ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Поријекло презимена са Српског ДНК Пројекта

(1/100) > >>

Синиша Јерковић:
Покушаћемо да дефинишемо поријекло свих породица које се срећу на српском ДНК пројекту, и да тражимо генеаолошку везу за оне породице за које генетички подаци показују блиско сродство. Да би анализа била што прегледнија поставићемо поријекла тих породица у посебне теме са ознаком хаплогрупе. Свака нова информација биће добродошла.

Синиша Јерковић:
Управо поставих (ово је аорист због Невског) нова презимена на Српски ДНК Пројекат, па ћу дати кратки коментар на свако постављено:

Недељковић и Јанковић- већ сам их коментарисао у вези Куча Мрњавчића којима припадају. Јасна генетска веза са Урошевићем из истог села (Велишевац код Љига) и јасна веза са ћеклићким Петровићима и даље Кучима Мрњавчићима. Наравно сви су Е1б.

Стојановић И2а Динарик Југ- из истог села и са истом славом као и Кучи Мрњавчићи из Велишеваца, али другачијег поријекла, преузео славу , раније славио Ђурђевдан, генетика потврдила да је досељен међу ове Е1б родове

Самарџија И2а Динарик Сјевер- доста неуобичајен хаплотип, не наводи одакле је , а нисам још истраживао.

Беговић И2а Динарик Југ- не наводи одакле је па све то отежава анализу

Бубаловић И2а Динарик Југ- тестирао само 12 маркера и на тих 12 има пуно поклапање са мојим хаплотипом. Вјероватно католик у Посавини, поријеклом из Херцеговине. Могуће огранак српске породице Бубало из источне Херцеговине која портиче од Владисавића. Ако је то тачно, то би објаснило везиу и са мојим поријеклом. Писао сам о томе у тексту о Красојевићима.

Врућак И1 П109- Норманска грана. Веома интересантан тестирани. Муслиман са Сокоца, поријеклом од црногорског Колашина. Не зна старо презиме, а презиме Врућак добио је по досељењу на Соколац, у село Врутци крајем 18.вијека. Практично истог поријекла као Бараћ из Лике и такође јасно повезан са осталим норманским хаплотиповима у бази. Ова норманска грана међу Србима је веома интересантна, мораћу мало детаљније да је истражим.

Бернат Г2а- из Кутине у Хрватској, могуће и чешког поријекла, можда га нисам ни требао стављати у пројекат, али ето ту је

Перуновић Ј2а1б- из Дреновштице, племе Пјешивци, најинтересантнији од свих унесених хаплотипа, и то из два разлога. Први је што има ријетку варијанту хаплогрупе Ј2а за наше просторе, а други је припадност главном и доминантном братству племена Пјешиваца. Хаплогрупа Ј2а1б1 М67 је иначе варијанта хаплогрупе Ј2а карактеристична за кавкаске народе:Ингуше и Чечене. Има је додуше и међу Грцима и Албанцима. Иначе Перуновићи су потомци Богдана од којег потичу сви Пјешивци, а који се послије Косовске битке доселио однекуд са истока. Иста прича као код Бјелопавлића потискивање словенских Лужана, и доминација у племену. Овај налаз је интересантан због свих Пјешиваца. Иначе по легенди од Богдана су Пјешивци, а од његовог брата Грујице су албанске Груде. Вјерујем да су Груде Ј2б М241 због Таљановића , који је из племена Груда, али видјећемо шта ће будући резултати донијети.

Кукурин Р1а Старохрватски кластер- из Ријеке, јасна припадност овом кластеру, из чакавске зоне. Све више доказа да је ово заиста старохрватски кластер.

Шкода Р1б L23* -стари Р1б анадолски, опет другачији од албанског кластера, Шкоде су иначе са острва Пага

Kor:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Фебруар 28, 2013, 08:11:28 поподне ---

--- Крај цитата ---

Као прво, паметно си се сетио да ово урадиш јер би познавање историјске позадине мого да буде од велике помоћи. На жалост, та позадина може да буде сасвим неистинита.

Као друго, на који начин долазиш до ових информација?


--- Цитат ---Бернат Г2а- из Кутине у Хрватској, могуће и чешког поријекла, можда га нисам ни требао стављати у пројекат, али ето ту је
--- Крај цитата ---

И ја сам размишљао шта да се ради у оваквим случајевима. Пошто имамо случајеве као што је онај Тановић који себе сматра босанским муслиманом а евидентно има сасвим другачије порекло, мислим да онда и овај Чех заслужује да се нађе међу Хрватима. То јесте, ако почнемо са "чисткама" доћи ћемо у ситуацију да из пројекта избацимо људе који су већ давно постали део неког етникума.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Kor  Март 01, 2013, 12:30:15 поподне ---
Као друго, на који начин долазиш до ових информација?


--- Крај цитата ---

Ове задње хаплотипове сам углавном извукао са базе семаргл.ме. Они имају згодну ствар да можеш да селектујеш да ти све хаплогрупе прикажу на карти свијета. Онда зумираш и покупиш оне са територије која те интересује.

Неке, као ове из Љига, ми шаљу људи који су се тестирали, а и остали чаланови форума.

Kor:

--- Цитат: Синиша Јерковић  Март 01, 2013, 07:11:15 поподне ---Ове задње хаплотипове сам углавном извукао са базе семаргл.ме. Они имају згодну ствар да можеш да селектујеш да ти све хаплогрупе прикажу на карти свијета. Онда зумираш и покупиш оне са територије која те интересује.
--- Крај цитата ---

Ма ништа то не ваља. Само ти сачекај док Млађо нацрта своје карте :)
Мени се не свиђа како је урађен тај сајт иако је користан.


--- Цитат ---Неке, као ове из Љига, ми шаљу људи који су се тестирали, а и остали чаланови форума.
--- Крај цитата ---

Е па то сам мислио! Ваљало би да сви они који остављају хаплотип напиш нешто о свом пореклу.  Видимо да има доста истих презимена али са различитим хаплогрупама.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију