Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Tuzla: Na tavanu slučajno otkrivena vrijedna kolekcija arhivske i bibliotečke gr

(1/1)

Amicus:
Tuzla: Na tavanu slučajno otkrivena vrijedna kolekcija arhivske i bibliotečke građe Pronađena arhiva je pripadala Hildi Elbling-Perović iz Tuzle

Ismet ef. Odobašić, imam Gazijske džamije u Kiseljaku kod Srebrenika i profesor historije po struci, odnedavno je u posjedu vrijedne kolekcije arhivske i bibliotečke građe, slučajno pronađene na tavanu jedne stare kuće u Tuzli, koja se rušila zbog izgradnje novoga objekta.

- Građu je pronašao moj prijatelj Mirza Nurkanović, na tavanu stare prizemnice, u nekoliko sanduka i kofera. Zaključivši, na prvi pogled, da se radi o nečemu vrijednome, obavijestio me je i ponudio mi da to preuzmem. Odmah sam to učinio, a zatim sam građu uz pomoć kolega detaljno pregledao i razvrstao - kazao je ef. Odobašić za Fenu.Navodi da se radi o jednoj privatnoj arhivi koja sadržava brojne dokumente, korespondenciju, različite bilježnice, te veću količinu starih knjiga, časopisa i magazina, kao i stanovit broj starih fotografija, sve to datirano od austrougarskog razdoblja pa sve do iza Drugog svjetskog rata.

Pronađena arhiva je pripadala Hildi Elbling-Perović iz Tuzle, činovnici po zanimanju, inače ženi koja je ostavila značajnog traga u kulturnom i društvenom životu nekadašnje Tuzle i širega tuzlanskog područja, ističe sagovornik Fene.- Njemica po porijeklu, udata za profesora Danila Tunguza Perovića, sina poznatog ustaničkog vođe Pere Tunguza, bila je veoma aktivna žena i zanimljiva ličnost. Poznata pijanistkinja amaterka, članica više kulturnih društava, privatno je držala časove klavira, te njemačkog jezika za djecu iz tuzlanskih građanskih porodica. O njenoj biografiji se, međutim, do sada veoma malo znalo. Ova građa, koja je voljom sudbine dospjela u moj posjed, dragocjen je historijski izvor kojim se, uz Božiju pomoć, namjeravam poslužiti da detaljnije istražim biografiju ove istaknute i, može se reći, nepravedno zaboravljene Tuzlanke - rekao je ef. Odobašić.

Odobašić je izrazio spremnost da, nakon što detaljno prouči spomenutu arhivu, ustupi je nadležnoj arhivskoj ustanovi na trajno čuvanje i korištenje.

Извор: Dnevni avaz

Најбољи део ми је ипак то што је човек о открићу прво обавестио хоџу. ;D Ништа "државне" структуре. ;)

Навигација

[0] Индекс порука

Иди на пуну верзију