Штит:
Имам дилему како да се блазонира шевронел, који је подигнут:
1. ако је шевронел у глави:
„Црвено, ован пропети; у глави, над шевронелом, десно књига отворена, лево хлеб, све златно.“
2. ако је то обичан шевронел:
„Црвено, шевронел, у стопи ован пропети, у глави: 1. десно књига отворена, 2. лево хлеб, све златно.“
Челенка:
„На кациги, венца и плашта у основним бојама, секира усправна, окриљена, златна, избушене оштрице у обику грчког крста“
Плашт:
„Црвено постављено златним“ . Постоје ли код плашта посебна правила, видим да је углавном исцепан (бар ја то као лаик тако видим)? Мени се више свиђа неподерани.
Нисам баш експерт за ова питања али могу да изнесем своје мишљење:
У класичној хералдици шеврон може да иде до врха штита али не мора, и то се уопште не блазонира посебно. То питање је и мене недавно мучило али чини се да тако стоје ствари. У савременој хералдици (мислим на друштва која чувају витешку традицију као што је
https://www.sca.org/) се међутим шеврон који иде преко целог штита на енглеском блазонира као "throughout". Не знам како би то било код нас, вероватно "преко свега". У твом случају је компликација додатна што ти шевронел креће тек од пола штита, како би остало више простора за шаржу овна. Такав шевронел (или шеврон) се на енглеском блазонира као "enhanced", што бих ја превео као "повишени" или "подигнути", па би у твом случају блазон био "
Црвено, преко свега шевронел повишени између књиге отворене, хлеба и овна пропетог, све златно". Нема потребе набрајати шта је десно, лево и у степи, јер је то подразумевана позиција за три шарже када постоје три оваква поља добијена поделом шевроном. Ја бих барем тако, али опет кажем, нисам се баш нешто наблазонирао да бих био сигуран...
Челенку бих блазонирао као "
Бојна секира оштрице избушене Крстом грчким, окриљена, златно." Тако бих ако хоћеш да секира баш буде ратна, иначе може и без придева "бојна". Овојница може да буде део блазона али и не мора, посебно ако је у основним бојама. Такође, ако желиш да држаље секире не буде златно, требало би и то блазонирати.
Плашт не мора бити исцепан нити мора бити у облику листова акантуса како се то уобичајило. То са приказом плашта у облику листова и није била пракса у старијој хералдици. За разлику од "лиснатог", "дроњав" плашт има дужу традицију али никако није обавезујући нити је од почетка био у употреби. И мени се лично више свиђа када је плашт леп и нов
.