Науке и научне дисциплине > Историја

Занимљива историја

<< < (10/10)

Malesevic:
https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2021&mm=12&dd=13&nav_id=2073014


--- Цитат ---Odakle potiču i datiraju najstarija srpska prezimena?
--- Крај цитата ---

Пребаците у неку другу тему ако није одговарајућа.

Malesevic:
Аустријска државна телевизија урадила је кратак документарни филм о Бици на Моравском пољу 1278. између краља Рудолфа I Хабзбуршког и бохемијског краља Отокара II Пшемисловића. Нема нажалост превода на енглески (има субтител на немачком) али ако неко разуме немачки, занимљив је урадак, пре свега јер смо пре који месец имали овде дијалог о Косовској бици и евентуалним истраживањима и сл. У бици на Моравском пољу погинуло је засигурно око 20-к хиљада људи али до данас нису пронађени никакви остаци, иако је археолог у овом документарцу лоцирао две могуће масовне гробнице.

Поразом бохемијске династије Пшемсиловића, омогућен је дефинитивни успон Хабзбурга и германске превласти у Средњој Европи. Треба указати да су се у трупама Рудолфовим вероватно борили и Хрвати у склопу мађарско-куманских трупа краља Ладислава IV Куманца. Иначе је пре битке свако тражио савезнике, па је Отокар пробао словенском линијом да придобије пољске кнежеве, са којима је иначе био у сукобу. Није пробао да тражи савезнике међу Јужним Словенима, вероватно и због тога што су између њега и Србије стајали Мађари. С друге стране Словенци су били у склопу  Штајерског војводства, које је било под Отокарам али је пришло касније Рудолфу.

Линк за филм: https://tv.orf.at/program/orf2/universumh234.htmlХристифор:
Нажалост не може се гледати ван Аустрије.

Malesevic:

--- Цитат: Христифор  Јануар 10, 2022, 11:21:36 поподне ---Нажалост не може се гледати ван Аустрије.

--- Крај цитата ---

Штета али видим да је рађено у копродукцији са Чесима, па ћу пробати и код њих да то ископам. Претпостављам на чешком.

Malesevic:
https://science.orf.at/stories/3210776/

На овој вести је укратко препричана радња филма. Ту си и снимци археолошких истраживања уз помоћ модерних технологија попут скенирања тла и скенирања дроном из ваздуха.

Ово је документарац (или колико видим прилог) Чешке телевизије. Не знам из које године али видим да се појављује иста чешка историчарка Кофрнакова као и у новом документарцу:

https://edu.ceskatelevize.cz/video/7282-bitva-na-moravskem-poli

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију