SMF - Just Installed!
Укупно гласова: 17
Може ли мало боље објашњење шта се подразумијева под ,,свим прецима"?Је ли у питању мушка линија предака са њиховом браћом и потомством? Или и женске линије у породици?
Мени је питање сасвим јасно. Браћа наших предака и њихово потомство нису наши преци. Преци су људи од којих потичемо, било да се ради о мушкарцима или женама: родитељи, деде и бабе, прадеде и прабабе, итд.
Интересује ме, пошто се родословом увек бавим свеобухватно, по свим могућим линијама - колико укупно предака познајете, барем по имену?
У последњих 200 година, сви преци су ми рођени на територији онога што је била Подгорска кнежина Ваљевске нахије.
Одавно немам све то у глави, па сам морао да консултујем 'артије. Од родитеља до чукундеда и чукунбаба знам све претке - свих 30. Одатле ствари већ постају шарене - знам додатна 22 претка са мајчине стране и 40 са очеве. Укупно, то је 92 претка. Сви су потврђени у примарним изворима (матичне књиге и пописи/дефтери). Имена која постоје само у усменој традицији, као и она за која је врло извесно да су их носили неки давнашњи преци на основу патронимске форме презимена - нисам рачунао. Дакле, само оне недвосмислено потврђене. У последњих 200 година, сви преци су ми рођени на територији онога што је била Подгорска кнежина Ваљевске нахије.
Ово је занимљиво за неку нову тему "из којих области су вам преци"...Мени су у последњих 200 година сви из Шумадије (ако рачунамо географске границе Шумадије, тј. јужну границу З.Морава) или прецизније, са очеве барем 200 година (левачка страна З. Мораве), а са мајчине скоро 300 ( искључиво тополски крај (Г.Трнава, Овсиште...) са додатком суседног Чумића који припада Крагујевцу, али је суседно село Г.Трнави)И код мене је фокусирано на уским подручјима (отац Левач, мајка Шумадија), и Шумадија и Левач су се спојили у Крагујевцу што се тиче мог порекла