Науке и научне дисциплине > Први светски рат

Свет о србским јунацима

(1/4) > >>

vojislav.ananic:
У Првом светском рату, изникла је читава плејада српских јунака о којим је читав свет тада писао и говорио. Бивало их је и касније, али их је свет заборавио. Кад је требало да се потуре леђа и животи, ту су били Срби. Често више за туђу корист. Њих је биолошки нестајало, смањивале им се границе, да би на крају они увек били за нешто и криви и оптуживани.

http://www.dijaspora.gov.rs/svet-o-junastvu-srba-u-prvom-svetskom-ratu/

Sergio:
Линк:

Више од 3.000 Срба у Првом светском Рату оставило живот у Африци

vojislav.ananic:
Документарни филм "Србија у првом светском рату" документована је прича о учешћу Србије у Првом светском рату... Сви снимци у филму су архивски и оригинални а прича је испричана од стране странаца а из угла Србије и српске војске и њихове тешке и усамљене борбе за своју и слободу свих јузнословенских народа и формирање заједничке државе ових сродних народа, на почетку под именом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца а касније Југославија. Идеја за формирањем овакве државе је постојала и раније а њој је дарован дух живота у Нишу 7. децедмбра 1914 године, када је народна скупштина усвојила Нишку декларацију којом се залаже са "Ослобођење и уједињење све неослобођене браће", уместо самог ослобођења и проширења територије Србије. У Паризу је 1915. године формиран југословенски одбор од стране аустроуграских емиграната, а држава Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца је коначно званично формирана тек по завршетку рата 1. децембра 1918. године а 1929. је преименована у Краљевина Југославија. Међутим, да би ова идеја уопште заживела, Аустроугарска монархија је морала изгубити рат. На жалост, од свих јужнословенских народа, у Првом свестком рату а и касније, једино су се Срби озбиљно жртвовали у покушају да ову идеју остваре и спроведу у живот, што им је и пошло за руком, али са страшном ценом, а што се ускоро испоставило као једна од њихових највећих историјских грешака.  Филм је доста реалан и објективан...

П. С.
Овакве документарце је ради читавог света потребно снимати и на енглеском језику, да би се боље разумели Срби, а и остали који су се о њих "очешали" и окористили.
Штета је само што је превод на српски језик титлован белим словима што отежава праћење филма, на који сам сасвим случајно наишао.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=cgFb4Utovr8

aleksandar I:

--- Цитат: vojislav.ananic  Децембар 04, 2017, 11:40:34 пре подне ---Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца а касније Југославија.

--- Крај цитата ---

Мало познат податак ( за историчаре не). Дакле, 1. децембра 1918. године регент Александар Карађаорђевић је прогласио Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца.

Nebo:
Времена витештва. Како је 1914. године одбрањен Београд, на Ади Циганлији, а све је почело од једног дечјег писма...

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html%3A502066-Olga-Nikolic-Kunovcic-Kako-je-moj-stric-sprecio-pad-Beograda

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију