Можда би Косовчиће могао представљати црни кос, један или више њих.
Хвала Vlax на коментару. Оно што сам већ прије покушао објаснити, мислим да би било неразумно уопште и помишљати да се данас ради грб Косовчића, а ево и зашто. Братство Косовчића је имало три јаке исељеничке групације, барем да су мени знане, и оне су се хронолошки одвијале овако: Миликићи-Коњевићи (средње Полимље, Вранешка долина), Гацко-Самобор и онда од краја 18, почетком 19. вијека, Гласинац (сарајевско-романијска регија). Гласинац сам највише истраживао и дошао сам до спознаје да Косовчићи данас броје 17 презимена (породица) на Гласинцу, а колико је тај наш род био бројан свједочи и чињеница да је дао више од 30 Солунаца, вјероватно можда и више, али барем се оволико данас може набројати именом и презименом. Па онда, кад кренемо бројати самоборчане и њихова презимена, нпр. неке од најбогатијих сарајевских породица из 19. вијека су од ове родовске подгрупе. Па су онда ту породице које не спадају у ове главне 3 исељеничке подгрупе, али су из Дужи и Пошћења, појединачна исељења. Па онда можемо додати и оне које нису ни биле свјесне да су од Косовчића, али су днк тестови то показали, па онда исламизоване и покатоличене породице (нпр. Дритан Абазовић!
) Да не дужим, преко 100, а можда чак и 200 презимена. Е, ајде ти сад пронађи главешину од сваке, па добиј начелну сагласност за израду грба
Немогућа мисија.
Са друге стране, моја је помисао била, да као најстарији мушки члан моје породице, радим грб само за Јакшиће. Добро, имајући у виду новостечена сазнања, можда би стварно било претенциозно везати било којег свеца за било које презиме данас. Оно гдје би већ могли да се расправљамо, хипотетички гледано, да би истински грб братства Косовчића заиста могао да укључи лик Светог Саве, којег су Косовчићи истински сматрали и узимали за својег најрођенијег, говорили су да "ми славимо свог свеца". У цијелом српског роду, не постоји братство, племе или породица, која има толико очуван култ Светог Саве, као што је то случај са Косовчићима.
Хвала на коментару, свакако је да се нећу журити ни са чим. Свидила ми се и твоја идеја са симболиком вука, и свакако ћу је размотрити. Чини се да би сличност могла да буде иста као и што је случај са симболом храста, повезаност и са Светим Савом, као и са природом, односно нашим поднебљем, окружењем и вјеровањима.