ДНК порекло > МтДНК

мтДНК хаплогрупа H

(1/5) > >>

Kor:
Претпоставља се да је настала у југозападној Азији пре око 30000 година. Реч је о најраспрострњенијој хаплогрупи у Европи и независно од државе обухвата од 40-50% укупног становништва.

Kor:
Постоји више подгрупа ове хаплогрупе, па  ћемо их укратко представити.

H1

обухвата добар део западновропске мтДНК, достижући свој локални максимум међу савременим Баскијцима (27,8%), а појављује се у високој фреквенцији на Иберијиском полуострву и  на северу Африке . Њена фреквенција је изнад 10% у многим другим деловима Европе (Француска, Сардинија, Британска острва, Алпе, велики делови источне Европе), а изнад 5% на готово свим континентима.  Њена H1b подгрупа је најчешћа у источној Европи и западном Сибиру.  До сада, највећа учесталост хаплогрупе H1 од 61%  је пронађенa међу Туарезима на југуЛибије.H3

је мање заступљена у Европи од H1, али има сличан расподел  међу Баскијцима (13,9%), Галицији (8,3%) и Сардинији (8,5%). Њена фреквенција опада ка североистоку континента. Истраживања су показала да хаплогроупа H3 има велики степен заштите против прогресије АИДС-а.

H4

Се довољно често среће у Шпанији и Португалији.

H5

Вероватно је настала  пре 11500 година у западној Азији, где има највећу варијансу (подручје Кавказа) .  , али њена субцладе Х5а има јачу заступљеност у Европи, иако на ниском нивоу.  Нешто је заступљенија у Европи са својом граном H5a али је опет реч о малим процентима.

H11

се обично може наћи у Централној Европи.

H18

Карактеристична за Арабијско полуострво.

H20 и H21

Обе ове хаплогроупе се могу наћи у рејону Кавказа. H20 се такође појављује у малом проценту на Иберијском полуострву (мање од 1%), Арапског полуострву (1%) и Блиском Истоку (2%).

H2, H6 и H8

Се углавном налазе у источној Европи и на Кавказу. Може се наћи по централној и западној Азији. H2a5 је до сада једино пронађена међу Баскима.

Крсто:
Како генетика (мтДНК) показује да сви воде порекло од једне жене:

https://www.youtube.com/v/3tzSS19NF3k#t=548

Муњени Ћелић:

--- Цитат: Крсто  Март 20, 2015, 04:10:56 поподне ---Како генетика (мтДНК) показује да сви воде порекло од једне жене:

https://www.youtube.com/v/3tzSS19NF3k#t=548

--- Крај цитата ---

Крсто, престани да постављаш једне исте линкове на 100 места. Какве везе има мтДНК са овом темом? Јел'ти знаш шта постављаш и о чему се дискутује на овој теми? Постове објављуј једном јер ономе кога занима то је довољно.

Банијац:
Док чекам резултате Y-днк, само кратко да напишем да сам данас добио резултате мтДНК, и, колико видим, пише да припадам H3h хаплогрупи.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију