Аутор Тема: Свети Нектарије Егински  (Прочитано 1970 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Свети Нектарије Егински
« послато: Новембар 22, 2015, 01:30:38 поподне »
Православна црква данас прославља Светог Нектарија Егинског Чудотворца, светитеља „последњих времена“.

Свети  Нектарије се родио у Силиврији Тракијској 1. октобра 1846. године, од побожних и сиромашних родитеља Дима и Василике, добивши на крштењу име Анастасије. Основно школовање завршио је у Цариграду.

У својој двадесетој години, Анастасије је напустио Цариград и примио се да у селу Литију на острву Хиосу буде учитељ. Ту остаде седам година, поучавајући не само децу него и одрасле острвљане, потстичући их на побожност и врлину, колико речју толико и личним својим примером. Пазио је на своје понашање и проводио живот уздржљивости и скромности. Често се после предавања повлачио у своју собу, проводећи слободно време највише у читању и молитви. Храм не само што је редовно похађао, дајући као учитељ пример свима, него је много пута и проповедао у њему Христову благу вест спасења.

После годину дана рукоположи га митрополит Хиоски Григорије за ђакона у храму светих мученика Мине, Виктора и Викентија, давши му ново име Нектарије. Ђакон Нектарије остаде у свом манастиру још две године, изучавајући са још већим жаром Свето Писмо и Свете Оце. Жеља му је била да студира теологију, али за то није имао новаца. Но Бог умудри имућног Јована Хоремина са Хиоса и он га посла да о његовом трошку студира у Атини. Дошавши у Атину, Нектарије заврши гимназију, а потом и Богословски факултет (1885. године).

После окончања богословске науке, ђакон Нектарије отпутова у Александрију, где га патриарх рукоположи за презвитера у патриаршијском храму Св. Саве Освећеног (23. марта 1886. године), произвевши га ускоро у чин архимандрита, у храму Св. Николе у Каиру. Оценивши његове способности и врлински живот, патриарх му повери дужност проповедника и секретара Патриаршије.

Касније се вратио у Атину. Тражећи погодно место за оснивање манастира, на крају га нађе на оближњем острву Егини, поред горе зване Паљохорон, где је некад било седиште егинског епископа.

Сестра која је послуживала Светога, често је у сну видела неког младића који је стајао уз Светитеља. To се особито дешавало кад је Светитељ оболео. Понекад је она тог младића видела и у будном стању: док је Светитељ служио младић би стајао поред њега, изгледао је обучен у војничко одело са муњесјајним ликом. Друга пак сестра, која је прислуживала у олтару као ђакониса, виде за време свете Литургије, и то у моменту кад је Свети Нектарије изговарао речи "Твоја од Твојих", величанствену Госпођу, која је држала Дете у наручју, и како Она ушавши кроз царске двери стаде поред Светога. Кад је Свети изговорио речи "Особито за Пресвету, Пречисту...", Она испружи руке и предаде му Дете. Ова и још многа чудна збивања, која су се десила док је Свети још био у животу, памте и до данас сестре монахиње, очевици у манастиру Светога, а и неки побожни Егињани.

Свети Нектарије се упокоји у Господу уочи 9. (22.) новембра 1920. године, у седамдесет четвртој години свог земаљског живота и странствовања.
После извршеног опела у манастиру, уз присуство мноштва клира и народа, мошти Светога су сахрањене у црквеном дворишту.
Поред светог мира, које се ширило од моштију уснулог Јерарха Христовог све до момента његовог погреба, дешаваху се и друга чудна знамења око Светитељевих моштију.
Гроб Светога би отворен поново после три године. Његово свето тело беше у истом стању, као да блажено спава, а неописиви мирис и овог пута испуни сво манастирско двориште. Тако цело и недирнуто тело његово остало је више од двадесет година и два пута преоблачено, на радост верних.

Чудотворно дејство Светитеља Егинског Нектарија осећало се од првога дана његовог уснућа, и на Егини и ван ње, тако да се слава имена његовог ширила из дана у дан међу побожним народом и расла је народна љубав према њему. Посведочен врлинским животом и чудесима, показавши се нови мироточац и исцелитељ неисцељивих болести, под навалом народне побожности и поштовања, Св. Нектарије би и званично прибројан сабору Светих 20. априла 1961. године, одлуком цариградског патриарха Атинагоре.

Честица моштију Светог Нектарија чува се у Манастиру Раковица код Београда, где се јутрос окупило мноштво народа да се помоли овом великом светитељу.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Нектарије Егински
« Одговор #1 послато: Новембар 22, 2015, 01:31:43 поподне »
Текст сам преузео, и прилагодио, са странице http://www.svetigora.com/node/4569, где се може прочитати и о чудима која су се дешавала над моштима Светог Нектарија. Светитељ је нарочито познат по исцељењу људи оболелих од канцера.
 


<a href="https://www.youtube.com/v/QF9nbFiY92w" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QF9nbFiY92w</a>
« Последња измена: Новембар 22, 2015, 02:51:10 поподне Синиша Јерковић »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Нектарије Егински
« Одговор #2 послато: Новембар 22, 2015, 01:36:32 поподне »
Како имам уобичајени проблем са постављањем слика на форуму (?), ево једне од ретких фотографија Светитељевих на мрежи:
« Последња измена: Новембар 22, 2015, 02:50:30 поподне Синиша Јерковић »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9720
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Нектарије Егински
« Одговор #3 послато: Новембар 22, 2015, 04:54:19 поподне »
Хвала велико, Синиша!
"Наша мука ваља за причешћа"