Аутор Тема: Потомци Марка Миљанова  (Прочитано 2170 пута)

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Потомци Марка Миљанова
« послато: Јул 21, 2021, 12:55:23 поподне »
Одлучио сам да отворим ову тему, јер ми се чини да би у њој могло бити интересантних детаља, а и како би видјели да ли данас има живих потомака овога српског брдског јунака и писца. Сам наслов је можда незграпан, јер Марко није имао мушке дјеце, али испало је да су ћерке достојне насљеднице свога оца. Волио бих испитати све три линије наслеђа његових кћери. О томе је иначе пуно писано у штампи, а и скорије на интернету, али добро би било сабрати то све на једно мјесто.О самом Марку Миљанову нећу детаљније писати, јер је његова биографија широко позната. Поменуо бих само његово дупло кучко поријекло и по мајци и по оцу. По оцу је био Поповић из Медуна од Куча Дрекаловића Иликовића, а по мајци Милић из Орахова од Старокуча Мрњавчића. Данас знамо да су Кучи Дрекаловићи и Кучи Мрњавчићи исти генетички род (E-BY165837).

Прва жена Марка Миљанова била је Милосава, ћерка пиперског главара попа Риста Пилетића из рода Лутоваца Ћурковића (R-FT49714). Са њом је Марко имао три кћери: Анђелију, Милицу и Јоку.

Милосава је рано умрла и Марко се као удовац поново у старости оженио млађом дјевојком, Стефанијом Даниловић из Никшића, ћерком никшићког трговца Луке Даниловића, поријеклом Херцеговца. Нисам сигуран да ли су ови Даниловићи од зубачких Даниловића (I2-PH908). Са Стефанијом није имао дјеце.

Марко Миљанов са другом женом Стефанијом ДаниловићВан мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #1 послато: Јул 21, 2021, 01:01:15 поподне »
Са Стефанијом није имао дјеце.

Са Стефанијом је заправо имао сина Саву рођеног 1882. године, који је међутим као мали умро од дизентерије.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #2 послато: Јул 21, 2021, 01:41:18 поподне »
Најстарија ћерка Анђелија удала се за Филипа Петровића Његоша, члана црногорске владарске породице. Филип је био рођени брат војводе Шака Перовог Петровић-Његоша, црногорског управитеља Никшића. Не знам у каквој су родбинској вези били Шако и Филип са књазом Николом , али у некрологу Филипу, стиче се утисак да се ради о браћи од стрица или рођацима.

Сама Анђелија се спомиње у тадашњим изворима као "Спартанка" која је заједно са оцем учествовала у борбама са Турцима. Мита Поповић написао је и пјесму Анђелија https://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%90%D0%BD%D1%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0У књизи Знаменити Срби XIX века пише сљедеће:
"У ратовима 1876.–1878. многи се јунаци и главари прославише делима витешким, али најсимпатичнија личност међу њима бејаше јуначки војвода Марко, дика и понос јужне војске црногорске, кога праћаше у самом боју лепа кћи Анђелија — новога доба Шпартанка, опевана у толиким песмама пуним пламенога родољубља и искренога одушевљења."

Занимљиво да Холчек који је писао о Марку Миљанову крајем 19. вијека наводи:

"Анђелија се 1882. године разбољела од тешке и дуге болести и у вријеме моје посјете лежала је на самртничкој постељи; да ли је умрла или је ипак оздравила, о томе немам вијести."

Анђелија је свакако поживјела, јер је 1897. године налазимо на некрологу њеном мужу Филипу Петровићу Његошу у Гласу Црногорца:
"Његово Височанство Господар тјешио је сродничкијем саучешћем госпођу Горду и госпођу Анђу, своју тужну стрину и снаху, и одма је позвао на Цетиње г. војводу Шака, брата покојникова, и г. војводу Божа, који су се наодили с фамилијама на љетниковцу у Никшићу."

Занимљиво да у некрологу нема никаквих информација о дјеци Анђе и Филипа. Анђелију се помиње и 1932. године, гдје се каже:
"Друго издање Посланице сердару Јолу Пилетићу објавила је Поповићева кћерка Анђелија Петровић Његош (Подгорица, 1932)"

Ово би значило да је Анђелија дуго поживјела. Нисам успио пронаћи податак да ли је имала дјеце и да ли се поново удавала.
« Последња измена: Јул 21, 2021, 01:48:06 поподне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #3 послато: Јул 21, 2021, 06:54:59 поподне »
Најмање сам података успио пронаћи о потомцима најмлађе Маркове кћерке Јоке. Она се удала за трговца Гвозденовића из Подгорице. Негдје се не наводи име тог трговца,а негдје опет читам да се звао Стеван. Гвозденовићи су били познати подгорички трговци, старије презиме им је Милонић,а презиме Гвозденовић су добили јер су трговали гвожђем. Даље поријекло им је у Љешанској нахији, мада се спомиње и Црмница, па и Велестово. У изворима с краја 19. и почетка 20. вијека најчешће се у изворима помиње трговац Зарија Гвозденовић. За њега се на једном мјесту каже да је био ожењен од Поповића који су блиски двору (Петровићима), па сам мислио да се Маркова ћерка Јока удала за њега. Послије сма видио да се као Јокин супруг помиње Стеван Гвозденовић.

Исти извор наводи и да су Јока и Стеван имали чак седморо дјеце: три кћери и четири сина. Од познатих потомака наводи се познати подгорички правник Данило Гвозденовић (иако не знам о коме се ради).

Монтенегрини су често користили једно писмо Милене Гвозденовић из Америке, упућено у периоду између два рата црногорском суверенисти Николи Петановићу у којем га она (и њен брат) подржавају у борби за црногорску ствар. Милена (под именом Amelia) се наводи у тим изворима као унука Марка Миљанова, а у сваком случају ћерка Јокина.

Милена Амелија Гвозденовић


У неким изворима се наводи и да мајка Данила Киша потиче од Јоке Марка Миљанова, али то није тачно, иако јесте тачно да је она, па самим тим и Данило Киш, у родбинској вези са Марка Миљановим. Мајка Данила Киша је потомак сестре Марка Миљанова. И сам Киш је ову везу помињао у својим списима.

Како год, иако је Јока оставила највише потомака, најмање се података може наћи о њима.


Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #4 послато: Јул 21, 2021, 07:15:48 поподне »
Средња ћерка Марка Миљанова, Милица удала се за Јована Лазовића за којег стоји:

"Јован Лазовић, на предлог књаза Николе, учио је богословију у Острогу, Јован је од 1879. био окружни капетан Подгорице, касније члан Великог суда, добар познавалац правних наука, чиме се користио Валтазар Богишић. Био је ожењен ћерком војводе Марка Миљанова и био војводи секретар."

Занимљиво је да је и сам Јован био од Куча Дрекаловића Иликовића, тачније од њиховог братства Вуксановића из Стравча.

Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу. Нисам успио пронаћи податке о још некој дјеци овог брачног пара.

Милица за вријеме рата у униформи српске војске


Милица је свакако најпознатија као једна од хероина српске војске у Балканским и Првом свјетском рату. Иако у већ подмаклим годинама, пријавила се као добровољац и прошла све велике битке и походе. Преузимам текст о њој са мреже:

"Прослављени војвода Марко Миљанов није имао мушких потомака, али је ратнички жар и љубав према народу, Отаџбини и слободи пренео на своје кћери. Милица Миљанов пријавила се у добровољце 1914. године и на ратишту остала до краја рата, борећи се широм Балканских ратишта. У тренутку када је приступила војсци већ је била мајка и у животном добу када се и мушкарци ослобађају војне обавезе. Пријавивши се у добровољце Милица Миљанов није морала да мења идентитет и пријављује се као мушко (што је најчешће био случај са српским женама које су се бориле у Великом рату). Под својим именом и са пушком у руци борила се од почетка до краја рата."

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #5 послато: Јул 21, 2021, 08:43:15 поподне »
Добра тема.
Није нешто везано за наследнике Маркове, али не могу да одолим да не напишем.
Пошто је Марко често боравио на Цетиње, по Боки  и другде, мало се научио неким модерним тековинама, па је, између осталог, имао и једно мање огледало и чешаљ. Једном га је у Кучима, јутром окачио о грану, извадио чешаљ и узео да зачешља своју густу косу. Видеше га неки племеници, па се саблазнише и питаше што то чини. Он им објасни да хоће да се почешља, а они међу собом у по гласа - немојте ником причати да нам се Марко гледа у стакло и чешља ка да је нека ђевојка  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9718
 • I2a S17250 A1328
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #6 послато: Јул 21, 2021, 08:45:56 поподне »
Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу.

О Олги Лазовић има на Википедији:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #7 послато: Јул 21, 2021, 08:54:36 поподне »
Заправо, Милица и Јован Лазовић су имали чак деветоро дјеце. Олга, будућа супруга познатог америчког архитекте Френк Лојд Рајта, је била најмлађа од деветоро дјеце. Поред Јулије коју сам већ поменуо, помиње  се још и њихов брат Владо-Владимир који је живио са породицом у Њујорку између два рата.

Занимљиве детаље о  Милици Лазовић оставили су неки биографи који су писали о Олги или Олгивани Рајт:

"Олгивана Лојд Рајт је касније писала о свом славном деди, али никад није помињала чак чуднију чињеницу да јој је мајка такође била генерал у црногорској војсци. Она је такође стекла такву репутацију за жестокост у борби, да се причало да су Турци обзнанили да ако је икад ухвате, да ће је везати између два коња. Када је Олгивана напустила породични дом и отишла у приватну школу, њена мајка јој је дала своју фотографију у униформи да је понесе. Било ју је срамота да је покаже другима, па ју је држала у фиоци. Једног дана,  другарица из школе је пронашла слику и питала је ко је дама у униформи. Олгивана је одговорила "Никад нисам видјела ту жену у свом животу". Олгивана се такође присјећала да се једном приликом возила са мајком трамвајем, када је мајка у задњем дијелу трамваја опазила политичара за ког је вјеровала да је корумпиран. На лицу мјеста је почела са вербалним нападом. То су биле трајне успомене Олгиванине на њену мајку: жестока, доминантна, далека и скоро безобзирно храбра."

Из књиге "Frank Lloyd Wright: A Biography" од Meryle Secrest

У сваком случају, око 1910. године Милица и Јован Лазовић су се разишли. Милица ће имати своју војну каријеру у Првом свјетском рату, а Јован Лазовић ће се придружити ћеркама у Русији.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #8 послато: Јул 21, 2021, 08:55:01 поподне »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #9 послато: Јул 22, 2021, 02:31:19 поподне »
Иако је Олгиванина прича свакако најинтересантнија, ништа мање није интересантна ни животна прича њене старије сестре Јулије. Јулија је својом удајом за Константина Сибирјакова утицала и на побољшање материјалног стање своје фамилије,  довела је Олгивану у Русију и школовала је. О томе је Олгивана оставила неколико записа.

"Проводила сам године у изобиљу са својом сестром, са послугом која се није могла пребројити...и имала сам све што се може пожељети.Али моја сестра је била строго дисциплинована;...тјерала ме је да радим ствари, које нису биле у складу са луксузом који ме је окруживао- укључујући гувернанте и учитеље музике. У вили се налазило веома високо друштво, грофови, грофице, принчеви, принцезе излазили су из вила око нас. Али моја сестра, која је студирала медицину, била је веома напредна особа и рекла ми је да је рад најважнија ствар..."

Фотографија Јулије Иванове Лазовић удате Сибирјаков (пронађена недавно у руским архивима)


Али како је унука Марка Миљанова из сиромашне Црне Горе оног доба доспјела у ову раскош? Ко су били Сибирјакови у које се удала?

Интерес за ову породицу сибирских богаташа, власника златних рудника и мецена, у посљедње вријеме У Русији расте. Тројица браће Сибирјакова: Александар, Константин и Инокентије потицали су из породице иркутских трговаца и индустријалаца и били су свакако међу најбогатијим људима предреволуционарне Русије. Они су истовремено били прилично широке руке, финансирали су школске устаннове, градили цркве, помагали научне пројекте. Њиховим новцем је финансирана експедиција која је установила сјеверни морски пут, експедиције у којима је истраживан Сибир.
Брат Инокентије завршио је свој живот као великосхимник на Светој Гори, гдје га данас монаси сматрају светим. О њему је снимљен и документарни филм под називом "Иннокентий Сибиряков Помогите мне, я страшно богат!" Помозите ми, ја сам веома богат!  који се може погледати на сљедећем линку
<a href="https://www.youtube.com/v/42jo6ot_Oxg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/42jo6ot_Oxg</a>
Довољно је рећи да је био покренут судски поступак да се утврди урачунљивост Инокентија, јер је масовно раздавао своје богатство.

Брат Александар, након револуције доспио је у Француску, у Ницу, гдје га је шведски конзул нашао да живи у највећој биједи. С обзиром да је финансирао експедицију арктичког сјеверног морског пута, Шведско Географско друштво му је обезбједило годишњу пензију са којом је проживио до краја живота.

Нас интересује трећи брат Константин, ништа мање богат и дарежљив, а који је оженио Јулију Лазовић , унуку Марка Миљанова. На тај начин су се спојиле ове двије наизглед неспојиве породице и да апсурд буде већи изгледа да су од свих иркутских Сибирјакова до данашњег дана преживјели само потомци Јулије и Константина, а самим тим и Марка Миљанова.
« Последња измена: Септембар 09, 2021, 11:13:48 пре подне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #10 послато: Август 09, 2021, 12:40:26 поподне »
Да наставим причу.  :)

Константнин Сибирјаков, средњи из браће Сибирјакова, послије смрти прве супруге пресељава у Батуми, грузијски град на црноморској обали и ту се нешто прије 1915. године жени са Јулијом Лазовић. Ево како руски извор описује склапање тог брака:

"Константин Михайлович заключил новый брак с дамой моложе его самого  на 30 лет, бывшей курсисткой Бестужевских женских курсов. Интересно, что в своё время  Сибиряковы принимали деятельное, в том числе и финансовое, участие в становлении этих курсов. Женою сибирского золотопромышленника стала Юлия Ивановна Лазович, происходившая из знатного сербского рода. Например, её дед являлся одним из руководителей сербского освободительного движения на Балканах против османского ига. "

Јулија је видимо било око 30 година млађа од Константина и у Петрограду је завршила женску школу тзв. Бестужевские курсы. То је била елитна и једна од првих виших школа у Русији у којој су се училе жене.

Пар је 1915. године добио сина јединца Игора Константиновича Сибирјакова. Живјели су у пространој вили Сибирјакових у Батумију. Ту им се свакако придружила и Олгивана и то је она раскош коју описује у својим списима.

Вила Сибирјакових у БатумијуУправо овдје у Батумију ће Олгивана доћи у контакт са руским мистиком грчко-јерменског поријекла Гурђијевим.

Међутим, руска револуција ће веома брзо растурити дом Сибирјакових и друштво које се око њега окупљало. Сам Констатнин Сибирјаков ће постати мета бољшевика. Вила ће бити разграбљена, а он сам ће допасти затвора. Из затвора ће га често извлачити мјештани Батумија, којима је у предратним годинама толико финансијски помагао да се говорило да су сви кровови Батумија његови (тј. да је он великом броју људи финансирао покривање кућа). Ипак, ни то му неће помоћи. Нестао је у бољшевичким чисткама и никад се није сазнало шта се десило са њим.

Јулија је са петогодишњим сином Игором побјегла је у Баку,а Олгивана се придружила Гурђијеву и преко Истанбула доспјела у Париз.

« Последња измена: Август 09, 2021, 12:44:34 поподне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #11 послато: Август 09, 2021, 01:43:59 поподне »
Како руски извори даље пишу, Јулија се са сином Игором вратила у Батуми. Не помињу детаље Јулијиног живота, али детаљно описују животни пут Игора. Њих интересује Игор као једини потомак рода Сибирјакових, а нас више као потомак Марка Миљанова. У сваком случају, Игор је завршио школе у Батумију, а са почетком Другог свјетског рата прикључио се Црвеној армији и учестововао у свим биткама Другог свјетског рата, почевши од руско-финског рата до ослобађања Будимпеште. Више пута рањаван (ампутирали су му и једну ногу) и награђиван највишим орденима Црвене армије. "За Будапешт он был представлен к ордену Красной Звезды, а в последующем – ко второму ордену Отечественной войны II степени."

Руски извори изводе закључак: "Опираясь на скудные строчки официальных документов, можно сделать главный вывод – Игорь Сибиряков оказался достойным потомком славного рода, не посрамившим честь своих предков и ещё раз доказавшим, что иркутяне не зря  им гордятся."

"Игор Сибирјаков показао се као достојни потомак славнога рода", при томе руски писац мисли на Сибирјакове, а ми бисмо могли рећи достојни потомак Марка Миљанова, јер ми се чини да је управо са мајчине стране могао наслиједити храброст у борби.

Послије рата, Игор Сибирјаков се настанио у Лвову и имао је двије ћерке, Јевгенију и Свјетлану. Потомци Јевгеније и Свејтлане којих данас има и у Русији и у Аустралији, једини су потомци рода некадашњих богаташа Сибирјакових, али уједно и једни од потомака Марка Миљанова.


Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #12 послато: Септембар 09, 2021, 09:39:11 пре подне »
Хтио бих да завршим ову причу коју сам почео са једним од најупечатљивијих потомака Марка Миљанова- његовом унуком Олгиваном и њеном породицом.

Олгивана Лазовић рођена је на Цетињу 1898. године као Олга, ћерка Јована Лазовића и Милице Миљанове. Касније ће од Олга Јованова створити своје ново јединствено име Олгивана. У једну руку и само име које садржи име њеног оца, говори о дубокој везаности Олгиној управо за оца. Са мајком Милицом, која је била нека врста српске амазонке, имала је нешто хладнији однос, што сам негдје горе већ поменуо. Јован Лазовић је био главни судија на Цетињу, али у вријеме Олгиног дјетињства он је био већ сасвим ослијепио. Иако слијеп, знајући законе напамет, и даље је доносио пресуде. У том периоду Олга му је била десна рука, она му је читала новине и ишла са њим на литургију у цетињски манастир.

Олгивана са ћерком Свјетланом 1928. године


Већ са 11-12 година Олга одлази на школовање у Русију. У дому своје сестре Јулије која је била удата за богаташа Сибирјакова, Олга долази у контакт са елитом руског друштва оног времена и добија солидно образовање. Веома млада, 1917. године удала се за руског архитекту Валдемара Хинценберга, са којим добија ћерку Свјетлану. У том периоду Олга улази у круг ученика руског мистика грчко-јерменског поријекла Гурђијева. Група Гурђијева је била један од бројних езотеричних покрета оног времена. Олгивана постаје једна од најпосвећенијих ученица Гурђијева, и посебно је била активна у извођењу мистичких плесова. Зближавање са Гурђијевом брзо је растурило брак са Хинценбергом.

С обзиром да су то биле револуционарне године, Олгивана је са сестром и њеном породицом, а и са Гурђијевом, првобитно била настањена у Грузији коју бољшевици још нису били зазузели,а кад су бољшевици дошли на Кваказ, преко Истанбула је са Гурђијевом дошла у Париз. Тамо је Гурђијев отворио Институт за хармонични развој човјека. Олгивана је била једна од веома активних сарадника овог Института. У том периоду била је веома блиска пријатељица са Кетрин Менсфилд, познатом књижевницом, коју је и његовала на самртничкој постељи.

Олгивана изводи мистични плес, крајње лијево у првом плану


Гурђијев је растурио своју групу почетком 1924. године, и Олгивана је са ћерком Свјетланом одселила у Америку, гдје јој је већ живио брат Владо. У Америци, у Чикагу,  на једној представи, дошло је до судбоносног сусрета Олгиване и Френк Лојд Рајта, тада највећег америчког архитекте. Био је то свакако сусрет двије јединствене личности. Иако је постојала значајна разлика у годинама, Френк и Олгивана су постали органски везани и тај њихов однос ће отворити најплодоноснији период у стваралаштву Френк Лојда Рајта. Већина истраживача рада овог архитекте се слаже да је управо Олгивана допринијела да Рајт уђе у мирније и креативно раздобље свог живота. Дотад је већ имао два брака, неколико крајње трагичних догађаја у животу (претходну жену и њену дјецу из првог брака је побио помахнитали слуга, притом запаливши Рајтов првобитни архитектонски студио).

Олгивана и Френк Лојд Рајт


Сва каснија биографија Олгиванина је везана за Рајта и његов рад. Пар је обновио својеврсну школу архитектуре и студио у Висконсину, под називом Талиесин. Касније су у Аризони направили још један студио под називом Taliesin West. Након Рајтове смрти 1950-тих година, Олгивана ће још 30 година до своје смрти 1985. године управљати Рајтовом фондацијом.

Ово би била сувопарна биографија Олгиванина, али заправо Олгиванина прича је много више од овог.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #13 послато: Септембар 09, 2021, 10:56:42 пре подне »
Добар дио сарадника и учесника Талиесин архитектонског програма, Олгивану памти као ауторитарну личност, која је жарила и палила и практично из сјенке контролисала све. Својеврсна Mater familias. Нема сумње да је Олгивана још за Рајтовог живота покушавала да неке своје принципе организације рада прогура у ту архитектонско друштво. Коријене тога свакако треба тражити у Гурђијевљевим идејама. То се прије свега доносило на физички рад и стварање неке врсте комуне. Комуна је у Олгиваниној организацији веома брзо прерасла у својеврсно хијерархијски устројено феудално добро, на чијем су се челу налазили управо господар и господарица, Рајт и Олгивана. Рајт је ипак под својом контролом држао архитектонски дио приче, али је Олгивана управљала свим осталим. Занимљиво је свједочење супруге архитекте Феја Џоунса која је са мужем једно вријеме боравила у Талиесину и суочила се са полуфеудалним системом којим су управљали Рајт и Олгивана.

<a href="https://www.youtube.com/v/-GZKV4kJAxY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-GZKV4kJAxY</a>

Сликовит опис односа у Талиесину, чак и послије Рајтове смрти, оставила је и Стаљинова ћерка Свјетлана Алилујева, која се бизарним слиједом догађаја обрела у дому Рајтових. Ипак, свједочење Свјетлане треба узети са резервом јер је ту свакако било и личног анимозитета према Олгивани. Ево како је то Свјетлана описала.

"This hierarchical system was appalling: the widow at the top, then the board of directors (a formality); then her own close inner circle, making all the real decisions; then working architects—the real working horses; at the bottom, students who paid high sums to be admitted, only to be sent the next day to work in the kitchen to peel potatoes ... Mrs. Wright's word was law. She had to be adored and worshipped and flattered as often as possible; flowers sent by mail and presented by hand she enjoyed and encouraged. She gave advice to the architects, guided a drama circle, a dance group and a choir, counselling on private lives and relationships, expecting everyone to make personal confessions to her. She was a "spiritual leader" and self-appointed minister, preaching on Sunday mornings on matters of God and man, when everyone was supposed to be in her large living room."

На основу свједочења, рекло би се да је Олгивана, ма колико зазирала од своје мајке ратнице, на крају доста више личила на њу него на оца Јована.

« Последња измена: Септембар 09, 2021, 10:58:40 пре подне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #14 послато: Септембар 09, 2021, 11:07:41 пре подне »
Сам Рајт је веома добро зано да користи медије. Бројне су његове фотографије у којима се види да је све пажљиво испланирано, да не кажем испозирано. Чим је почела ера телевизије, Рајт је веома често учествовао у бројним програмима. Да је поживио вјероватно би био нека врста медијске личности. Са друге стране, готово да нема видео снимака Олгиване, иако је са Рајтом позирала на бројним фотографијама. На интернету сам наишао на само један њен видео снимак. Може да се чује и дио њеног говора, са прилично јаким акцентом. То је снимак из аризонског Талиесина 1970-тих. Олгивана се појављује на снимку од 3:20

<a href="https://www.youtube.com/v/QcJ7kxEUpeA" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/QcJ7kxEUpeA</a>

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #15 послато: Септембар 09, 2021, 01:43:20 поподне »
Олгивана је имала двије кћерке. Свјетлану са руским архитектом Хинзенбергом и Јовану са Рајтом. Свјетлана се удала за блиског Рајтовог сарадника, архитекту Веса Петерса са којим је имала два сина: Брендока и Данијела. У саобраћајној несрећи која се десила 1946. године, гину Олгиванина кћерка Свјетлана и њен двогодишњи син Данијел. Ово је био велики ударац за Олгивану. Када је Стаљинова кћерка Свјетлана Алилујева 1970-тих побјегла из Совјетског савеза, Олгивана је у некој својој пројекцији у њој видјела инкарнацију своје погинуле кћерке (носиле су и исто име). Позвала је Свјетлану у Талиесин и уредила јој брак са својим зетом Весом Петерсом. Свјетлана Стаљин је касније говорила да је Олгивана имала далеко приземније мотиве финансијске природе, тј. да је вјеровала да Свјетлана има похрањен новац у некој од швајцарских банака. Како год, тај брак није потрајао.

Олгиванин унук Брендок често је давао интервјуе, у којима је углавном говорио о Рајту (који му чак није био ни биолошки деда), а бабу Олгивану је спомињао узгред и чини се да јој је замјерао превише чврсту руку у неким стварима. Занимљиво да овај Брендок Петерс, чукунунук Марка Миљанова прилично личи на чукундеду. Бар кад се гледа фотографија Миљанова са почетка теме. На снимку од 0:55

<a href="https://www.youtube.com/v/J8YsNxBfB1c" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/J8YsNxBfB1c</a>

Јована Рајт је била кћерка Френк Лојд Рајта и Олгиване. Рођена је у Чикагу 1925. године. Одрасла је у Талиесину, и чини се да је била веома привржена својим родитељима, посебно Олгивани. Дијелила је и њене идеје око управљања Талиесином, бавила се плесом и кореографијом и радила на примјени идеја Гурђијева у друштву Талиесин. Олгивана је компоновала музику, а Јована је радила кореографију. Јована је умрла 2015. године. По сопственој жељи сахрањена је на Медуну у Црној Гори, о томе су извјештавале и наше новине. Иза Јоване остала је кћерка- Ева Лојд Рајт.

Јована Рајт са оцем и мајком 1950-тих


"Ne­dav­no je u SAD pre­mi­nu­la pra­u­nu­ka Mar­ka Mi­lja­no­va, Jo­va­na, ro­dom La­zo­vić, a sa­hra­nje­na je na Me­du­nu. Ro­đe­na je 1925. go­di­ne. Iako je nje­na že­lja bi­la da se sa­hra­ni u naj­u­žem kru­gu, uz ob­red Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve, ne­ka­ko je to bi­lo ne­čuj­ni­je ne­go obič­no. Ipak, ra­di se o pra­u­nu­ci naj­ču­ve­ni­jeg voj­vo­de kuč­kog i cr­no­gor­skog dru­ge po­lo­vi­ne 19. vi­je­ka."

https://old.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Ljudi%20i%20dogadjaji&clanak=528092&datum=2016-01-13
« Последња измена: Септембар 09, 2021, 02:16:23 поподне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 4038
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #16 послато: Септембар 09, 2021, 01:47:30 поподне »
На крају треба рећи да Олгиванин брат Владо, који је са супругом живио у Њујорку није имао потомства.

Некако је сва линија потомака Марка Миљанова била женска, али биле су то прилично јаке и интересантне жене. Ово је оно што сам успио скупити о њима у ових неколико постова.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5282
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #17 послато: Септембар 09, 2021, 08:20:49 поподне »
Свака част drajver!