Науке и научне дисциплине > Језикословље

Речници - сајтови

(1/2) > >>

НиколаВук:
На овој теми можемо качити линкове ка сајтовима на којима се налазе речници, било да су у питању двојезични или једнојезични. За почетак:

https://dexonline.ro/ - румунски речник (поседује преко 900 000 дефиниција и етимологија речи, на румунском)
http://www.seelrc.org:8080/albdict/ - албанско-енглески речник (дело професора албанског језика Ленарда Њумарка са Калифорнијског универзитета у Сан Дијегу, поседује архаизме и дијалектизме који се обично не могу пронаћи у "стандардним" речницима)
http://makedonski.info/ - македонски речник (са дефиницијама на македонском, неке речи су преведене на енглески, немачки и/или албански)
http://hjp.znanje.hr/index.php?show=main - "хрватски језични портал" (у недостатку дигиталног српског речника, врло корисна алатка за проверавање етимологије речи из нашег језика)

Азот:
https://goroh.pp.ua/ украјински

сɣнце:
Црквенословенски
http://www.orthodic.org/

Хрватски с етимологијом
http://hjp.znanje.hr/?show=baza

Чешски ријечник туђих ријечи
https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/

Русски с етимологијом
https://ru.m.wiktionary.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Vita:
Italianski: primer za forum unela sam da bi se otvorile sve mogućnosti (enciklopedija, sinonimi): http://www.treccani.it/vocabolario/ricerca/Forum/

Vlax:
Немачки:
https://www.dwds.de  (по мени, најбољи онлајн речник немачког. Даје значење речи, етимологију, синониме, учесталост употребе речи од 1600. године до данас)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију