Нови резултати за данас:
Полић из Лилића у општини Србац, Република Српска, слава Никољдан. Припада хаплогрупи I2a Динарик Југ и то грани која је на Пројекту означена буњевачком, са карактеристичном вриједношћу на маркеру19=14. Ову групу је давно уочио Нортвед. Карактеристична је за Западну Херцеговину, али је суштински само млађи огранак шире И2а Динарик Југ херцеговачке групе. Полић показује прилично поклапање са католичком породицом Краљевић из Мокрог код Широког Бријега (од 20 упоредивих маркера 19 истих).
С обзиром да је Полић присутан овдје на форуму, позивам га да напише оно што зна о поријеклу своје породице.
13 24 14 11 14 15 14 13 11 31 17 15 19 10 15 18 18 10 30 11 13 24 10
Поздрав људи ево и мене
Ово је јако јако занимљив резултат и ја сам и изненађен и нисам
Овако, ја о историји моје породице не знам превише, али оно што знам је следеће:
Моји су у Лилићу релативно кратко време, први предак који се доселио је Петар Полић, рођен око 1850, који је први предак сахрањен на сеоском гробљу у Лилићу. Знам да је имао 4 сина, један од синова звао се Гавро, један Ристо, за остала 2 не могу да се сетим, па ћу питати рођаке. Наша грана иде од Гавра, чији је син Никола, мој прадеда био солунски добровољац.Од стране Аустрије послат је на ратиште у Галицију где се предао Русима и преко Сибира и јапанских или сингапурских лука стигао у Солун. А могуће је да је прича преувеличана и да је превезен бродовима кроз Босфор. Дакле, моја фамилија је у Лилићу најраније од краја 19 века јер презиме Полић није забележено у Шематизму Дабробосанском у Кукуљима, суседном селу где је црква и где су вођене књиге. Знам да смо доселили из села Борковићи поред Бањалуке, мој стриц је у контакту са Полићима који су тамо остали.
Овај резултат сада баца ново светло на оно што знам наравно, јер управо у том делу Херцеговине, тачније у Посушју и околини постоји бројна и позната породица Полић...Можда је неко виђао од вас камионе са натписом Полић Транс Посушје.Код нас у породици предања о пореклу су врло нејасна и опречна..Од оног да је неки предак убио Турчина (колико су наши стари Турака тако побили добро да их је претекло и у Стамболу
, до неке верзије да смо пореклом од Дрвара и села Преодац.Занимљиво би било тестирати и Полиће из Западне Србије, тачније Прибоја и места даље низ Дрину, Љубовије, Лознице итд. Углавном, ова анализа ме сада баца на једну како да кажем, много утабанију стазу при скупљању информација о пореклу моје фамилије. (А ко зна, можда је само нека баба подлегла искушењу
Извињавам се због неформалног стила, али не желим да оставим утисак неке уштогљене особе.
Захваљујем се свима за постове на овој и на свим осталим темама.
И посебно хвала људима који воде целу ову причу јер је посао који раде огроман.
Живели