Науке и научне дисциплине > Језикословље

Словенски наставци за женски облик презимена

(1/6) > >>

Иван Вукићевић:

--- Цитат: Amicus  Новембар 29, 2016, 08:23:30 поподне ---Иначе, док сам тражио таква нека презимена, схватио сам да на руском говорном подручју жене имају изведене облике презимена својих мужева, односно родитеља, па тако од презимена Сербов, оне се углавном презивају Сербова, од Хорват, Хорватова, Рац, Рацова...

--- Крај цитата ---
Да, тако је некада било и код нас. И данас се понекад може чути у говору Петровићева, Јовановићева и слично.

Amicus:

--- Цитат: Иван Вукићевић  Новембар 29, 2016, 09:16:02 поподне ---Да, тако је некада било и код нас. И данас се понекад може чути у говору Петровићева, Јовановићева и слично.
--- Крај цитата ---

У говору се наравно и среће и користи и код нас, али тамо је то службени облик презимена, дакле тако људима стоји у документима. Нпр. у возачкој дозволи пише: Евгения Николаевна Молокова.

Лепеничанин:
Па тако је одувек у Бугарској и БЈР Македонији, женски облик презимена је уобичајен, колико знам тако је и међу Западним и Источним Словенима. Ми смо ту изузетак у словенском свету.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Amicus  Новембар 29, 2016, 09:27:00 поподне ---У говору се наравно и среће и користи и код нас, али тамо је то службени облик презимена, дакле тако људима стоји у документима. Нпр. у возачкој дозволи пише: Евгения Николаевна Молокова.

--- Крај цитата ---

Негдје ми је неко рекао да је код нас граматички правилно да се каже нпр.

Николајевићка- супруга од Николајевића
Николајевићева- кћерка од Николајевића

Amicus:

--- Цитат: Лепеничанин  Новембар 29, 2016, 09:36:40 поподне ---Па тако је одувек у Бугарској и БЈР Македонији, женски облик презимена је уобичајен, колико знам тако је и међу Западним и Источним Словенима. Ми смо ту изузетак у словенском свету.
--- Крај цитата ---

Искрено, није ми то било непознато, али тек после се сетих да они немају унификована презимена за мушкарце и жене, већ да свако има своје облике (мада то није правило увек, али у великом броју случајева вероватно јесте).

Како год, кад се траже овакве ствар корисно је проверити и стање међу женским светом, јер и њих има углавном још толико колико и мушких.


--- Цитат: Синиша Јерковић  Новембар 29, 2016, 09:39:24 поподне ---Негдје ми је неко рекао да је код нас граматички правилно да се каже нпр.

Николајевићка- супруга од Николајевића
Николајевићева- кћерка од Николајевића
--- Крај цитата ---

Тако је мислим било до скора, а онда је ваља уведено да се све женскиње ословљавају са наставком -ка, што ми личи на елиминацију госпођица из српског језика.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију