Аутор Тема: Свети Доситеј Исповедник  (Прочитано 2165 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Свети Доситеј Исповедник
« послато: Јануар 13, 2016, 09:41:20 пре подне »
Пренос моштију Светог свештеноисповедника Доситеја, 13. маја 2008. године

https://www.youtube.com/v/n_XpBGv3VSQ


Митрополит загребачки Доситеј Васић је рођен 5. децембра 1878. године у Београду, световним именом Драгутин. Гимназију и богословију је завршио у Београду. Замонашио се 1898. године као ученик београдске богословије. 1900 - 1904. године завршио је Кијевску Духовну академију. Из Русије је отишао у Берлин, па затим у Лајпциг где је изучавао протестантску богословску науку и философију. 1907. године постављен је за наставника београдске богословије. На том положају је остао до половине 1909. године, а потом је као питомац Министарства просвете упућен у Француску, где је на Сорбони изучавао философске и социјалне науке. Пред крај 1910. године прешао је у Женеву као студент тамошњег Универзитета. У Женеви је остао до почетка Балканског рата 1912. године. Тада се вратио у Србију и ставио на расположење својој Цркви и Отачаству.
 
Свети Архијерејски Сабор СПЦ га је 25. маја 1913. године изабрао за епископа Епархије нишке. С обзиром да је 1914. и 1915. године Ниш постао престоница ратом захваћене Србије, епископ Доситеј је доста радио на помоћи избеглицама и сиротима, који су из разних крајева Србије бежали од непријатеља. После повлачења српске војске и народа 1915. године, остао у Нишу. Бугарска војска га је интернирала одмах по уласку у Ниш,  и наредне три године је био затворен у  бугарском  логору Габрово, где му је здравље било јако нарушено. На катедру епископа нишког вратио се 1918. године.

Српска црква је Доситеја, као једног од најученијих владика тог времена послала у мисију на молбу Чешке народне цркве, која је желела да се чешки народ врати у православље. У Чешкој и Закарпатској Русији, владика Доситеј је многе католике и унијате обратио на пут спасења, међу њима и свештеномученика Горазда Чешког (о којем је писано на: http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=945.0).
 
 
Владика Доситеј је у многим званичним међуцрквеним сусретима представљао Српску цркву. Одлично је говорио руски, немачки, чешки и француски језик. Одликован је Орденом Светог Саве са лентом, златном Обилићевом медаљом за храброст, Орденом Карађорђеве звезде, Орденом Белог орла и Орденом Црвеног крста, руског и југословенског.
 
Свети Архијерејски Сабор СПЦ га је 1932. године изабрао за првог митрополита Загребачке епархије. Митрополит Доситеј је много заслужан за организовање духовног живота и администрације Загребачке митрополије.
 
Други светски рат га је затекао у његовој резиденцији у Загребу. Ухапшен је на дан проглашења НДХ, 10. априла 1941. године. Заједно са њим ухапшен је и његов ђакон Лазар Живадиновић. Усташе су их затворили у злогласни затвор загребачке полиције у Петрињској улици, ради "испитивања". С обзиром да је митрополит од раније био нарушеног здравља, усташе су га преместили у болницу римокатоличких милосрдних сестара. Усташка штампа је на ударним страницама објавила његову фотографију и вест да је "ухићен митрополит Доситеј Васић и да је стављен у притвор“. У болници римокатоличких милосрдних сестара митрополиту Доситеју не само да није указна неопходна лекарска помоћ, већ су га све време боравка те "милосрдне сестре" страшно мучиле и понижавале. Свакодневно су на разне начине искаљивале бес над њим, чак су га тукле бичевима. У прилог податку да је у "болници милосрдних сестара" мучен говори и чињеница да су му "милосрдне сестре" почупале готово целу косу и браду. 7. маја, усташка полиција је поново дошла по митрополита. Поново је дивљачки претучен у затвору. Очевици су причали да је митрополит Доситеј рекао онима који су га тукли и мучили: "Децо, зашто то радите?". Пошто је због батина и мучења изгледао јако лоше, а како усташке власти нису желеле да им умре у затвору, то су одлучили да га пусте да оде у Београд, што је српска Влада упорно захтевала претходних дана, те је митрополит предат Немцима који га доводе у Београд 9. маја.

Као тежак болесник у бесвесном стању, једва жив, у Београду је упућен у санаторијум, где је дуго лечен. Фебруара 1943. године пребачен је у Манастир Ваведење, где су га неговале монахиње. Међутим, владика је током овог периода ретко долазио свести, а и када јесте није деловало као да је присебан. Очито су, услед претрпљене тортуре, владики тешко оштећене мождане функције. Од тешких последица мучења и злостављања, његово душевно и телесно стање било је непоправљиво. Упокојио се 13. јануара 1945. године у Београду. Сахрањен је у манастиру Ваведење Пресвете Богородице на Сењаку у Београду. 
 
Свети архијерејски сабор Српске православне цркве митрополита Доситеја је, због мученичког страдања и исповедања православне вере, канонизовао и унео у црквени Именослов као исповедника. Године 2008. његове свете мошти извађене су из гробнице и постављене у кивот у храму манастира Ваведење.

Успомена на овог дивног светитеља обележава се на данашњи дан, 13. јануара.

Свети Доситеј је канонизован као исповедник, јер је страдао православне вере ради, не одричући се исте ни у најтежим околностима. Није свештеномученик, као што су многи наши владике и свештеници, пострадали од усташа, из разлога што није непосредно убијен од непријатеља православне вере. Ипак, имајући у виду да је његово упокојење последица мучења која је претрпео од усташа и католичких „милосрдних сестара“, његово мучеништво се не доводи у питање. 
 

Подаци преузети са страница:

http://www.vavedenjebeograd.net/svdositej.html

http://jadovno.com/arhiva/6-pravoslavni-svestenik-dositej-vasic-mitropolit-zagrebacki-1932-1945.html

http://www.spc.rs/sr/sveti_ispovednik_dositej_vasitsh_mitropolit_zagrebachki

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvestenoispovednikDositejZagrebacki/Lat_SvestenoispovednikDositejZagrebacki01.htm
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Доситеј Исповедник
« Одговор #1 послато: Јануар 13, 2016, 09:42:46 пре подне »


Свети свештеноисповедник Доситеј загребачки и ваведењски
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Доситеј Исповедник
« Одговор #2 послато: Јануар 13, 2016, 09:30:44 поподне »
Како оно рече наш добри партриарх Герман за Хрвате: "Опростити морамо, али заборавити не смемо".
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Доситеј Исповедник
« Одговор #3 послато: Јануар 13, 2020, 07:48:43 поподне »
Данас је 75 година упокојења владике Доситеја.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Златан

 • Уредник СДНКП
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 553
 • Y: E-V13>А18833>А9739
Одг: Свети Доситеј Исповедник
« Одговор #4 послато: Јануар 13, 2020, 11:37:58 поподне »
Хвала на тексту Небо.
Занимљиво ми је да нисам ишта раније прочитао о овом нашем Богоугоднику.