ДНК порекло > Историја и генетика

Анти

(1/3) > >>

archduke:
Ко су Анти?
Где су живели?
Какав је одонс Анта и (других) Словена?
Какав је однос Анта и несловенских племена и народа (Ист. Германи, Хуни, Турски народи из црноморске степе)?
Која су племена која припадају Антима?
Каква је била генетика Анта???
Историјски извори који третирају Анте?
Где су потомци Анта данас?archduke:
Анти. Већина има осећај да зна све о њима, а уствари зна веома мало

CosicZ:
Ако је у праву Седов који тврди да су Срби и Хрвати потомци Анта, онда су Анти имали већи проценат I2-Y3120 него остали Словени.

drajver:

--- Цитат: CosicZ  Новембар 10, 2021, 06:16:13 пре подне ---Ако је у праву Седов који тврди да су Срби и Хрвати потомци Анта, онда су Анти имали већи проценат I2-Y3120 него остали Словени.

--- Крај цитата ---

Седовљеви закључци да су Срби и Хрвати били племена антског поријекла заснива се више на неким лингвистичким конструкцијама него на археолошким налазима. С обзиром да су на простору римских провинција, па и на границама истих Словени веома брзо прихватали римске традиције материјалне културе, веома је мали број словенских налазишта јужно од Саве и Дунава на оснвоу којих би се могле изводити сигурни закључци о археолошким везама са антским културним кругом за Србе и Хрвате.

Иначе је сам Седов су свом раду антска арехолошка налазишта идентификовао више по накиту него по керамици. Помиње неколико одлика антске археолошке културе: прстасте фибуле, предмете мартиновске групе, звездасте наушнице типа Харивка и трапезасте привјеске.

У складу са тим дао је и неколико карата гдје се види да је највише антских налаза у Панонији, на простору на ком су обитавали Авари. Јужно од Саве и Дунава мислим да је споменуо само налаз мартиновског типа (антски) у Бискупији код Книна.
сɣнце:
Слутим, да су тзв. Анти племе међу које су дошли Готи и ради којих су ови свим Словинима дали име Wenden.
Док су Словини живјели сјеверно од Дунава, посредници међу овима и Римљанима били су Готи, који су Римљанима казали "ово ође су Венди", па их ово, то јест - Ромеји, почели писати Венеди, а ти исти Готи су Словинима казали "ово ође су Валхи", па и до данданас Словјени потомке Римљана или Ромеја зову Власи и како се гдје развило из прасловинскога валх*.
Једно племе, које је задржало назив с коријеном "венд" су старорусски Вятичи, а по нашему би било Ветићи, а по прасловенскому Вентићи.

За Ветиће казује Повијест минулих љета, да су с Радимићима дошли од Леха. Ветићи су настањивали простор ријеке Оке. 994 се подчињавају русскому кнезу Светославу и тада њихово име почиње исчезавати, а њихова насеља улазе у састав Чернигова, Суздаља и Рјазана.
По податцима из археологије ово становништво насељава Оку у 8. вијеку смјењујући, Мошћинску културу, једну из култура која се везује за Балте, својом Боршћовском културом, која се везује за Ветиће и Радимиће. Њихов сљепоочни женски накит је дунавскога типа. Антрополози Бунак и Трофимова сврставају Ветиће у понтиде, европеиде узкога лица, који су настали негдје при Црном Мору. Тај подтип је распрострањен у Бугара, Молдаваца, Румуна, западних Украјинаца.Понтид

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију