ДНК порекло > Савети за тестирање

Где да урадим тест на генетичко порекло?

(1/53) > >>

Kor:
Данас имамо доста добар избор по питању организација које врше тестирања ДНК у сврху утврђивања генетичког порекла. Поред страних компанија које се овим послом баве већ дуже од једне деценије, постоји могућност да се ДНК тестови раде и у Србији! На овој теми ћемо обрађивати питања о разноврсности услуга које те фирме нуде, квалитета рада и односа према клијентима, као и о актуелним ценама.

Kor:
Почећемо од код нас прилично познате швајцарске фирме IGENEA која се "прославила" својим тумачењима историје народа. Тако, уколико платите довољно новца, они ће бити спремни да вам испричају бајку о вашем пореклу и што је најзанимљивије, многи у ту бајку брзо поверују! У суштини, ова фирма не ради никакве анализе већ све наруџбине прослеђује познатој америчкој компанији Фемили Три Ди-Ен-Еј (FTDNA) о којој ћемо говорити нешто касније. Фирма се иначе хвали да је од 2001 године тестирала непуних 400000 људи.

Ајде да погледамо какве све услуге они нуде и по каквим ценама.Недавно сам тражио информацију о ценама на њиховом сајту и за дивно чудо, цена постоји али без икаквих дубљих информација о томе шта се за ту цену добија! Када видим сличне огласе, одмах се у мени јавља сумња да неко жели да ми прода мачку у џаку. Касније ћемо да видимо да ли је то заиста тако. Пуна информација (али овај пут без цене) се налазу у PDF фајлу и прилично је невидљива.  Најјефтинији у понуди је Y-DNA basic тест који тренутно кошта 89 евра и за тај новац даје резултате на 12 маркера, што се по данашњим мерилима сматра апсолутним минимумом. Помоћу ових резултата једино можете да у грубим цртама утврдите своју хаплогрупу (и то понекад не са 100% сигурности). Једна Једина разлика у једном од ових маркера поређених са резултатом неког другог човека води до старости вашег заједничког претка од неких 750 година. 

Ако изаберете ову опцију,  фирма вам даје могућност приступа FTDNA бази података, што уопсталом добијате и са било којим другим тестом.

Kor:
Следећа варијанта коју можемо изабрати је Y-DNA basic plus и кошта 129 евра а од претходне се разликује у броју тестираних маркера којих је сада 37. Ово је већ много боља солуција, пошто се опсег проналажења заједничког претка скраћује на око 200 година са вероватноћом од 95%. Уколико у некој бази хаплотипова пронађете човека који има идентичан хаплотип, реч је дефинитивно о чевеку који се може водити као ваш довољно блиски рођак. Јесте да кошта 40 евра више али и даје много употребљивије резултате.

Kor:
Y-DNA premium је следећи са листе и нуди тестирање истог боја маркера али сада по цени од 299 евра. Када говорим о шишању наивних, мислм управо на ово. Дакле, за 170 евра, Игенеа ће вам понудити неке ствари које ионако без проблема можете да сазнате на неком форуму и то бесплатно. Например, у оквиру ове опције они ће вам рећи којој под-хаплогрупи припадате. Верујте ми, на било ком форуму који се бави генетиком, људи ће вам помоћи да урадите исту ствар и то без финансијске надокнаде.

И последња опција, Y-DNA expert , која ће вам за мизерних 699 евра омогућити тестирање на 67 маркера, што већ даје 95% вероватноће. да је ваш заједнички предак живео у последњих 150 година (6 генерација).  Ако су вас на претходној опцији очерупали, на овој су вас буквално заклали! :) Људи који добро баратају са рачунарима ће без икаквих проблема наћи ваше рођаке рођаке у бази у којој би их Игенеа тражила за вас уз "скромну" надокнаду. Наравно, постоје људи којима је 700 евра ништа а не желе да се муче и траже.

Сајт компаније: www.igenea.com

Kor:
Следећа фирма коју разматрамо је пионир у области генетичке генеалогије. Реч је свакако о америчкој фирми FTDNA (Family Tree DNA) која је уједно и тестирала највећи број људи до сада.

У овом тренутку нуде неколико врста тестова како на Y хромозому, тако и на мтДНК и на аДНК. Па да погледамо које опције су нам на располагању:

Y-DNA12 за $99
Реч је о тестирању које (уколико имате потпуно поклапање) указује ко су вам рођаци у последњих 30 генерација или око 750 година. Тест је једино добар за утврђивање хаплогрупе.


Y-DNA25 за $124
доста бољи тест од претходног али са недовољно великом резолуцијом за утврђивање блиског сродства. Помоћу овог теста можете пронаћи рођаке у оквиру 13 генерација (у случају потпуног поклапања) и са вероватноћом од 95%), што износи 325 година.


Y-DNA37 за $149
Реч је о свакако најбољем нискобуџетном решењу које за релативно мало новца даје резултате у оквиру 8 генерација (при пуном поклапању и са 95% вероватноћом), што износи око 200 година.

Y-DNA67  за $238
Овим тестом можете пронаћи рођаке у оквиру 6 генерација до заједничког претка (у слчају потпуног поклапања) и са вероватноћом од 95%), што износи око 150 година.

Y-DNA111 за $339
И на крају, данас најјачи јавно доступни тест који помаже наћи рођаке у последње 4 генерације (100 година) са вероватноћом од 95% при пуном поклапању. За оне којима новац није проблем, ово је дефинитивно најбоље решење.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију