Аутор Тема: Nebula Genomics  (Прочитано 311 пута)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7285
 • I2-PH908>Y189944>Y250780, род Никшића
Nebula Genomics
« послато: Април 18, 2022, 03:10:19 поподне »
Покрећем тему о компанији Nebula Genomics с обзиром да ће у наредном периоду по свему судећи велики број људи да се тестира преко ове компаније, узимајући у обзир цену и квалитет њиховог теста целог генома. Ово је њихов сајт преко кога се наручују тестови:

https://nebula.org/whole-genome-sequencing-dna-test/

Као што је већ поменуто, Nebula Genomics нуди тест целог генома у 3 варијанте - Basic (дубина секвенцирања 0,4Х), Deep (30x) и Ultra Deep (100x). Basic пакет је користан само за анализу аутосомалне ДНК (редовна цена 99 долара), Ultra Deep је одличан али и прилично скуп (редовна цена 999 долара), па се зато највећи број људи одлучује за њихов Deep пакет (редовна цена 299 долара). Компанија је смештена у САД и мислим да су постали "видљиви" у свету генетичке генеалогије тек од пре 2-3 године. Тест који пружају је одличног квалитета, у равни са Dante Labs-овим 30х тестом целог генома с тим што је неупоредиво повољнији и када је у питању редовна цена (редовна цена Dante Labs теста је 550 евра) и када је у питању цена која се даје током промотивних периода (нпр. током акције "Црни петак" у новембру 2021. Дантеов тест је био снижен на 250 евра, док је Небулин тест био снижен на 180 долара). Нижа цена у односу на конкуренцију и добар квалитет теста су, међутим, готово једине "светле тачке" Небуле, а испод ћу писати о њеним недостацима.

Прва ствар на коју треба обратити пажњу приликом куповине Небулиних тестова је да основна цена коју су вам испоставили (нпр. 30х тест по цени од 299 долара) није и коначна цена њиховог производа. Наиме, приликом наручивања теста морате штиклирати једну од три опције њихове претплате, и то по цени од 20 долара за месечну претплату, 10 долара за годишњу претплату и 300 долара за "животну" (lifetime) претплату. "Зачкољица" са овим претплатама је да они под годишњом претплатом од 10 долара подразумевају да ће вам након доспећа резултата вашег теста наплатили претплату за 12 месеци по 10 долара, тј. то би било укупно 120 долара који се додају основној цени. Треба нагласити да су месечна и годишња претплата понављајуће, односно наплаћиваће вам се док год их не прекинете. Најповољнија опција, за коју се највећи број људи одлучује, је месечна претплата, јер када вам дође резултат и извршите уплату за тест и за месечну претплату (299+20 долара), ви можете истог тренутка одлучити да прекинете претплату, у ком случају ће вам након истека месечног периода претплате она бити укинута (у претплату улазе здравствени извештаји који се ажурирају на месечном нивоу и "новости о генетици"), али вам остаје слободан и неограничен приступ вашем BAM фајлу. "Животна" претплата подразумева да ћете имати временски неограничену претплату, па би та опција могла бити занимљива људима који се примарно тестирају ради медицинских извештаја о својој генетици. У сваком случају, за неку од ових опција се морате одлучити, хтели да се претплатите на њихове извештаје и вести или не, па би то био први минус за Небулу, јер цена тестова није представљена на потпуно транспарентан начин, тј. обавештење о тој обавезној претплати добијате тек када сте већ ставили неки од тестова "у кошарицу".
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7285
 • I2-PH908>Y189944>Y250780, род Никшића
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #1 послато: Април 18, 2022, 03:10:28 поподне »
Много озбиљнији недостатак Небуле је очајна корисничка подршка. Ако вам се случајно деси да сте приликом наручивања теста направили неку грешку (нпр. наручили годишњу претплату а хтели сте месечну), биће врло тешко да их "подстакнете" да вам одговоре на ваше захтеве (обично је после првог мејла и добијене аутоматске поруке "да ће вам се подршка ускоро јавити" потребно барем још једном, а често и више пута, да им поновите мејл како би вам уопште одговорили), а након мучног дописивања које потраје и до месец дана (са пребацивањем "лоптице" од једног одељења до другог), неће бити спремни да вам изађу у сусрет (са мејлом у коме напишу "да слободно можете да се тестирате код друге компаније ако имате неки проблем са њиховом претплатом"(?!)). Такође, ако будете имали било какво питање или молбу, не надајте се било каквом одговору, тј. будите срећни ако се "смилују" и одговоре вам. Након што добијете њихов прибор и региструјете га на њихов сајт, нећете добити информацију о претплати коју сте изабрали нити о очекиваном времену завршетка секвенцирања након што ваш узорак стигне до њихове лабораторије (једино стоји генеричка порука да је ваш узорак "у процесу", мада је та порука присутна и док још нисте послали свој узорак), а на директна питања мејлом у вези тога, као што је речено, не одговарају. Такође, ни на који начин вас неће обавестити да ли је узорак примљен у лабораторију и када (ту ћете морати да се ослоните искључиво на сајтове за праћење пошиљки), када су почели са контролом квалитета а када са самим секвенцирањем узорка. На сајту су написали да је за секвенцирање потребно "око 12-14 недеља", а можда ће вам накнадно послати мејл "да је због ситуације са Ковидом очекивано да ће резултат каснити од 4 до 6 недеља", па се угрубо може рећи да ће им након пријема узорка, за секвенцирање требати минимум 3 месеца, мада се то обично продужи на 5-6 месеци. Све у свему, Небула има можда најгору корисничку подршку међу компанијама које се баве генетским тестовима, а и шире.

Једна од добрих ствари код Небуле је што су повезани са компанијом Yfull и након што вам резултати пристигну, можете одабрати опцију да свој резултат проследите на Yfull стабло, где ће се он врло брзо појавити. Након тога, за услугу анализе BAM фајла вам Yfull неће тражити 49, већ 44 долара (такав договор имају са Небулом), али је могуће да је ту дошло до неких промена у скорије време, због ратне ситуације са Украјином, јер ни Yfull своју услугу више не наплаћује у доларима већ у еврима (стандардна цена је 45 евра). Тренутно поводом Светског ДНК дана 25. априла Небула нуди попуст, па њихов 30х тест можете узети по цени од 199 долара, с тим да су у промотивном периоду избацили месечну претплату и уместо ње ставили кварталну (тромесечну) по цени од нешто мање од 25 долара по месецу, што укупно изађе скоро на 75 долара који се требају додати на промотивну цену (199+75). Још једна корисна ствар - употребом купона, ако су доступни (у новембарској акцији и у редовном периоду су били присутни, тренутно нису), можете смањити цену теста за 30 долара, па би вам тако редовна цена у периоду ван промоција била 269 долара (299-30), с тим да се на ту цену онда додаје и цена претплате. Купон-кодови који су важећи су MYTRUEANCESTRY10 и ENDOF2020 и они се уписују у засебно поље за купон-код приликом наручивања теста.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5175
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #2 послато: Мај 06, 2022, 08:38:44 поподне »
Приказаћу овде начин на који се врши трансфер БАМ фајла из Небуле ка Yfull-у. Објаснићу сликама, а стрелице су "кораци". Можда некоме буде од помоћи.

Најпре отворите налог, а затим:


На мрежи Драган Обреновић

 • Редакција СДНКП
 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 551
 • R1b-U152>FTA42008
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #3 послато: Мај 06, 2022, 09:05:17 поподне »
Хвала Милоше, јако корисно упутство.

Лепо је видети да је у плану и трансфер сирових података на анализу и позицирање и на FTDNA стабла.

Очигледно су мало пробили најављене рокове за FTDNA (помиње се 2021. година), али свакако ће то бити велика предност ове лабораторије у односу на конкуренцију, када једног дана имплементирају.

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4336
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #4 послато: Мај 06, 2022, 09:24:46 поподне »
Хвала Милоше, јако корисно упутство.

Лепо је видети да је у плану и трансфер сирових података на анализу и позицирање и на FTDNA стабла.

Очигледно су мало пробили најављене рокове за FTDNA (помиње се 2021. година), али свакако ће то бити велика предност ове лабораторије у односу на конкуренцију, када једног дана имплементирају.

Сарадња Небуле са ФТДНА је била тема на некој од ФБ група. Последња информација је да је тај пројекат мртав и да од тога нема ништа. Небула и даље држи ту информацију на сајту али ФТДНА је већ објавио да се од сарадње са Небулом одустало.
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3429
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #5 послато: Мај 06, 2022, 09:41:48 поподне »
У сваком случају корисно је да и Небула има Genome Browser на профилним налозима, па се bam фајлови могу прегледати директно.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 7285
 • I2-PH908>Y189944>Y250780, род Никшића
Одг: Nebula Genomics
« Одговор #6 послато: Мај 07, 2022, 12:35:55 пре подне »
У сваком случају корисно је да и Небула има Genome Browser на профилним налозима, па се bam фајлови могу прегледати директно.

Тај прегледач је, као и извештаји, доступан само док траје претплата. Када се претплата укине, ти садржаји ће бити доступни до краја плаћеног периода (најчешће се људи одлучују за месец дана), а након тога ће бити могуће само скидање геномских података (BAM фајл, VCF фајл, итд.).
Чињеницама против самоувереног незнања.