Науке и научне дисциплине > Језикословље

Топонимија Београда

<< < (95/95)

Nebo:

--- Цитат: НиколаВук  Март 31, 2021, 11:29:26 пре подне ---Имаш ли представу шта би требало да означава "Банов шанац"? Да није у питању локација чувене виле Матије Бана по којој је Баново брдо и добило име?

--- Крај цитата ---

Koлико је мени познато, Банова кућа била је при врху узбрдице, оног дела улице Кнеза Вишеслава и поменутог војничког гробља из Првог светског рата, са десне стране улице.

Овај натпис Банов шанац покрива отприлике ону низбрдицу која се спушта управо од тог краја према пијаци и парку. Мислим да се то све лепо уклапа, а и сам назив "шанац". Прилично стрм пад терена бочно са две стране и према Пожешкој улици, тако да делује као неки канал. Судећи према конфигурацији терена, то изгледа као да је туда некад текао поток према Макишу или Сави.

Небојша:

--- Цитат: Nebo  Новембар 22, 2018, 11:44:57 поподне ---Један гребен брда Торлак, између атара Кумодража и Мокрог Луга зове се Голо брдо (248 м НМВ).

Још један од северних гребена Торлака назива се Митрово брдо.

Испод Митровог брда је засновано модерно насеље Браће Јерковић. Назив насељу долази по браћи Душану и Небојши Јерковићима. Они су из места Огар у Јужном Срему. Обојица су били учитељи, као што је био и њихов отац Милан, а затим и учесници Другог светског рата, у партизанским одредима. Душан је био командант Ужичког, а Небојша Мачванског партизанског одреда. Обојица су погинули у јесен 1941. године, а касније проглашени народним херојима. Огарски Јерковићи су старином са Баније (село Катиновац код Топуског). Овај део Београда је био само један мањи крај у подручју Вождовца. Главна улица која пролази туда од 1946. године добила је назив – Браће Јерковић. Како се од 1950-их на даље около ширило модерно насеље, временом је оно прозвано по улици и постало посебан кварт на подручју Општине Вождовац.

--- Крај цитата ---

Данас се Митровим брдом сматра само један мали део општине Вождовац, између насеља Војводе Влаховић и Браће Јерковић II. Тако је и убицирано на гугл мапи.

Митрово брдо заправо обухвата знатно већи простор и изгледа да му је прави положај изнад насеља Војводе Влаховић. Тако је и описано у овом тексту, "северни гребен Торлака".

Митрово брдо


Одмах испод је ново насеље Војводе Влаховић, испод њега насеље Браће Јерковић, скроз лево (не види се на слици) је Кумодраж, док је у горњем левом углу насеље Степа Степановић. Десно је насеље Падина, испод Медаковић III, а скроз десно на слици Коњарник (звездарски део). У даљини - читав Београд.

Nebo:
Авалска тврђава од 15. до 18. века:

https://www.academia.edu/27017612/Istorijski_%C4%8Dasopis_Historical_Review_64_2015_?email_work_card=view-paper
стр. 253

Nebo:
Једна лепа годишњица у београдској микротопонимији: 150-та годишњица од именовања Скадарске улице.

https://www.politika.rs/scc/clanak/510773/Vek-i-po-beogradske-boemije

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију