Ратници и страдалници > Жртве рата

Злочин без казне - страдање Срба у средњем Подрињу

<< < (3/3)

ДушанВучко:
Не знам у ком свету данас живимо, ако неко може да наведе период када се наш глас или протест везан за национално питање (питања злочна су исто део националног питања )мање чуо и уважавао , нека каже...Нешто се прича, то су неки протести, али чини ми се више упућени за наше вести, да народ има илузију да се нешто бунимо због неправде, него заиста да се упути неки протест међународној заједници са вером да ће да се размотри...А у исто време се јури у то друштво оних који су слепи за те ствари...Тотална шизофренија (идем и јурим тамо где не желе да чују за моје проблеме)
Боље рећи: да ли смо икада јурили у друштво оних који не разумеју наше проблеме и да ли смо икада оне који подржавају наше непријатеље у моменту сукоба, звали "пријатељима"...ја мислим да никада...у том смислу , власт пре 5.10., колико год била лоша за народ, макар за ту чињеницу је мање лицемерна

Amicus:
Толико се прича и пише о великосрпској агресији, а овамо страда народ који живи тик у Дрину, тик уз границу са том "Великом Србијом", и гине док покушава чамцима прећи Дрину, домоћи се територије на коју се неприајтељи не би усудили прећи.

"Дрина ће вам бити нови Јасеновац."

Малоумно, али тако је, док је год на њој граница, она увек може постати нови Јасеновац.

Одисеј:
Одлично запажање. Штовише, волио бих да ми неко објасни сљедећу ствар.
Српски непријатељи често понављају како су Срби још од краја осамдесетих планирали стварање велике Србије, те припремали идеолошке и пропагандне темеље око којих би се српски народ ујединио и кренуо у остварење датог циља. А за то вријеме, наводно су сви други народи пили пиво, гледали утакмице и није им ни на крај памети било да би се Југославија могла распасти, а камоли да би се могло заратити.

Међутим, цијели овај рат је показао да је све било супротно од оног што тврде српски непријатељи. Управо је српски народ био идеолошки тотално обезглављен и неспреман за било какве ратове. Српски народ уопште није био уједињен око једног циља, још мање је био залуђен неком идеологијом, већ је био у тоталном менталном хаосу, не знајући ни гдје удара. Са толиком бројношћу и са толиком количином оружја која је од ЈНА остала, Срби би, у случају да су били идеолошки индоктринирани и спремни за ратовање, покорили цијелу Југославију за мјесец дана. Катастрофална војна стратегија српских формација (а најидиотскији потез је било оно тромјесечно мрцварење код стратешки небитног Вуковара), необраћање пажње на медијски рат који се против Срба води, а на крају крајева и српска неслога, све је то довело до тешког пораза и новог егзодуса прекодринских Срба. Још да Запад из неког мени непознатог разлога није 1995. зауставио Туђманове и Алијине хорде пред Бањалуком, имали бисмо још један егзодус Срба, јер је народ био тотално деморалисан и разочаран у све, свако је гледао да спаси голи живот.
С друге стране, и хрватска и бошњачка страна су се пребрзо организовале и војно и идеолошки да би се могло рећи да су они били "затечени" распадом Југославије и ратом. Армија БИХ је мјесец дана од почетка српско-муслиманског сукоба већ формирана као озбиљна војна формација са јаком логистиком и хијерархијски устројеним командним кадром. Патриотска Лига је основана још и прије војних сукоба.

И онда неко има образа да каже како су Срби били идеолошки залуђени, добро наоружани и спремни за рат, а како је остале рат затекао док су ђускали у дискотеци или гледали пренос меча Арсенал-Манчестер. А ко је слао Мерчепа да хапси, пребија и убија Србе? Ко је рехабилитовао усташтво и довлачио назад ратне злочинце из Павелићевог режима? Ко је прегласао конститутивни народ и прогласио независност БИХ противно Уставу?

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију