Аутор Тема: РТС: Емисија "Квадратура круга"  (Прочитано 6196 пута)

Ван мреже Željko

• Члан Друштва
  • Писар
  • Поруке: 294
  • I1-P109>FGC22061
Одг: РТС: Емисија "Квадратура круга"
« Одговор #20 послато: Новембар 18, 2023, 07:35:18 поподне »
Сјајна емисија вечерас...
Ћераћемо се још са Матијом
<a href="https://www.youtube.com/v/9Sa3bhAxZvY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/9Sa3bhAxZvY</a>
« Последња измена: Новембар 20, 2023, 08:45:43 пре подне НиколаВук »
Језик је од меса и свашта меље.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
  • Поруке: 2354
  • ПХ908>А20333>FT14649>FT175994
« Одговор #21 послато: Новембар 25, 2023, 09:05:45 поподне »
Вечерас је била једна од, по мом укусу, најбољих емисија овог серијала икад. Ради се о Србима у Будиму, много је осстало недореченог али се много тога и рекло. Занимљиво би било ући у ту нашу популацију и генетички их рашчивијати.

Ван мреже Драган Обреновић

• Редакција СДНКП
  • Истраживач
  • Поруке: 860
  • R1b-U152>FTA27217
« Одговор #22 послато: Новембар 25, 2023, 09:17:11 поподне »
Вечерас је била једна од, по мом укусу, најбољих емисија овог серијала икад. Ради се о Србима у Будиму, много је осстало недореченог али се много тога и рекло. Занимљиво би било ући у ту нашу популацију и генетички их рашчивијати.

Моји родитељи редовно гледају "Квадратуру круга", малопре смо се чули телефоном па поменуше и они да је ова последња емисија била јако занимљива, мораћу да "вратим уназад" да подгледам.

А за тестирање, свакако би било драгоцено, само одавде је то тешко извести, треба неко ко живи тамо да ступи у контакт са тим људима и да их мотивише да се тестирају. Можда бисмо преко Бранка Станковића могли да ступимо у контакт барем са онима са којима је он разговарао приликом снимања емисије.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #23 послато: Новембар 25, 2023, 09:23:07 поподне »
Моји родитељи редовно гледају "Квадратуру круга", малопре смо се чули телефоном па поменуше и они да је ова последња емисија била јако занимљива, мораћу да "вратим уназад" да подгледам.

А за тестирање, свакако би било драгоцено, само одавде је то тешко извести, треба неко ко живи тамо да ступи у контакт са тим људима и да их мотивише да се тестирају. Можда бисмо преко Бранка Станковића могли да ступимо у контакт барем са онима са којима је он разговарао приликом снимања емисије.
То је и мени прошло кроз главу, преко Бранка би то било најлакше. Знам нке људе који га знају па ћу покушати колико сутра да га контактирам.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 812
« Одговор #24 послато: Новембар 25, 2023, 09:31:08 поподне »
Помоћи ћемо  финансијски подухват, вреди једну такву акцију подржати. Само да наговоримо људе да се тестирају.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #25 послато: Новембар 25, 2023, 09:33:54 поподне »
Помоћи ћемо  финансијски подухват, вреди једну такву акцију подржати. Само да наговоримо људе да се тестирају.
Овај део сам пропустио да кажем, хвала ти.

Ван мреже Христифор

• Истраживач
  • Поруке: 812
« Одговор #26 послато: Новембар 25, 2023, 09:43:35 поподне »
Нема на чему колега.  Вама ће ићи сва захвала и слава ако преко аутора Станковића  приволите будимске Србе на тестирање.

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #27 послато: Новембар 25, 2023, 09:53:09 поподне »
Нема на чему колега.  Вама ће ићи сва захвала и слава ако преко аутора Станковића  приволите будимске Србе на тестирање.
Ако ме се за дан безбедности сете...😂

Ван мреже Exiled

• Члан Друштва
  • Етнолог
« Одговор #28 послато: Новембар 26, 2023, 05:59:38 поподне »
Ако ме се за дан безбедности сете...😂
Написах мејл Станковићу, видећемо хоће ли одгоорити.

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 475
« Одговор #29 послато: Новембар 29, 2023, 12:19:45 поподне »

Мислим да је то наставак тј. други део снимњеног материјала, поред већ објављене епизоде о Србима на полуоствру Чепел. Иначе, у Мађарској прилично добро функционише Српска самоуправа, тако да је можда најбоље обратити се директно њима, јер они јако добро знају ко је од Срба у Мађарској прави староседелац.

Апропо, Срба у Мађарској, у последњем издању листа "Православац" изашла је моја кратка репортаћа о бораваку у Сентандреји током празника Преображење: https://www.spc-linz.at/blog/pravoslavac-2023/ (стр. 60-63).

Ван мреже Malesevic

• Члан Друштва
  • Познавалац
  • Поруке: 475
« Одговор #30 послато: Децембар 01, 2023, 11:48:12 пре подне »
Рац кога овде иначе Станковић интервјуше мислим да је из села Tököl (Тукуље) и тамошње становништво само себе зове Рацима. Ради се о селу које је већински било српско и које је у време Марије Терезије прешло у католичанство. Одржавају доста добре контакте са српском заједницом у Мађарској, али претпостављам и са Хрватском (РХ их званично води као хрватску мањину у Мађарској). По говору може се приметити да се говор овог господина разликује ипак у односу на говор оног професора из Пеште. Има ијекавице нпр. колико сам могао да приметим. Данас у Мађарској Србе слабо ко назива Рацима, користи се назив Србија и Срби. Тако да само ово аутохтоно становиштво користи још ово Рац, с тим да би се усудио рећи да је становницима Тукуље то нека врста карактеристике у односу на остатак сународника који су остали у православљу.

Генерално је однос српске и хрватске аутохтоне заједнице у Мађарској доста добар и доста сарађују. Раци из Тукуља су ту негде између једних и других, нека врста споне :)

Ево нешто о селу Тукуље и његовим становницима: https://www.srpskadijaspora.info/nekada-srbi-raci-danas-samo-raci/ с тим да би ја наслов кориговао у некад Раци, данас Раци.