ДНК порекло > Српски ДНК пројекат

Велико Y-ДНК истраживање генетичког порекла староседелачких родова Македоније

(1/4) > >>

Atlantische:
https://www.poreklo.rs/2020/03/04/besplatno-dnk-testiranje-rodova-sa-podrucja-makedonije/

Друштво српских родословаца “Порекло“, у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду спроводи:

Велико Y-ДНК истраживање генетичког порекла староседелачких родова Македоније

У том циљу позивамо све заинтересоване да се пријаве за тестирање и тиме учествују у овом великом научном подухвату.

Напомињемо да се тестирати могу само мушкарци, с обзиром да је у питању Y-ДНК тестирање.

У обзир долазе они кандидати који данас живе у Македонији, односно они којима су отац, односно деда рођени на простору Македоније и који припадају тамошњим староседелачким родовима.


Области на карти: Полошка (1), Скопска (2), Југозападна (3), Пелагонија (4), Источна (5), Североисточна (6), Вардарска (7), Југоисточна (8 )

Планирани узорак за ово истраживање је 150 кандидата.

Простор који истражујемо поделили смо на четири целине: Полошка и Скопска област, Источна и Североисточна област, Југозападна област и Пелагонија, Вардарска и Југоисточна област.

Сви заинтересовани могу да се јаве на следеће е-адресе, зависно од области из које воде порекло.

* [email protected] (Полошка и Скопска област)
* [email protected] (Југозападна област и Пелагонија)
* [email protected] (Источна и Североисточна област)
* [email protected] (Вардарска и Југоисточна област)Приликом јављања у поруци је потребно навести тачно место порекла, презиме и крсну славу рода којем кандидат припада.

Резултати тестирања биће уврштени у базу Српског ДНК пројекта и коришћени у изради будуће студије.

Напомињемо да је тест бесплатан (редовна цена 13.000 динара).

Рок за слање пријава је 30. април 2020. године.


Поповски:
Лепо !
На кој ќе се начин вршити ово тестирање? Дали кандидати морају да доѓу у Београду или ?

Nebo:
Даравелски, Куманово. Раније презиме Стојановски. Може?

Atlantische:

--- Цитат: Поповски  Март 07, 2020, 12:23:10 пре подне ---Лепо !
На кој ќе се начин вршити ово тестирање? Дали кандидати морају да доѓу у Београду или ?

--- Крај цитата ---
Сви заинтересовани треба да се јаве на неки од наведених мејлова, зависно од тога из које статистичке области Македоније вуку директно мушко порекло.

Уколико живе у Београду, биће им предложено да дају узорак и попуне пријаву за тестирање у просторијама ''Порекла''. Уколико живе у остатку Србије или у Македонији (или у некој трећој држави) биће им послато упутство за самостално узимање букалног бриса и пријава коју је потребно одштампати и попунити.
--- Цитат: Nebo  Март 07, 2020, 06:57:24 поподне ---Даравелски, Куманово. Раније презиме Стојановски. Може?

--- Крај цитата ---
Одговорих у пп али ћу и овде због оних који прате тему. За Македонију нисмо правили списак родова најпре из разлога што је Македонија уз источну Србију најслабије тестирана област коју покрива наш пројекат, па самим тим нисмо у позицији да бирамо ко је ''занимљив'' а ко није. Такође, за разлику од динарских родова код којих је унеколико лакше пратити миграције и предања која су обично повезана са неким већим родовским и племенским групацијама које имамо тестиране или претпостављамо њихову Y-ДНК хаплогрупу, код Македонаца и њихових родова је то практично немогуће, узевши у обзир да су родови често мењали надимке и места на којима су обитавали. Исто тако, код тамошњих родова се на основу предања (осим уколико се у предању конкретно не наводи неки род који већ имамо тестиран, а имамо их мало) као што написах не може претпостављати нека хаплогрупа, како због доста мањег броја тестираних тако и због тога што не постоје велике родовске групације које су носиоци конкретно једне Y-ДНК хаплогрупе, као што је то случај у нпр. Херцеговини или Црној Гори.

Дакле, уколико неко вуче директно мушко порекло од доле огромна је шанса да је добар кандидат за тестирање. Једино они чији су рођаци већ тестирани неће бити прихваћени.

ДушанВучко:
Прличковски, Митровдан (раније Никољдан), Скопље...деда рођен у Скопљу, доселио се у Крагујевац. Нема предање о пореклу пре Скопља, пошто су генерацијама живели у том граду. Предак Лазар Прличковић из Скопља је био учесник у борбама против бугарских комита у саставу једне српске четничке јединице (пре балканских ратова, почетак века). Тако да скоро па може да се каже да је скопски "старинац" (навео је да му је даљи сродник глумац Петре Прличко)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију