Аутор Тема: Породица Филиповић/Стојановић из села Модра Стена  (Прочитано 168 пута)

Ван мреже formicus

  • Гост
  • *
  • Поруке: 1
Породица Филиповић/Стојановић из села Модра Стена
« послато: Новембар 25, 2021, 05:54:00 поподне »
Поздрав свима на форуму!

Последњих година сам почео појачано да се интересујем за своје породично стабло. У питању је породица Филиповић, родом из лужничког села Модра Стена, које припада општини Бабушница. Мој прадеда, Милутин Филиповић, био је ковач, живео је од 1885. до 1972. године и цео свој век провео је у Модрој Стени. Његова браћа и деца су добрим делом печалбарила, бавила се цигларским и содаџијским занатом, што је било карактеристично за лужнички крај у том периоду, и напокон се расејала, према мојим досадашњим сазнањима, по Србији у Бор, Пожаревац, Параћин и Ниш, где и сам данас живим. Крсна слава нам је Никољдан.

Међу члановима породице, део нас се презива Филиповић, а део Стојановић (као што је то било уобичајено за то време), по мом чукундеди - Милутиновом оцу, Димитрију Стојановићу. О њему немам много информација, и своје сазнање бих желео да продубим у том смеру. Најпре, поред више детаља о чукундеди, занима ме да ли је могуће доћи до претка по коме породица данас носи презиме (и једно и друго). Моја претпоставка је да се Димитријев отац звао Филип, а његов отац Стојан, барем према ономе што сам до сада могао да прочитам о патронимима и како су коришћени.

Са друге стране, интересује ме у ком су се периоду моји преци доселили у Модру Стену. Према познатим информацијама, највероватније су дошли са простора Косова и Метохије, бежећи од Турака и насељавајући претходно готово испражњен простор Заплања средином XVIII века. Волео бих да знам да ли је негде у архивима у Србији могуће наћи податке о становништву у том периоду, како бих покушао да установим који предак се ту доселио и када, односно који преци су све рођени у Модрој Стени. Конкретно, за Модру Стену очејујем да у архивима постоји некаква грађа за период након 1878. године и ослобођења од Турака (и претпостављам да је први корак посета Историјском архиву у Пироту), али би било корисно знати и да ли евентуално постоје неки списи из турског периода који су преведени на српски језик, или да је барем њихово превођење и дигитализација у плану.

Такође, било које корисне информације у вези овог питања које сам пропустио да поменем, као и смернице за будуће истраживање и наредне кораке, биле би ми од велике помоћи. Међу литературом коју сам до сада успео да истражим, упечатљив је рад проф. др Јована Ћирића, географа пореклом из пиротског краја:

Јован Ћирић, Модра Стена, Лесковачки зборник, књ. XIII, Народни музеј Лесковац, Лесковац, 1973, стр. 133–135.

Електронска верзија зборника налази се на следећем линку: https://muzejleskovac.rs/wp-content/uploads/2021/10/Leskovacki-zbornik-XIII.pdf

У самом раду се, штавише, помиње име Здравка Стојановића, који је рођени брат мог прадеде Милутина (трећи брат се звао Миливоје, за презиме нисам сигуран, али требало би да је Филиповић). Такође, помиње се род Филиповаца као један од најстаријих родова у селу, али не знам да ли је то икако повезано са презименом Филиповић. Због тога ми је један од циљева пронаћи нешто више информација о овом роду, али и о родовима уопште, на чему бих такође био веома захвалан члановима форума.

Унапред хвала свима на помоћи, стојим на располагању за све додатне информације.

Никола Филиповић