ДНК порекло > МтДНК

Српски мтДНК пројекат на YFull

(1/2) > >>

Драган Обреновић:
Драги чланови и пријатељи друштва "Порекло",

Српски ДНК пројекат је на претходном састанку редакције донео одлуку да се у делокруг активности укључи и прикупљање резултата тестова митохондријске ДНК (mdDNA/мтДНК), у циљу истраживања и праћења порекла по непрекинутој женској линији.

Видећемо на који начин ћемо убудуће водити и разврставати ове резултате, јер као што знамо, праћење директних женских линија је знатно теже од праћења директних мушких линија, из више објективних разлога. Зато планирамо да наш тим у будућности појачамо и људима који су квалификовани за ову област истраживања и који ће нам пружити и стручну и логистичку помоћ око анализе ових резултата. Такође, сагледаћемо и како и на који начин бисмо могли да и табелу српског ДНК пројекта надоградимо тако да подржи и резултате мтДНК.

За почетак, позивамо све вас (мушкарци и жене!) који сте урадили WGS тест (Dante Labs, Nebula Genomics) или mtFull тест код фирме FamilyTreeDNA да се придружите нашем новом пројекту "Serbian mtDNA" на YFull платформи, преко следећег линка:

https://www.yfull.com/groups/serbianmtdna/create-join-request/

Благовремено ћемо вас обавештавати о даљем току овог новог истраживачког подухвата.

сɣнце:
Шта је с заштитом личних података? Шта све могу видјети админи?

Драган Обреновић:

--- Цитат: сɣнце  Јануар 09, 2024, 10:59:45 пре подне ---Шта је с заштитом личних података? Шта све могу видјети админи?

--- Крај цитата ---

Администратори групе могу видети оно што и корисници виде о својим поклапањима на YFull:

YFull Sample ID
Owner (администратор резултата)
Paternal/Maternal ancestor (оно што сте у подешавањима навели о свом најстаријем мушком/женском претку)
Country (земља из које је тестирани)
e-mail addressДраган Обреновић:
Хвала свима који су се придружили подухвату, за само седам дана од покретања, имамо већ 118 чланова и чланица - више него руски пројекат (104 члана) који постоји већ годинама!

Razor Burn:

--- Цитат: Драган Обреновић  Јануар 16, 2024, 11:27:23 поподне ---Хвала свима који су се придружили подухвату, за само седам дана од покретања, имамо већ 118 чланова и чланица - више него руски пројекат (104 члана) који постоји већ годинама!

--- Крај цитата ---
BRAVO!!!

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију