледају једино по вертикали и броју колена или пасова. Порекло је пре свега увид у дух, поступке, уопште живот и стремљења наших предака. Јер, у неку руку, то смо ми, зар, не?
За крај, и до неког новог виђења, ево мојих мачванских женских предака, Бог да им душу прости.
Мајка - Јелена Ракић 1924.
Баба - Милева Милосављевић 1898.
Прабаба - Марта Грујичић ?
Чукунбаба - Анђелија 1839.
Наврнбаба - Иконија 1812.

Пре бих рекао да се није обраћала пажња... А до података се понекад може лакше доћи него за наше рођено презиме.
"Проблем" је што млада промени презиме - али у венчаници пише њено презиме и пише барем отац, од најстаријих записа.
Шта имамо за младожењу? Име и презиме. Понекад занимање. До много каснијег времена ми немамо ништа више.

Ван мреже Radul

• Уредник СДНКП
  • Памтиша
  • Поруке: 1814
  • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
« Одговор #11 послато: Јул 15, 2024, 02:01:06 поподне »
По директној женској линији (мтДНК) до прабабе Достане, рођене Јовановић, D4j8e. Даље не знам јер су њени Јовановићи истребљени у прољеће 1942. године.
« Последња измена: Јул 15, 2024, 02:02:44 поподне Radul »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже НикПав

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 645
  • Y: E-BY148067 Никољдан Y (M): E-FT61303 Јовањдан
« Одговор #12 послато: Јул 15, 2024, 04:16:16 поподне »
До наврбабе Љубике која је била негде из области Власина / Крајиште.

Ван мреже Iєшα Влɑкчɑнин

• Помоћник
  • Поруке: 177
  • Iєшић Симoнов (✝ 1853) и Милєнин (✝ 1864) издαнαк
    • Kotraža sajt
« Одговор #13 послато: Јул 23, 2024, 10:57:26 пре подне »
Majka,
Baba,
Prababa,
Čukunbaba (1885-1958),
Čukundedova majka (1844-1898)
i Čukundedova baba (1798-1864).
Симєуновић Хαџи−Пαвлов „Iєшα“ (1797.−1832.) ȋє прαрoдитєль Хαџићα, α Смильαнић Тєодоров „Iєшα“ (1797.− послє 1839.), Тошићα. Новαковић Iовαн (✝ 1816.) ȋє прαрoдитєль Новɑковићα. Iєшић Новɑков Симон – „Iєшɑ“ (✝ 1853.) ȋє прαрoдитєль Iєшићα.

Iєшα Влɑкчɑнин.

Ван мреже vidoje 013

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1180
« Одговор #14 послато: Август 15, 2024, 10:44:08 поподне »
Мајка Станија Станка Ђукић Горажде - Полица,  баба Марија Кастратовић Грачаница код Андријевице, прабаба Мирјана Марсенић Шекуларска  Сеоштица - касније названа Ријека Марсенића, чукунбаба  Лончаревић из Андријевице.

Ван мреже Антонин

• Херцеговци
  • Писар
  • *
  • Поруке: 226
  • J2 > J-Z1043
« Одговор #15 послато: Август 16, 2024, 03:29:24 поподне »
Majka - Milošević, Srebrenica
Baba - Nešović, Vučkovica(Dragačevo)
Prababa - Zatežić, Ljubić(Čačak)
Čukunbaba - Ostojić, Ljubić(Čačak)
Navrnbaba - nepoznata
Askurdjela(ili kako ko to već naziva) - Gavrilović, Ljubić(Čačak)

Valjda jedini slučaj gde se zna starije koleno na umesto mladjeg (navrnbabe)

Ван мреже Ивица Јовановић

• Члан Друштва
  • Истраживач
  • Поруке: 1333
  • J-L70 > J-Z40772* mdDNA:HV-b15a
« Одговор #16 послато: Август 16, 2024, 05:12:38 поподне »
Možda je umrla mlada.
Милутин Бранковић, 4. ескадрон Коњичке дивизије. Крф 26.04.1916.
Сава Питић, 13. Пук. Острво Видo 24.01.1916.
Сима Мијуцић, 9. пешадијски пук. Браунау 1917.