ДНК порекло > МтДНК

мтДНК хаплогрупа H

<< < (2/5) > >>

Муњени Ћелић:

--- Цитат: Банијац  Фебруар 07, 2016, 05:27:35 поподне ---Док чекам резултате Y-днк, само кратко да напишем да сам данас добио резултате мтДНК, и, колико видим, пише да припадам H3h хаплогрупи.

--- Крај цитата ---

Честитам Банијац!!!
Ти си први од преко 360 узорака с ових простора које сам приклупио, а да припада Н3 мт хаплогрупи. Није особена за ове просторе већ са север и северозапад Европе те се може рећи да је германског порекла. Заправо, једина особа Н3 хаплогрупом на подручју бивше СФРЈ је особа из Апатина, мађарско-швабског порекла.
Можеш ли нешто више рећи о мтДНК претку? Одакле је, презиме...?

Банијац:
Вјеруј да ми ништа није јасно. Колико знам, а изгледа не баш много, моји су сви Срби, и с очеве и с мајчине стране. Додуше, даље од прадједа се нисам распитивао, али ћу покушати да сазнам о чему се ради.
У нашем крају су се налазили рудници жељеза још из римског доба, тако да знам да су за вријеме Аустро-Угарске долазили разни инжињери из цијеле Европе. Имам монографију мог родног мјеста (Двор на Уни), па ћу мало да потражим да ли тамо детаљније пише из којих земаља су долазили радници.

Муњени Ћелић:

--- Цитат: Банијац  Фебруар 07, 2016, 09:28:00 поподне ---Вјеруј да ми ништа није јасно. Колико знам, а изгледа не баш много, моји су сви Срби, и с очеве и с мајчине стране. Додуше, даље од прадједа се нисам распитивао, али ћу покушати да сазнам о чему се ради.
У нашем крају су се налазили рудници жељеза још из римског доба, тако да знам да су за вријеме Аустро-Угарске долазили разни инжињери из цијеле Европе. Имам монографију мог родног мјеста (Двор на Уни), па ћу мало да потражим да ли тамо детаљније пише из којих земаља су долазили радници.

--- Крај цитата ---

То што ти је мтДНК далеко присутнија међу Германима, не значи да је њена носитељка била Германка уназад 500-1000 година. Међутим, у доба сеобе народа, вероватно да јесте.
Другим речима, верујем да ће ти све пронађене особе које су носиле и преносиле твој мтДНК, бити Српкиње. Битно је да пронађеш одакле је дошла на Банију, која миграција, која скупина људи. Недавно сам добио један примерак скандинавске мтДНК међу Јужним Славенима, а особа је пореклом из западне Херцеговине па би било занимљиво видети да ли се женска и мушка генетика некако преклапају.
И да те не збуњује, твој мтДНК си наследио од мајке, она од своје мајке, она опет од своје мајке и тако у прошлост. Да ли си урадио обичан мтДНК тест или ''full sequence''? Погледај шта ти каже мапа поклапања.

Банијац:
Хвала на детаљном објашњењу. Сад су ми неке ствари јасније. Тотални сам почетник, тако да ми је било веома тешко да извучем нешто смислено из резултата теста. Урадио сам Full sequence тест, и сад сам погледао мапу поклапања. На HVR1 (???) имам 224 особе (највише из Сједињених Америчких Држава, мада их има много и у Уједињеном Краљевству) с којима се потпуно поклапам, док их на HVR2 имам 5 у 4 различите земље. На Full sequence мапи имам једног швеђанина с којим се поклапам у "трећем кораку".

Муњени Ћелић:
Рекох ти, твој мтДНК је врло редак на овим нашим просторима.
Један ''генетички корак'' код мтДНК износи 1.500 година (уз нормално одступање) па је тако та Швеђанка од тебе удаљено 4.500 година, мање више. Дакле, није од посебне користи за родослов, али јесте за кретања становништва у праисторији.
Најстарији пронађени узорци твоје Н3 су нађени, наравно, на западу Европе пре неких 5.000 година и то међу ловцима - скупљачима I2a хаплоскупине, a претпоставка је да се на том простору налазила и раније.
Има и један Н3b узорак из Данске стар 3.700 година. Много је занимљивије откуд северноевропски Н3h овде и када је дошао.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију