Порекло становништва > БиХ - Република Српска

Врбљани,Бусије, Ваганац, Рибник . . .

(1/3) > >>

роквић:
Тема о поријеклу Срба из села Горњи и Доњи Врбљани, Бусије, Ваганац, Горњи Рибник, Увала, Под Гредом, Благојевићи, Дмитровићи, Мацани и др.

роквић:
Презимена са Крсним славама и дијелимичним описом поријекла, из села Горњи и Доњи Врбљани, општина Рибник (некада Кључ) Република Српска.

Аћић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Бабић; Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра.
Берић (има их само у Доњим Врбљанима) ; Крсна слава: Свети Архиђакон Стефан, дио Свети Никола, потичу из оближњих Бараћа, из ове породице је било доста свештеника па отуд надимак а касније и презиме Протић.
Бркић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Буљић; Крсна слава: Свети Архангел Михаил.
Буквић (има их само у Доњим Врбљанима) ; Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра. Могуће поријекло, Херцеговина, Дробњаци. Ово презиме јавља се и код Срба у Славонији и Лици.
Васић(Горњи Врбљани засеок Страјинићи); Крсна слава: Свети Стефан.
Вишекруна; Крсна слава: Свети Јован Крститељ. Ово презиме постоји и у оближњим Јасеновим Потоцима.
Војводић; Крсна слава: Свети Никола, потичу од Хрвоја Вукчића (чијој је породици овај крај и завичај) великог војводе Босанског  и кнеза Доњих Краја, који је титулу добио од Краља Твртка Котроманића. Од тог војводстава настало је и презиме Војводић. У шематизму Дабробосанске митрополије из 1883 стоји поредак племена до Војводића; Јабланић-Раденовић-Павловић-Штрбац-Војводић. Некада су били најбројнија породица у селу.
Вујиновић (има их само у Доњим Врбљанима); Крсна слава: -
Гајић; Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра.
Гатарић(Доњи Врбљани); Крсна слава: Свети Сава освећени.
Гашпаровић; Крсна слава: -
Грабеж; Крсна слава:-
Дакић; Крсна слава: -
Даниловић; (има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Страјинићи); Крсна слава:Свети Трифун, њихови презимењаци из Берића такође славе исту Крсну славу. Могуће даље поријекло-Херцеговина.
Деспотовић; (има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Делбрдо); дјеле се на двије гране, Роквиће и Петричевиће, раније су сви славили Часне вериге Светог апостола Петра, а дио Петричевића у посљедњим генерацијама као Крсну славу обиљежава Покров Пресвете Богородице. Недоказана претпоставка је да ово презиме потиче из Васојевића. У овој породици постоји предање о тројци браће која су се због Турског зулума разишла по Српским земљама. Постоји и предање да су некада били Никшићи(један дио Роквића има Лучиндан као тзв.малу Славу), племе које је страдало и готово нестало. Презиме је распрострањено и често код Срба, нпр.у Пљеваљаско село Обарде Деспотовићи долазе око 1770 што се поклапа са временима када су  страдавали и расељавани Никшићи. Деспотовића који славе часне Вериге је било још и око Травника и Зенице. Код једне гране Петричевића постоји предање да је породица дошла из Црне Горе, преко Лике у Босну и на крају у Врбљане. У данашње вријеме поред часних верига и Богородице неки Деспотовићи славе и  Свети Киријак Отшелник- Михољдан и Светог саву Освећеног. У шематизму ои 1882 наведене су само Часне Вериге као слава за ово презиме.
Ђукић; Крсна слава:Свети Никола, Свети Арханђел Михаил и др. Презиме је патронимног поријекла, а потичу од Војводића.
Ђурђевић; Крсна слава:Свети Георгије - Ђурђевдан, могуће поријекло –Зета, један од владара Зете био је и Балша III Ђурђевић.
Ђуричић; Крсна слава: Свети Никола.
Зелић(има их само у Доњим Врбљанима);  Крсна слава:Свети Илија и Свети Сава Освећени; могуће је да су повезани са породицом сличног презимена Зељковић у Горњој Медни и Бараћима. Постоји предање до потичу од Зеле који је имао још два брата Карлету (од њега су Караћи) и Петка (од њега су Петковићи)
Зорић ; Крсна слава:Свети Никола. Из ове породице потиче накадашњи фудбалер Ц.Звезде и Обилића Саша Зорић.
Јанковић; Крсна слава:Свети Сава Освећени и Свети Сава. У Горње Врбљане су дошли из Доњих Врбљана (има их у оба Села) а у Доње Врбљане из Вијачана код Прњавора. Постоји верзија да и они потичу од Војводића као и из Далмације из Равних Котара од Јанковића којима је припадао и чувени Ускочки Харамбаша Стојан.
Јелић (живе у истоименом засеоку у Г.Врбљанима, на улазу у село из правца Бусија и Рибника);  Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан и Часне вериге Светог апостола Петра. Једно од предања је да су презиме добили по Јеловој шуми испод које су имали куће.

роквић:
Јовичић (има их у Горњим Врбљанима у засеоку Страјинићи); Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра. Познати су као одважни и храбри људи.
Јокић (Горњи Врбљани,  засеок Делбрдо); Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан, Часне вериге Светог апостола Петра, Покров Пресвете Богородице, Свети Киријак Отшелник- Михољдан.
Кајтез (Доњи Врбљани); Крсна слава: Свети Архангел Михаил.
Калинић (Горњи Врбљани истоимени засеок); Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра. Могуће поријекло – Далмација. У Калинићима се налазе стећци-мраморје.
Караћ (Доњи Врбљани истоимени засеок); Крсна слава: Свети Пророк Илија, Свети Никола, Свети Јован Крститељ. По предању потичу од Карле, који је био брат Зели (од њега су Врбљански Зелићи) и Петку (од њега су Петковићи).
Каурин (Доњи Врбљани); Крсна слава: Свети Стефан.
Китић (има их само у Горњим Врбљанима на Делбрду); Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра и Благовијести. Потичу из Босне. Презиме им је патроним, од мушког претка Китана који је у Врбљанима нашао уточиште од Турака.
Ковљенић (Горњи Врбљани, у Страјинићима); Крсна слава: Свети Никола.
Којић (Доњи Врбљани); Крсна слава: Свети Пророк Софоније, Света великомученица Варвара. Могуће је да им је поријекло презимена патроним тј. по мушком претку који се звао Којо. Потичу од племена Војводић. Та лоза према старини иде овако:Јабланић-Раденовић-Павловић-Штрбац-Војводић-Којић. Ово презиме постоји и у оближњој Медној.
Кркљић (Горњи Врбљани, засеок Кркљићи у Страјинићима); Крсна слава: Свети Архиђакон Стефан. Највјероватније потичу из Берића, презиме су можда добили по имућном предку јер су ријеч „крклук“ Турци користили за дукат од 40 гроша, мање је вјероватно да је презиме настало од ријечи „Кркање“ што би значило тучу и ратоборне људе.
Ландека; Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра. Према предању око извора Сане постојало је рудно окно гдје су испопавања вршили рудари- Саси. Они су говорили један облик старо-њемачког језика. Отуд могуће презиме Ландека, Ланд(земља) и Еке(угао).
Лекић (Доњи Врбљани) ; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан и Свети Пророк Илија. Могуће поријекло Херцеговина – Дробњаци и Горње Полимље – Шекулар.
Лукић (има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Делбрдо); Крсна слава: Свети Никола.Потичу од Луке који се населио у Делбрдо и који је ту дошао из Бараћа или околине Шипова. Могуће поријекло презимена Лукић је из племена Братоножић.
Марковић; Крсна слава: Свети Никола. Врло често презиме код Срба, има га и у оближњем селу Бусије.
Марић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан. Потичу из Босне, са Романије од племена Новљана.
Мијатовић (има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Страјинићи); Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Миловановић; Крсна слава: Свети Стефан.
Миљановић (Миљановићи-Доњи Врбљани); Крсна слава: Часне вериге Светог апостола Петра.
Михаљчић ( Горњи Врбљани, Страјинићи); Свети Никола. Михаљчићи су најјужнији и највишљи дио села.
Никутовић (има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Страјинићи); Крсна слава Свети Стефан.
Периновић; Крсна слава Часне вериге Светог апостола Петра.

роквић:
Перишић(има их само у Горњим Врбљанима у засеоку Страјинићи);  Крсна слава: Свети Никола. Настали су ов врбљанских Војводића. Пјевач Јован Перишић је из ове породице и рођен је у Врбљанима, иначе су Перишићи познати као добри пјевачи.
Петковић ; Крсна слава: Свети Илија. Презиме је патроним, од мушког предка званог Петко, који је био брат Зели (Зелићи) и Карлету (Караћи).
Петровић; Крсна слава: Свети Киријак Отшелник- Михољдан.
Пролић (има их само у Доњим Врбљанима);  Крсна слава:Свети Георгије – Ђурђевдан и Свети Илија. У селу Трново у општини Шипово постоји породица Проле која исто слави Ђурђевдан.
Ромић; Крсна слава: Свети Јован Крститељ.
Савић ; Крсна слава: Свети Јован Крститељ. Најчешће презиме код Срба у Босни.Савићи су старином са Косова Поља, посље се преко Никшића и Книна насељавају у Црни Врх (засеок Савићи) код Гламоча па отуд у Врбљане.
Свитић; Крсна слава: Света Великомученица Барбара. Могуће је да су у старини носили и презиме Лицмић.
Симетић (Горњи Врбљани-Страинићи); Крсна слава: Свети Стефан.
Стојичић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Танасић; Крсна слава: Света великомученица Варвара.
Тодоровић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан. Њихови презимењаци живе у оближњем селу Јасенови Потоци.
Токић (има их само у Горњим Врбљанима на Делбрду);  Крсна слава: Свети Никола.
Томић; Крсна слава: Свети Сава Освећени и Свети Сава. Потичу од Војводића. Најистакнутији борци и вође Четника из Врбљана за вријеме ДСР били су Томићи: Љубан, Лазо, Мијат. У породици важи предање да Томићи потичу од хајдука Мијата, а да је он потомак Стефана Томашевића посљедњег Деспота Србије и Краља Босне. Ова породица је дала и два сеоска Кнеза.
Томишић (Горњи Врбљани-Страјинићи); Крсна слава: Свети сава Освећени.
Топић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Цвијић; Крсна слава: Свети Георгије – Ђурђевдан.
Цигановић: (Горњи Врбљани) ; Крсна слава: Свети Никола, Аранђеловдан, Свети Георгије – Ђурђевдан, Духови, Рођење Пресвете Богородице-Мала Госпојина, Свети мученик Евстратије (мали Никољдан). Воде поријекло од Мрђа из Поповог поља, ово презиме је често на српској Тромеђи (Босна, Лика, Далмација), Цигановићи се у Врбљане досељавају највјероватније крајем XIX вијека из Срба. Постоји могућност да између њих и Војводића има нека давна племенска веза.
Ћук (Доњи Врбљани); Крсна слава: Свети Никола и Свети мученик Евстратије (мали Никољдан).
Шабић; Крсна слава: Света великомученица Варвара.
Шкавић: (Дољи Врбљани); Крсна слава: Света Петка и Свети Стефан. Некада су у Врбљанима постојала два слична презимена Шкава и Шковић. Потичу од Лужана из Дукље.
Шолић; Крсна слава: Свети Киријак Отшелник- Михољдан.

У шематизму дабробосанске мирополије за Врбљанску парохију су се спомињала још и ова презимена: Зекановић(Часне вериге), Мишковић (Часне вериге), Веселић (Св.Трифун), Тривуновић (Ђурђевдан), Милетић (Ђурђевдан), Чајић(Ђурђевдан), Савичић(Св.Варвара), Лицмић (Св.Варвара), Рајановић (Св.Никола), Јаковљевић(Св.Никола),Стеванић(Св.Стефан).

Већина података је из књиге "Врбљани на врелима Сане" од аутора Васе Шкавића,2015.година, издавач графомарк-Лакташи и "удружење Врбљанаца" Темерин.

Amicus:
Похвале Роквићу за објављен текст!

Ови без крсне славе су претпостављам римокатолици?

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију