Науке и научне дисциплине > Историја

Занимљива историја

<< < (2/10) > >>

marigold:


Са сајта: https://hercegovac.net/2020/05/26/bio-je-srbin-pravoslavac-i-bio-je-ustasa/?fbclid=IwAR3aqdKgmPPa5sHpovZKuig0eDH-ZMJJgL6vNG_jTBiz1J9Rxghx25MoilY

"Историја је невероватан след још невероватнијих догађаја. Сведоци смо односа на Балкану. Шта бисте рекли када би вам неко рекао да је некад постојао Србин који је себе називао усташом и тиме се поносио? Не бисте поверовали – највероватније.

Али, његов надгробни споменик је сведок свега тога. Име му је било Којо Оборина. Био је Србин. Поносни Србин и поносни усташа. Свако ко је некада отишао на старо херцеговачко гробље у место Поплат код градица Стоца на Брегави могао се својим очима уверити да на том гробу пише ћирилицом: Овђе почива Којо Оборина – УСТАША, затим је наведена година његовог рођења 1852.година и прва два броја године смрти 19 која касније није дописана.

Испод стоји „1875-1878“ и податак да Којо Оборина сам себи диже споменик. А управо година 1875. је важна за нас. Шта се тада десило? И можда су они који добро познају историју и српски језик већ са лакоћом могли да схвате о чему се заправо овде ради, управо у 19.веку лежи одговор ове тајне.
Године 1875. десио се српски устанак у Херцеговини познатији под називом „Невесињска пушка“ који је убрзо дигао целу Босну и околину на ноге и подигао народ на устанак против Турака и њихове владавине. Устанике су подржале добровољцима и оружјем Кнежевина Србија и Књажевина Црна Гора, а све то је довело до почетка Српско- турског рата и настанка такозване Велике источне кризе.

Тако су храбри српски јунаци и сви остали који су пре свега желели слободу себе називали УСТАШАМА, јер су дигли устанак против Турака и њиховог тлачења и зулума који је био усмерен на домаћи живаљ.

Отуда је поносни Србин православац себе називао усташом, а то написао и на свом гробу. Овај назив устаника како их данас зовемо у то време није било ништа необично. Данас, после свега јесте."

ДушанВучко:
Разобличавање изворног, то је изворна традиција у последњем веку неких..."Патриотизам" заснован на формулацији "ја сам то што нисам" (то што нисам , чини ме то што јесам...Формулација плагијата је сама по себи бламажа у односу на ово, јер плагијат не негира оно што је плагирано)

ДушанВучко:

--- Цитат: ДушанВучко  Мај 27, 2020, 01:06:28 пре подне ---Формулација плагијата је сама по себи бламажа у односу на ово, јер плагијат не негира оно што је плагирано)

--- Крај цитата ---
"Испричавам" се комшијама, ипак је то плагијат у изворном смислу (мада је на више нивоа вршен и свакако подигнут на "виши ниво", користећи сам плагијат (назив или песму) као средство против онога од кога је то присвојио):
Plagijat (lat. plagere = oteti), označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umjetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, bilo djelomice ili u cijelosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika. ("Зови само зови") Za razliku od krivotvorenja u kojemu je upitna autentičnost djela, kod plagijata je riječ o nezakonitom i neetičnom prisivanju tuđeg djela, koje se prikazuje kao vlastito.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Plagijat
Значи, то није само неетичко присвајање, него и коришћење појмова против оних од којих су то неетички присвојили...неетичност подигнута на виши ниво

Зрно:
Раније се уместо "устаник" употребљавао термин "усташа". То се може наћи у разним старим књигама, било који устанак да је у питању. Из познатих разлога је након Другог светског рата тај термин напуштен.

Rimidalv:
У литератури о добровољцима се такође може наћи термин - усташ.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију