Науке и научне дисциплине > Језикословље

Поријекло наименовања племена

(1/11) > >>

сɣнце:
Одкуда су пошла имена разних србских и околних, понајвише арбанашких племена?

Што биљежи литература, што предања, а што језиковједство?

сɣнце:
Кучи (један Куч)

Једини одговарајућ словјенски коријен био би срб. кук-. Кук је настало из старијега клък*. Оно се находи у ријечима:
1. кук - мјесто гдје се прегиба нога, од старијега клък*. Коријен је у вези с коријеном клек* и од ње изведену глаголу клекнути / клечати;
Исти коријен је у ријечи кука, која је настала од старијега клъка* - завијен дио, те у глаголима кучити ( од клъчити - савијати, згибати) и изведеним глаголима скучити, докучити - наћи рјешења проблема, уразумјети.

Ријеч Кучи, ако се је развијала у србском језику, иако, могуће, несрбскога поријекла, звучала би првобитно Клъчи. Ако су Кучи добили назив по мјесту или крају, онда се може искати крај с коријенима клък, клъч, који би се у латинској транскрипцији биљежили C-L-C- с разним варијантима самогласника међу овим низом сугласника.

Nebo:
Литература углавном иде у правцу тумачења племенског назива Кучи од Cuzzi, на албанском - црвени.
Но, не треба сметнути са ума основу куч- која је словенска и среће се у разним топонимима по словенском свету. Па тако и код нас - Кучај, Кучево, и сл.
1416. млетачки попис у Скадру презиме Куч бележи као Cucci / Cuci.

vojislav.ananic:
Постоји стара српска реч "куч" - вук, по којој је крај назван, а после и становништво тамо насељено. То је племе Кучи, и данас дивљи као вукови.

Exiled:
Постоји и стара српска водоинсталатерска ријеч "кучина", а иначе та ствар се користи тако што се обмота око навоја а потом се зашрафи матицом и покрије розен штуцном због естетике. А сврха кучине је да не пропушта воду на спојевима. Можда су и Кучи имали улогу некакве баријере па је и кучина тако добила име...

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију