Порекло становништва > Црна Гора

Племена Бањани и Пива

(1/80) > >>

Небојша:
Бањани се налазе у близини Никшића, на северозападној страни Црне Горе. Ово племе је данас једно од најмањих племена (по броју становника) у Црној Гори.

Изгледа да су Бањани у 15., 16. и 17. веку заузимали много већи простор него што то данашње границе показују.

Племе се дели на Горње Бањане (Горњо-Бањци) и Доње Бањане (Доње-Бањци).

Колико је за сада познато, Бањани се први пут помињу у Дубровачком архиву 1319. године.

Када је име и порекло племена у питању, једни Бањани мисле да су име добили по Бану Русену, од којег су Русеновићи, док други, Петровићи и Елезовићи сматрају да су им стари дошли са Косова, још тачније из Бањске покрај Митровице.

Нека истраживања новијег датума упућују на то да је племе добило име по Власима Бањанима који су као номади дошли из мјеста Бањане у Македонији.

Бањска села су: Кленак, Копривице, Мацаваре, Миловићи, Миљанићи, Петровићи, Приградина, Ријечани, Тупан. Међутим свако од ових села има више заселака, односно мањих група кућа, које се могу издвојити и као посебна села. На примјер село Миљанићи обухвата чак пет група кућа, дакле посебне засеоке, који се могу третирати и као села, а то су: Дубочке, Мужевице, Русеновићи, Јеловица, као и њихово централно насеље: Миљанићи. Копривице такође чини више заселака: Реновац, Шаке, Чиста влака, Црни кук, Шљеме.

Бањани су у последња два века имали око четрдесет братстава. За то време нека су братства ишчезла из племена – смањивало се њихово мушко потомство док није нестало, мада су томе дале допринос и честе емиграције из овог пасивног краја. А у последње педесет година неке су се бањске породице помериле до оближњих градова, па више не живе у племену, али не отуђују своју имовину, дакле очевину. Има и примера да су од једног братства настала два, што се неки братственички огранак званично проглашава посебним братством. Тако се потомци Рада Миљанића (прва половина 19-ог вијека) зову Радовићи.

Средином прошлог века у Бањанима су живеле породице (братства):

Антовић, Баћовић, Бијеловић, Васиљевић, Глиговић, Драгић, Ђурковић, Елезовић, Ераковић, Зечевић, Капетинић, Кецојевић, Килибарда, Кнежевић, Ковач, Кокотовић, Комненовић, Копривица, Косановић, Кривокапић, Кртолица, Крушић, Лазаревић, Авлијаш, Лучић, Манојловић, Јововић, Марковић, Матовић, Миловић, Милошевић, Миљанић, Мирковић, Мићовић, Мишковић, Мркајић, Николић, Огњеновић, Орбовић, Папић, Пејовић, Перовић, Поповић, Радојевић, Радовић, Рупар, Сарић, Томашевић, Џелетовић.Из овог прегледа види се да су преци данашњих Бањана углавном пореклом из две наше области: Црна Гора (Катунска Нахија) и Стара Србија (Косово, Бањска).

Ми данас у днк пројекту нажалост немамо тестиране породице из овог племена. Међутим, као што је познато, у Лици постоји група родова J2b чије се порекло према неким подацима може везати за Бањане.

Остаје отворено питање порекла овог племена Старе Херцеговине.

Небојша:
Власи Бањани су из Бањана у Никшићким Рудинама (први помен 1319. године); За Бањане Јиречек вели да се помињу у хрисовуљи краља Милутина из 1309 - 1316. године (Светостефанска хрисовуља).

Власи Бањани су се удруживали у заједнички караван за прегон робе од Дубровника у унутрашњост и обратно. Тако су се 1386. године удружили у заједнички караван Бурмаз Дермановић - старији, Новак Прибисаљић, Привинец Прибисаљић, Бенекта Јунаковић и Јургас Веркојевић, који су се обавезали на прегон робе од Дубровника до Пријепоља.

"Српске породице Војводства Светог Саве", проф. Новак Мандић Студо, Гацко, 2000.

brslavko:
Ovde u starim porodicama se ne spominju Marići iako su oni jedna od najstarijih porodica. Tu su došli početko 14. veka iz Nevesinja i naseljavali su se na prostoru današnnjeg sela Miljaniće pa i danas ima u selu Koprivica Marića Lokva a u selu Velimlje Marića Glavica . Zadnji Marići su iselili iz sela Dubočke.

Небојша:
Према подацима С. Томића, Марићи су изумрли. У питању је најстарија породица у Горњим Бањанима, што се види и кроз поменуте топониме. Ако Марићи нису сасвим изумрли било би добро утврдити којој хаплогрупи припадају.   

На 23andMe изгледа постоје две породице N1a, чије се порекло можда може везати за Бањане. Уколико се испостави да су Јокановићи и Кецојевићи Пивљани, то може бити од великог значаја за генетику самих Бањана (ове две породице воде порекло управо из Бањана).

Пива је матица неких N1a родова (Делићи, Шућури?), па се чини да овде постоји веза. 

 

mladjo:

--- Цитат: Небојша  Фебруар 19, 2015, 03:44:05 поподне ---Према подацима С. Томића, Марићи су изумрли. У питању је најстарија породица у Горњим Бањанима, што се види и кроз поменуте топониме. Ако Марићи нису сасвим изумрли било би добро утврдити којој хаплогрупи припадају.   

На 23andMe изгледа постоје две породице N1a, чије се порекло можда може везати за Бањане. Уколико се испостави да су Јокановићи и Кецојевићи Пивљани, то може бити од великог значаја за генетику самих Бањана (ове две породице воде порекло управо из Бањана).

Пива је матица неких N1a родова (Делићи, Шућури?), па се чини да овде постоји веза.

--- Крај цитата ---


Кецојевићи из Пиве са славом Јовањдан, такође припадају хаплогрупи N1a.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију