ДНК порекло > ГГ Разно

YFull helper екстензија за Google Chrome & Microsoft Edge

(1/4) > >>

Драган Обреновић:
Пре пар недеља, направио сам током слободног времена екстензију за Google Chrome и Microsoft Edge прегледаче, која олакшава анализу YFull стабла, тј. филогенетских односа између тестираних особа. Екстензија је првобитно била намењена за редакцију Српског ДНК Пројекта, али смо одлучили да је поделимо са свим члановима Друштва српских родословаца „Порекло“.

Као што сви знамо, праћење филогенетских односа на YFull стаблу преко идентификатора (нпр. YF12345) захтева прво идентификовање и бележење ко је ко кроз опцију "STR Matches" или "SNP Matches" а затим консултовање тих белешки/табела током прегледања стабла, да би се ефективно испратило ко са ким дели заједничког претка и када.

YFull helper екстензија служи управо да омогући видљивост информација о најстаријим познатим мушким прецима, директно на стаблу. Принцип рада екстензије је следећи:

У подешавањима се унесу информације о најстаријим познатим мушким прецима, крсној слави, месту порекла, врсти великог теста итд. за познате тестиране особе у стаблу, као на следећем примеру:Након што се сачувају промене, приликом посматрања неке подгране YFull стабла, треба само клинути на иконицу екстензије и из менија одабрати опцију „Прикажи информације на YFull стаблу“. Екстензија ће онда директно у приказано стабло уметнути познате анцестралне информације, као на илустрацији испод:


Додатно, екстензија може да аутоматски анализира стабло приказане хаплогрупе и да генерише следеће статистичке извештаје:


* Број припадника хаплогрупе (и свих њених млађих подграна) по државама
* Разноврсност хаплогрупе (број подграна првог нивоа) по државама
У зависности од прегледача који користитите, екстензију можете инсталирати са неког од следећих линкова:

Google Chrome:
https://chrome.google.com/webstore/detail/yfullcom-helper/ohbnmfhafhiimebngkhbhbdimhnpfcgl

Microsoft Edge:
https://microsoftedge.microsoft.com/addons/detail/yfullcom-helper/amflkfajkdhgglphflhndfnconfclkcm

Коришћење пуних функционалности екстензије омогућено је свима до 31. јануара 2022. године, након чега ће апликација прећи у демонстрациони режим, који има лимит приказивања највише 20 информација на YFull стаблу, а код статистичких извештаја приказује називе само за прве три државе. Да би се "откључале" пуне функционалности, потребно је унети шифру - лиценцни код.

Лиценцне кодове за откључавање пуних функционалности екстензије послаћу свим заинтересованим члановима Друштва „Порекло“ као и онима који помогну рад друштва уплатом донације у износу од минимално 10 EUR (https://www.poreklo.rs/donacije).

Драган Обреновић:
Додатно, позивам све који то желе, да поделе са другим колегама родословцима информације о свом броју кита на YFull стаблу, односно податке о свом најстаријем познатом мушком претку по очевој линији, месту порекла, крсној слави (за православне) и врсту великог теста који је рађен.

За ове потребе направио сам Google Forms форумлар који се једноставно попуњава. Периодично ћу на основу прикупљених информација генерисати конфигурациони фајл за поменуту YFull екстензију са информацијама о YFull китовима, за оне који су доставили своје податке преко овог формулара:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdv_yNWjgKh8S87wuQ75g_YG4epFZPqrm-v8Ub_jCSJgYwzww/viewform

Небо_Сав:

--- Цитат: Драган Обреновић  Јануар 07, 2022, 05:45:06 поподне ---Пре пар недеља, направио сам током слободног времена екстензију за Google Chrome и Microsoft Edge прегледаче, која олакшава анализу YFull стабла, тј. филогенетских односа између тестираних особа. Екстензија је првобитно била намењена за редакцију Српског ДНК Пројекта, али смо одлучили да је поделимо са свим члановима Друштва српских родословаца „Порекло“.


Лиценцне кодове за откључавање пуних функционалности екстензије послаћу свим заинтересованим члановима Друштва „Порекло“ као и онима који помогну рад друштва уплатом донације у износу од минимално 10 EUR (https://www.poreklo.rs/donacije).

--- Крај цитата ---

Свака част! Браво. Аплаудирам стојећи! :)

Драган Обреновић:
За онe који (попут мене) користе Mozilla Firefox, направио сам и верзију екстензије за овај browser. Може се преузети одавде:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/yfull-helper/

Функционалност је потпуно иста као и код верзије за Google Chrome и Microsoft Edge.

Филипчић:
Драгане, све похвале за покретање овог алата. Рекао бих да је корисно видети статистику груписану по земљама.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију