Науке и научне дисциплине > Српски језик и писмо

Савремени развој србскога језика - србски народ ствара, србски народ гласа

<< < (16/16)

Gorance:

--- Цитат: Александар Невски  Новембар 02, 2023, 06:09:06 поподне ---Да, то свакако нѣйе Баксов "срПски" йезик. Односно йезик койему много више приличи назив "срПско-английски".  ;D
Тршићска наказа с мањком падежев и мањком глаголских врѣмен.

--- Крај цитата ---
Covek lepo napisa. Izvinjavam se na latinici.  ;D

Панић:

--- Цитат: Ojler  Новембар 03, 2023, 04:07:56 поподне ---Изненадио би се :)

--- Крај цитата ---

Могуће, ја бих волео да чујем такав говор у некој свакодневној ситуацији, нпр. продавница, разговор са саобраћајном полицијом итд. :)

Ивица Јовановић:
Тешко, по Београду су ме заустављали само Лесковчани. Аман, које си видеја ако ниси видеја знак? Ови из 6. века су на вишим функцијама/задачама, не заустављају више.

Драган Обреновић:
Могу да посведочим да Невски и у свакодневном животу говори исто онако као што пише и овде на форуму :)

сɣнце:

--- Цитат: Панић  Новембар 03, 2023, 02:07:02 поподне ---На страну измишљени правопис, али да ли је примерен овакав речник нормалној дискусији? Да ли се ово наказа односи на језик или на самог Вука, у најмању руку је недружељубиво према огромној већини не само живих носилаца српског језика, већ и према нашим очевима и мајкама који су на њему говорили.
То је дакле наказни језик, а прави је овај где свака глава има свој правопис, у усменом говору га сигурно не користите већ само на форумима, а укупно вас има 4 на цео српски народ.

--- Крај цитата ---

Сасвим си управу. Ја користим у свакодневном говору ријечи попут тисућа, ножице, гаће и слично али признајем да је тежко не користити интернационализме и старије падежне облике са свим људима, јер желим да ме разумију и ме желим их увриједити или поставити у непријатан положај. Моји савјети старања више су намјењени за писмо и науку, а циљ сачувати ријечи које изумиру.

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију