Аутор Тема: Археолошка открића  (Прочитано 125367 пута)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8355
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #560 послато: Новембар 06, 2023, 10:23:11 пре подне »
https://balkans.aljazeera.net/teme/2023/11/5/kako-je-desifrovan-najstariji-poznati-natpis-na-tlu-bosne-i-hercegovinehttps://www.researchgate.net/publication/374867914_Tajna_natpisa_broj_46417_Secret_of_Inscription_number_46417

Узгред, кад је реч о дешифровању илирског језика, у петак у Кинотеци се може погледати "Illyricvm" на великом платну.

Бацио сам поглед на његов рад и "откриће". Напомињем да Месиховић није лингвиста, мада то наравно не мора да значи да му је "забрањено" да се опроба и у тој области, искључиво ако то ради у складу са методологијом те науке. Нажалост, мој утисак је да је све урађено прилично површно и по старом рецепту "цеђења" из албанског језика, што онда прећутно подразумева да је албански директни наследник неког од илирских говора, што чак и они који се за то залажу не могу непобитно да докажу, нарочито имајући у виду велики број контрааргумената тој тези који је стављају под приличну сумњу (о којима је од новијих албанолога прилично убедљиво писао Аустријанац Јоаким Мацингер), као наравно и мањак изворних материјала. Сличну методологију су имали и ранији аустроугарски истраживачи, па се касније испоставило да су у својим "реконструкцијама" илирског на основу албанског језика имали превише произвољности. Месиховић прилично анахроно наставља ту традицију, тако да овај рад, по мом мишљењу, није од велике вредности, а понајмање је "револуционаран" како аутор то покушава да прикаже.

Још један занимљив моменат је помен "Зојзија" као некаквог старог албанског божанства чије се име, а можда и трагови култа, наводно очувало на планини Томор (која се налази у јужном делу Албаније, југоисточно од Берата), и чије име доводи у везу са натписом из Пода код Бугојна (колико видех, то му је један од највећих "доказа" да је његово читање натписа исправно). Ово ме је изненадило јер заиста пре Месиховићевог помена нисам чуо нити ишта прочитао о том фамозном божанству. Након Гугл претраге, установио сам да је тај "теоним" присутан најпре на енглеској Википедији, као и енглеском Вики речнику, са сличним наводима као из Месиховићевог рада. Међутим, чак и у најисцрпнијим речницима албанског језика нисам успео да игде нађем тај теоним. Две главне речи за бога у албанском су perëndi (што прилично асоцира на словенског Перуна и балтског Перкунаса, мада постоји и тумачење да је у питању изведеница латинског глагола parentare са значењем "принети жртву духовима умрлих") и zot/Zot (са значењем "господар", "господин" односно "Господ" и са великим почетним словом се користи за означавање хришћанског Бога). Постоје такође речи за разна митска бића, нпр. врсте вила (ora, zana), али заиста ништа слично претпостављеном теониму "Зојзи" (Zojzi). Релативно блиска реч овој би била zonja ("госпођа", "господарица"), мада и то има својих тешкоћа, али према Википедијином чланку и Месиховићу, у питању је мушко божанство. Такође се не бих превише задржавао на тврдањама без основа о некаквој "очуваности" албанске паганске митологије, јер то нема упоришта у доступним изворима, напротив, то "наслеђе" им је прилично фрагментарно очувано, чак и више него код Јужних Словена нпр, и не може бити говора о очувању имена засебних божанстава налик на грчко-римску митологију. Извори који су на Википедијином чланку цитирани су углавном из 2000-их наовамо и у питању су чланци изашли у локалним албанским часописима на албанском језику, што ми побуђује сумњу да је у питању класични фалсификат или у најбољем случају погрешна интерпретација, нарочито имајући у виду друге чланке које уређује прилично агресивни албански википедијански лоби, који преправља чланке о српским племенима у ЦГ и исто тако као изворе нуди чланке мало је рећи сумњивог квалитета (који су изашли у неким часописима мес(т)ног карактера на албанском језику, углавном на простору Косова и Метохије, што проверу њихових извора и тврдњи чини прилично тешким подухватом, што и јесте циљ). Имајући све ово у виду, Месиховићева интерпретација тог натписа је на прилично климавим ногама и под великим знаком сумње. Свакако би било препоручљиво да се овиме позабави неки непристрасни албанолог.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Кековац

 • Уредник СДНКП
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 382
 • I2-S25733>PH2670>Y200040
Одг: Археолошка открића
« Одговор #561 послато: Новембар 16, 2023, 09:47:58 поподне »
Изгледа да је Банат био веома густо насељен крајем бронзаног доба, тачније између 1500. и 1200. п.н.е. Интересантан новинарски текст о тој теми а ево и објављеног рада. Било би добро када би се покренула и археогенетски истраживања из тог периода. Мислим да смо до сада имали само резултате из нешто старијег периода бронзаног доба у Банату.

Ван мреже Христифор

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 812
Одг: Археолошка открића
« Одговор #562 послато: Новембар 17, 2023, 02:33:31 поподне »
То би требало да постане пракса приликом оваквих проналазака. Сви то раде, Мађари, Енглези, Руси и Данци. Одниосно није преседан тестирање остатака појединаца за које се сматра да су били значајни у једном делу историје, у овом случају српског народа. Овде постоји аргумент више пошто је Венчац, и Шумадија генерално, изгледа био много значајнија територија него што смо учили. Ствар је у томе што тако нешто држава мора да иницира, све мора проћи законску процедуру (јер све тамо откопано и откривено је власништво државе). Новац је ту најмањи проблем, учестовао бих свакако. Иначе сјајано откриће, писаће се поново уџбеници због Братислава и Жарка.

Док родословци са Порекла не покрену ствари са мртве тачке бићемо далеко иза набројаних народа. Основати фонд  преко којег би могли да финансирамо подухвате те врсте као што рече колега изнад и моја маленкост својевремено.  Уз сарадњу са Биолошким  факултетом као у случају кнеза Рашковића из Цернице и наша генетичка прошлост ће почети да  се убрзано  открива што у коначном збиру и јесте главни циљ.

Ван мреже Мића

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 490
 • R1b-PF7562
"Превише интересовања, премало времена" И. Анђелковић