У понедељак 14. јуна, упокојио се најстарији Обреновић из Марковице, Сибин Обреновић (1931 - 2021).

Сибина сам посетио 29. маја ове године, десетак дана након његовог повратка из болнце, где је лежао десетак дана због проблема са слабошћу срца и едемом плућа. На жалост није још дуго поживео по повратку у своју Марковицу, али срећан сам што сам ипак успео последњи пут да га видим, стегнем му руку и попричам са њим пре него што је напустио овај свет. Покојни Сибин је пристао и да му узмем узорке за WGS-400 и Big Y-700 тестове, али на жалост напустио је овај свет пре него што ће резултати бити обрађени.
Транскрипт разговора са Сибином Обреновићем (1931) вођеног 29. маја 2021. године у Марковици, у кући Сибина Обреновића.
(увод нисам прекуцавао, пошто су смо најпре разговарали о породици, деци, унуцима, здрављу и сл. Прелазим директно на део када смо почели причу о пореклу Обрена Савића).
…
Драган: Чика Сибине, ти си четврто колено од Обрена Савића, нашег претка и родоначелника. Обрен је имао сина Радојицу, Радојица је имао сина Дмитра, Дмитар сина Мирка, он је био најмлађи од његово десеторо деце, а ти си најмлађи Мирков син, јел тако?
Сибин: Јесте.
Драган: Чика Сибине, ја сам радио нека истраживања даљег порекла нас Обреновић, причаћу ти после шта сам све открио, али сам хтео да чујем од тебе чега се ти сећаш из најранијег детињства, неких прича које си чуо још као дечак, младић, од свог оца Мирка или неких својих рођака. Прво да те питам, шта си ти запамтио, одакле је Обрен Савић дошао у Марковицу? Шта се причало о томе?
Сибин: Обрен Савић је дошао из Вучитрна.
Драган: Из Вучитрна?
Сибин: Јесте… Из села Ковачице.
Драган: Село Ковачица?
Драган: А када је дошао, знаш ли? Шта се причало?
Сибин: Не зна се тачно…
Драган: А јел дошао сам, или са још неким?
Сибин: Дошао је са братом Обрадом и сестром Маром.
Драган: А јел право у Марковицу дошао, или је био пре тога негде?
Сибин: Био је у Вирову, па је терао волове у Дубраву, на вашар, ту је некад била стара варош, потонула је, више не постоји… (?) У Дубрави је срео Милоша Јовашевића, он је становао ђе су сад Остојића куће. Па га је Милош звао да дође код њега у Марковицу.
Драган: А од кога си то чуо, чика Сибине, сећаш ли се ко ти је то причао?
Сибин: Био ми је жив стриц Павле, обично су о Обрену причали мој отац Мирко и он.
Драган: А јел неко у нашем роду водио неки писани родослов можда?
Сибин: Јесте… Мој стриц Павле. Али давно је то изгубљено… у рату.

Павле Обреновић (1867 - 1954)
Сибинов син Радојко се обраћа мом оцу у позадини: Раде, има једна липа од 50 и кусур метара, ко зна колико је стара, то нико не до'вата, нити је сече. Нити се копа нити се оре око ње, причало се да је ту неко сахрањен. Зато то и не дирамо ни дан-данас.
Сибин: Она је била родом из Станића.
Драган: Станићи? Станићи из Негришора?
Сибин: Ја, ја.
(податак о презимену одступа од онога што забележио мог рођак Предраг Обреновић, који бележи да се у селу причало да се Обренова жена Јелисавка, презивала Ђунисијевић и да је била родом из Ртара, код Лучана, и да су се њеним рођеним сестрама. Податак о месту где је сахрањена је међутим конзистентан ранијим забелешкама, од пре 40-ак година).
Драган: А jел се причало да смо ми неки род са Домановићима, из Лисица?
Сибин: Причало се да се неки Обренов рођак доселио у Лисице, у Домановиће. Да је било и тамо наших.
Драган: А јел Обрен можда имао још деце осим оне што су уписана на споменику?
Сибин: Не зна се то… Била је велика раздаљина између деце, а деца су и умирала много.
Драган: Велики размак у годинама? Да, да, јесте… За многе од синова се и не зна када су рођени, али твој прадеда би требало да је био најмлађи Обренов син?