Порекло становништва > Србија

Раковац, Камењача, Лопаш (Трстеник)

(1/2) > >>

ДушанВучко:
Отварам тему о Раковцима (Лучиндан, преславе Марковдан и Савиндан)
Члан форума, Раковац, надам се да ће да објави податке на овој теми кад буде дошао до њих...навео ми је кроз разговор да су Раковци пореклом из села Раковац код Рашке, да су се раније презивали Јовановић при досељењу (имамо већ тестираног Јовановића из Раковца са истим преславама, род Никшића)...
Ради се иначе о селима која су у трстеничком крају (као и моја фамилија), па се можда "помаља" нека веза мојих Вучковића и Раковаца из истог краја (пошто је и моја преслава Марковдан), а и у родослову Раковца се помиње и Вучко (што не мора да значи да је мој предак, али може да буде, с обзиром да се ради о истом крају, а мој родослов покрива негде до 1850те и везан је за Медвеђу, која је са левачке стране З. Мораве, док су Раковци са трстеничке стране З.Мораве)

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Септембар 11, 2020, 05:16:15 пре подне ---(имамо већ тестираног Јовановића из Раковца са истим преславама, род Никшића)...


--- Крај цитата ---
Јовановић из Раковца са мном има, чини ми се, три разлике на 23 маркера, и имамо вредност на DYS19 - 17

ДушанВучко:
Горан Раковац ми је послао слику једног дела родослова Раковаца:

Горан Раковац:
Ево објашњења дела родослова Раковаца из Камењаче који је на овај форум поставио ДушанВучко на чему му се захваљујем.

Овај део родослова је направљен пре 15 - так година. Нажалост у њему су обухваћени само мушки потомци. Направили смо га мој покојни отац Радомир и ја. При прављењу родослова смо заједно отишли у Камењачу , разговарали са фамилијом и обишли сеоско гробље. За дивно чудо највише података нам је дала Вилимонова суруга која није изворни Раковац. И данас памтим тај разговор са једном и више него виспреном женом фотографског памћења. Њој дугујем највећу захвалност за податке до којих сам дошао. Истовремено жалим што нисам снимио разговор са њом или бар хватао више белешки јер би данас све било много лакше објашњиво.

Нешто касније сам дошао до материјала који је садржао више пописа из прве половине 19.века. Колико се сећам радило се о пописима из 30 - их година. Они су потврдили податке до којих сам већ био дошао тако да са великом сигурношћу ( не апсолутном ) могу тврдити да је овај родослов тачан. Консултовао сам и нешто литературе из књиге " Села трстеничког краја" или тако нешто али сам те књиге морао да вратим власнику . И оне су потврдиле моја дотадашња сазнања.

Први Раковац који је дошао у Камењачу се звао Анђелко. По предању је дошао из подкопаоничког села Раковац - Општина Рашка. Наводно су се његови од старине у том селу презивали Јовановић. По доласку у Камењачу су добили презиме по селу одакле су дошли. На првом попису у који сам имао увид један од Анђелкових синова је уписан као Анђелковић а други као Раковци. Међутим , већ на следећем сви су по презимену Раковци.
 
Осим ове приче постоји и друга да се Анђелко у Камењачу доселио из села Ракље - Општина Александровац Жупски те да су од Ракљовци постали Раковци. Прва верзија је вероватнија .

Имам израђену још једну грану Раковаца али ми је она сада затурена па ћу и њу објавити када је нађем. Према ономе што сам ја сазнао Раковци из Камењаче и Лопаша се сматрају рођацима али су погубили сећење где се и када која грана одвојила. Слава је свима исти св. Лука.

 Толико од мене за почетак. Надам се да ће се још неко ко располаже податцима из ове теме укључити.

Ако неко из села Камењача или Лопаш прати овај форум замолио бих га да контактира неког од млађих Раковаца који би се укључио у даље истраживање јер су они ипак на извору информација.  goca 11:
Ovaj vaš rodoslov bi dobio na vrednosti kada bi bile upisane i godine ( rodj.smrti) a naravno i ženska strana rodoslova..

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију