Порекло становништва > Порекло познатих

Потомци Марка Миљанова

<< < (2/4) > >>

Nebo:
Добра тема.
Није нешто везано за наследнике Маркове, али не могу да одолим да не напишем.
Пошто је Марко често боравио на Цетиње, по Боки  и другде, мало се научио неким модерним тековинама, па је, између осталог, имао и једно мање огледало и чешаљ. Једном га је у Кучима, јутром окачио о грану, извадио чешаљ и узео да зачешља своју густу косу. Видеше га неки племеници, па се саблазнише и питаше што то чини. Он им објасни да хоће да се почешља, а они међу собом у по гласа - немојте ником причати да нам се Марко гледа у стакло и чешља ка да је нека ђевојка  :D

Nebo:

--- Цитат: drajver  Јул 21, 2021, 07:15:48 поподне ---Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу.

--- Крај цитата ---

О Олги Лазовић има на Википедији:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

drajver:
Заправо, Милица и Јован Лазовић су имали чак деветоро дјеце. Олга, будућа супруга познатог америчког архитекте Френк Лојд Рајта, је била најмлађа од деветоро дјеце. Поред Јулије коју сам већ поменуо, помиње  се још и њихов брат Владо-Владимир који је живио са породицом у Њујорку између два рата.

Занимљиве детаље о  Милици Лазовић оставили су неки биографи који су писали о Олги или Олгивани Рајт:

"Олгивана Лојд Рајт је касније писала о свом славном деди, али никад није помињала чак чуднију чињеницу да јој је мајка такође била генерал у црногорској војсци. Она је такође стекла такву репутацију за жестокост у борби, да се причало да су Турци обзнанили да ако је икад ухвате, да ће је везати између два коња. Када је Олгивана напустила породични дом и отишла у приватну школу, њена мајка јој је дала своју фотографију у униформи да је понесе. Било ју је срамота да је покаже другима, па ју је држала у фиоци. Једног дана,  другарица из школе је пронашла слику и питала је ко је дама у униформи. Олгивана је одговорила "Никад нисам видјела ту жену у свом животу". Олгивана се такође присјећала да се једном приликом возила са мајком трамвајем, када је мајка у задњем дијелу трамваја опазила политичара за ког је вјеровала да је корумпиран. На лицу мјеста је почела са вербалним нападом. То су биле трајне успомене Олгиванине на њену мајку: жестока, доминантна, далека и скоро безобзирно храбра."

Из књиге "Frank Lloyd Wright: A Biography" од Meryle Secrest

У сваком случају, око 1910. године Милица и Јован Лазовић су се разишли. Милица ће имати своју војну каријеру у Првом свјетском рату, а Јован Лазовић ће се придружити ћеркама у Русији.

drajver:

--- Цитат: Nebo  Јул 21, 2021, 08:45:56 поподне ---О Олги Лазовић има на Википедији:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

--- Крај цитата ---

Знам, о њој ћу мало детаљније.  :)

drajver:
Иако је Олгиванина прича свакако најинтересантнија, ништа мање није интересантна ни животна прича њене старије сестре Јулије. Јулија је својом удајом за Константина Сибирјакова утицала и на побољшање материјалног стање своје фамилије,  довела је Олгивану у Русију и школовала је. О томе је Олгивана оставила неколико записа.

"Проводила сам године у изобиљу са својом сестром, са послугом која се није могла пребројити...и имала сам све што се може пожељети.Али моја сестра је била строго дисциплинована;...тјерала ме је да радим ствари, које нису биле у складу са луксузом који ме је окруживао- укључујући гувернанте и учитеље музике. У вили се налазило веома високо друштво, грофови, грофице, принчеви, принцезе излазили су из вила око нас. Али моја сестра, која је студирала медицину, била је веома напредна особа и рекла ми је да је рад најважнија ствар..."

Фотографија Јулије Иванове Лазовић удате Сибирјаков (пронађена недавно у руским архивима)


Али како је унука Марка Миљанова из сиромашне Црне Горе оног доба доспјела у ову раскош? Ко су били Сибирјакови у које се удала?

Интерес за ову породицу сибирских богаташа, власника златних рудника и мецена, у посљедње вријеме У Русији расте. Тројица браће Сибирјакова: Александар, Константин и Инокентије потицали су из породице иркутских трговаца и индустријалаца и били су свакако међу најбогатијим људима предреволуционарне Русије. Они су истовремено били прилично широке руке, финансирали су школске устаннове, градили цркве, помагали научне пројекте. Њиховим новцем је финансирана експедиција која је установила сјеверни морски пут, експедиције у којима је истраживан Сибир.
Брат Инокентије завршио је свој живот као великосхимник на Светој Гори, гдје га данас монаси сматрају светим. О њему је снимљен и документарни филм под називом "Иннокентий Сибиряков Помогите мне, я страшно богат!" Помозите ми, ја сам веома богат!  који се може погледати на сљедећем линку
https://www.youtube.com/v/42jo6ot_Oxg
Довољно је рећи да је био покренут судски поступак да се утврди урачунљивост Инокентија, јер је масовно раздавао своје богатство.

Брат Александар, након револуције доспио је у Француску, у Ницу, гдје га је шведски конзул нашао да живи у највећој биједи. С обзиром да је финансирао експедицију арктичког сјеверног морског пута, Шведско Географско друштво му је обезбједило годишњу пензију са којом је проживио до краја живота.

Нас интересује трећи брат Константин, ништа мање богат и дарежљив, а који је оженио Јулију Лазовић , унуку Марка Миљанова. На тај начин су се спојиле ове двије наизглед неспојиве породице и да апсурд буде већи изгледа да су од свих иркутских Сибирјакова до данашњег дана преживјели само потомци Јулије и Константина, а самим тим и Марка Миљанова.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију